Ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού απειλεί μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, καθώς ένας στους τρεις ηλικιωμένους και ένας στους τρεις ανέργους κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο της κοινωνίας, επισημάνθηκε σε συνέδριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι έως τώρα προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας αποδείχτηκαν «μη αποτελεσματικές».
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι συντονιστής του κοινοτικού προγράμματος «Καλειδοσκόπιο» και πραγματοποίηση τη διήμερη συνάντηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωσ, με στόχος την προετοιμασία εθελοντών για την ενημέρωση και αρμόδιων φορέων.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση προβλέπει παρεμβάσεις σε όλες τις ευάλωτες κατηγορίες, με άξονα την ενίσχυση της οικογένειας.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, κίνδυνο περιθωριοποίησης αντιμετωπίζει σήμερα το 28,1% των ηλικιωμένων, το 25,2% των νέων 16-24 ετών, το 23,1% των παιδιών έως 15 ετών, το 34,5% των μονογονεϊκών οικογενειών, το 31,5% των πολυτέκνων, το 32,7% των ανέργων, καθώς και άλλες κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού. Τα άτομα αυτά κινδυνεύουν να συναντήσουν εμπόδια στον καθημερινό τους αγώνα για διαβίωση και την κάλυψη των αναγκών τους σε εκπαίδευση, υγεία, προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικές σχέσεις.
Οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας αποδείχτηκαν μη αποτελεσματικές, σημειώνει ο Ερυθρός Σταυρός. Αιτία η απουσία συντονισμού των φορέων, η ανεπαρκής αξιολόγησης των προγραμμάτων, αλλά και η μικρή συμμετοχής των ίδιων των ενδιαφερόμενων στο σχεδιασμό τους. Επίσης, ένα πρόβλημα που τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είναι η έλλειψη ενημέρωσης των δικαιούχων για τα προγράμματα που τους αφορούν.
Υπάρχουν ωστόσο και οι καλές πρακτικές που ωφέλησαν μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Μερικά τέτοια παραδείγματα που παρουσιάστηκαν είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που εφαρμόζεται σε περισσότερες από 800 δομές (612 δήμους) και εξυπηρετεί περίπου 40.000 μοναχικούς ηλικιωμένους, η επιδότηση ενοικίου, οι ανάδοχες οικογένειες, η δράση του δικτύου κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, τα κέντρα προώθησης στην Απασχόληση, το πρόγραμμα αποκατάστασης αστέγων από το τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Πειραιά, το Κέντρο Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών Βούλας και ο ξενώνας ΗΩ στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχαργώς στον Ασπρόπυργο.
Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχεδιάζει για το εγγύς μέλλον νέες παρεμβάσεις, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα των γυναικών και τη στήριξη άλλων ευπαθών ομάδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πλέον τα παιδιά και οι νέοι 16-24 ετών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της παραδοσιακής δομής της οικογένειας και των εθελοντών, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από την αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προνοιακές υποχρεώσεις του.
Σε αυτές τις προοπτικές ο Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να αποτελέσει ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο εφαρμογής, λόγω της πλαισίωσής του από χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλειδοσκόπιο» η Διεύθυνση Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού οργανώνει επίσης θεματικές συναντήσεις στην περιφέρεια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων με σκοπό την επιτυχή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση.
ΑΠΕ, 10 Δεκεμβρίου 2005.