Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθιερώνεται Βραβείο Ποιότητας και Αποδοτικότητας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, ως προς τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, ως συνέπεια πάγιας πολιτικής βούλησης για εκσυγχρονισμό και καινοτομία σε όλα τα επίπεδα.
Το κριτήριο αξιολόγησης και βράβευσης των υποψηφίων είναι η επιτυχής εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.) μέσω της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης και τεκμηρίωσης της υποψηφιότητάς τους. Το Κ.Π.Α. αποτελεί το εργαλείο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την ουσιαστική συμβολή του δημοσίου τομέα στην οικονομία. Εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τις υποψηφιότητες έκρινε Επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς και εκπροσώπους επιστημονικών και κοινωνικών φορέων υπό την Προεδρία του Καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνος Λιούκα.
Η τελετή της 1ης Απονομής Βραβείων Ποιότητας και Αποδοτικότητας θα γίνει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007, στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, σε ειδική εκδήλωση με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων Δημοσίων Υπηρεσιών της χώρας και της Αυτοδιοίκησης, φορέων και Οργανισμών κ.α.
Θα απονεμηθεί 1ο, 2ο και 3ο Βραβείο, καθώς και τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής για όλες τις υποψηφιότητες που πληρούσαν τις διαδικασίες του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης.
Το σημαντικό στοιχείο του Κ.Π.Α. έγκειται στην προβλεπόμενη διαδικασία αυτοαξιολόγησης γεγονός που προϋποθέτει την έκθεση της υπηρεσίας ή του φορέα, την παραδοχή των αστοχιών και την αυτοδέσμευση για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες που θα τις εξαλείψουν. Στην για πρώτη φορά εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως ενδιαφέροντος, ανταποκρίθηκαν 41 φορείς και υπηρεσίες από τους οποίους τελικά υπέβαλαν φάκελο υποψηφιότητας, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού, οι 20.
Η διαπίστωση αυτή, έστω και αν συνοδεύεται από τεκμηριωμένες εξηγήσεις και δικαιολογίες, ασφαλώς μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσες προσπάθειες είναι απαραίτητες με στόχο την εφαρμογή μέτρων και δράσεων για τη συνολική βελτίωση κάθε υπηρεσίας προς τους πολίτες.
Η διαδικασία είναι οριζόντια και συμμετέχει ενεργά το σύνολο της ιεραρχίας. Αποτελεί δε, ένα «Συμβόλαιο Τιμής» των εμπλεκομένων προς τους πολίτες, το οποίο δεν επιβάλλεται άνωθεν, τα αποτελέσματά του δε, είναι άμεσα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στη βελτίωση της εικόνας του Δημοσίου.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, οδηγεί σταδιακά και με συνέπεια στη ριζική αναθεώρηση της νοοτροπίας της Διοίκησης και την ουσιαστική μεταβολή βαθιά ριζωμένων πρακτικών, με τη συνειδητοποίηση πρωτίστως από τους άμεσα εμπλεκομένους της αναγκαιότητας για αλλαγές.
Αποτελεί, με άλλα λόγια, απτό δείγμα της προσπάθειας για επανίδρυση του Κράτους στον πυρήνα του, στόχο ιεραρχικά υψηλό για την Κυβέρνηση.
Αθήνα 13 Δεκεμβρίου 2007
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ