Η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη, συμμετείχε ως εισηγήτρια στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Αποδοχή & Αποκλεισμός – Διαδικασίες Ένταξης Προσώπων και Ιδεών στο Χώρο της Εκπαίδευσης»που διοργανώνεται από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι» σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Στην εισήγησή της η κυρία Τζαμπάζη, τόνισε ότι μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί τη βάση μιας ισότιμης κοινωνίας, με αμοιβαία οφέλη όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά
και για όλους όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, εκπαιδευτικούς, «υγιή» παιδιά και γονείς. Παράλληλα, η παροχή στα άτομα με αναπηρία όλων των διαθέσιμων γνώσεων και δεξιοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.
Η Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η σύγχρονη τάση στις πολιτικές για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία είναι η συνεκπαίδευση, μια τάση που εκφράζεται σε διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα, όπως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ένταξη των παιδιών και των νέων με αναπηρία στα γενικά εκπαιδευτικά συστήματα του 1990, στους πρότυπους κανόνες για την εξίσωση των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών το 1993, στην έκθεση της Σαλαμάνκας το 1994, στο χάρτη του Λουξεμβούργου το 1996, στο Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Επίσης, η κ. Τζαμπάζη αναφέρθηκε εκτενώς στις ευρωπαϊκές πολιτικές, τα σχέδια δράσης και τα εργαλεία που, σύμφωνα με τη Στρατηγική της Λισσαβώνας, συμβάλλουν στην προσαρμογή των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης, όσο και στην ανάγκη για καλύτερο επίπεδο απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πολυετές σχέδιο δράσης για την αναπηρία με χρονικό ορίζοντα το 2010, το νέο Κοινοτικό Πρόγραμμα για την απασχόληση και την αλληλεγγύη – Progress, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης, το i2010 και τα Προγράμματα «Νεολαία εν Δράσει» και «Ευρώπη για τους πολίτες».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Επιτροπής «Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία η κ. Τζαμπάζη είναι μέλος, για παροχή ισότιμης πρόσβασης σε νέους με αναπηρίες στην εκπαίδευση που θα καλύπτουν τα στάδια από την προσχολική και τη σχολική εκπαίδευση, έως και την επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.
Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, στην Ελλάδα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες με τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαμορφώθηκε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για θέματα ισότητας δικαιωμάτων και ευκαιριών στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η κ. Τζαμπάζη εξήγησε ότι με το Νόμο 2817/2000 για την «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» δόθηκε σαφές περιεχόμενο στην ειδική αγωγή ως μέρος της γενικής εκπαίδευσης και ορίστηκε ότι τα προγράμματά της εφαρμόζονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η θέσπιση νέων νόμων και ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Πέρα από την προσπέλαση των νομοθετικών εμποδίων που δυσχεραίνουν την ενσωμάτωση των ΑμεΑ, χρειάζεται επίσης, να πετύχουμε την αλλαγή των νοοτροπιών έναντι στην αναπηρία και να δώσουμε κίνητρα που να προωθούν αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης. Προχώρησε λέγοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του 2007, του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών, είναι καθοριστικής σημασίας καθώς δίνουν πνοή στον αγώνα κατά των διακρίσεων στην ΕΕ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια πιο συνεκτική κοινωνία, να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στον τομέα της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων και να τονώσουν τη δημόσια συζήτηση, το διάλογο και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών.
Έτσι, η κ. Τζαμπάζη υπογράμμισε ότι μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, με στόχο να υποστηρίξουμε την πλήρη ένταξη των νέων με αναπηρίες στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ως αναπόσπαστο τμήμα της ένταξής τους στην οικονομία και την κοινωνία και της διασφάλισης της αυτονομίας τους. «Αυτή η ενεργός συμμετοχή όλων μας αποτελεί βασική προϋπόθεση και εχέγγυο για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, μιας κοινωνίας αριστείας, αλλά και για την υλοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής που μας αφορά όλους και μας συμπεριλαμβάνει όλους», τόνισε η Ευρωβουλευτής, κλείνοντας την εισήγησή της.
Ευαγγελία Τζαμπάζη
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ .
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
6-12-2007