Μία γρήγορη ματιά στο χώρο εργασίας σας ίσως να αποκαλύψει μερικούς, εάν όχι κανέναν, συναδέλφους με αναπηρίες.
Φυσικά, πολλές αναπηρίες δεν είναι εμφανείς και μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην μιλούν για την αναπηρία τους, αλλά το γεγονός παραμένει: οι εργαζόμενοι με αναπηρίες αποτελούν μόνο το 2% της εργασιακής δύναμης.
Γιατί οι πιθανότητες για τους ανθρώπους με αναπηρίες να παραμείνουν άνεργοι είναι 7 φορές περισσότερες από ότι για τους ικανούς σωματικά; Οι άνθρωποι με αναπηρίες υπο-αντιπροσωπεύονται στην εργασία και η εργασία τους τείνει να είναι μερικής απασχόλησης, ασήμαντη και κακοπληρωμένη.
Πολλοί εργοδότες βλέπουν τους ανθρώπους με αναπηρίες ως αδύναμους, εξαρτημένους και παθητικούς. Αυτές οι προκαταλήψεις πρέπει να ξεπεραστούν και πριν γίνει αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθούν.
Το 1/100% των διευθυντών και των διαχειριστών που επισκοπήθηκαν πρόσφατα συμφώνησε ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι προσόν για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο μόνο το 2% στην πραγματικότητα προσλαμβάνει έναν άνθρωπο με αναπηρία.
Οι στάσεις μπορεί σιγά-σιγά να αλλάζουν αλλά μέχρι στιγμής μικρή βελτίωση έχει γίνει στον αριθμό των εργαζομένων με αναπηρίες.
Πολλά Website τείνουν πλέον προς αυτό το στόχο.
Μία αποκλειστική εργασιακή δύναμη είναι ο σκοπός πίσω από το jobability.com, ένα site στρατολόγησης ανθρώπων που αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους με αναπηρίες με τους εργοδότες.
Οι υποψήφιοι που εγγράφονται στο jobability περνάνε ταυτοχρόνως στο totaljobs.com και τα βιογραφικά τους βρίσκονται διαθέσιμα στους εργοδότες που επισκέπτονται το site.
Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες θα έρχονται σε συχνότερη επαφή με τους υποψηφίους με αναπηρίες. Οι χρήστες που έχουν εγγραφεί λαμβάνουν ειδοποίηση για τις διαθέσιμες εργασίες μέσω email.
Οι εργοδότες που χρησιμοποιούν το totaljobs επίσης ενθαρρύνονται να ενημερώσουν για τις θέσεις εργασίες που χρειάζονται. Μέχρι στιγμής το totaljobs έχει 55,000 εργασίες, ενώ το jobability έχει περισσότερες από 2,000 εργασίες.
Οι εργοδότες που συνεργάζονται με το jobability πρέπει να εγγυηθούν μία συνέντευξη με κάθε υποψήφιο με αναπηρία που έχει τα προσόντα. Οι ικανοί σωματικά μπορούν επίσης να διεκδικήσουν την εργασία αλλά δεν τους εγγυάται μία συνέντευξη.
Όπως αναφέρεται: «αυτό είναι μια θετική πράξη, όχι διάκριση. Υποσχόμαστε συνεντεύξεις όχι εργασίες. Στο τέλος της ημέρας συναντάμε αυτόν που θεωρούμε πως έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση. Οι εργαζόμενοι με αναπηρίες μας βοηθάνε να καταλάβουμε καλύτερα την αγορά. Δεν πρόκειται μόνο για κοινωνική υπευθυνότητα από μέρους της επιχείρησης».
Πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες φοβούνται ότι θα κριθούν και δεν ξέρουν πως οι εργοδότες θα αντιδράσουν στην αναπηρία τους.
Τέτοια site όμως μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους με αναπηρίες και να δημιουργήσουν ευκαιρίες που δεν υπήρχαν πριν.
Οι υπολογιστές αποτελούν πλέον απελευθερωτική δύναμη για τους ανθρώπους με αναπηρίες και πολύ σημαντική από τη στιγμή που επιτρέπει την εργασία από το σπίτι και από τη στιγμή που πολλά κτίρια παραμένουν απροσπέλαστα ακόμα και μετά από προσαρμόσεις.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εργασία από το σπίτι σημαίνει απομόνωση. Ωστόσο είναι πολύ βολική αυτού του τύπου η εργασία για πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες. Εάν έχεις πρόσβαση στην τεχνολογία μπορείς να κάνεις την δουλειά. Και όσο περισσότεροι ικανοί άνθρωποι με αναπηρίες αποφοιτούν τόσο περισσότερα μοντέλα αναπηρίας πρόκειται να υπάρξουν στην εργασιακή δύναμη.
Μπορούν να γίνουν πολλές προσαρμόσεις στην τεχνολογία με ελάχιστα χρήματα για την διευκόλυνση των ανθρώπων με αναπηρίες και οι περισσότεροι εργοδότες δεν έχουν δικαιολογία για να μην το κάνουν.
Στην οποιαδήποτε περίπτωση δεν χρειάζεστε ράμπα για να μπείτε στο internet.
Κατερίνα Χατζηαποστόλου, ψυχολόγου, email: katerina@disabled.gr