Το περασμένο καλοκαίρι, ο ραβίνος Refoel Shmulevitz έγινε ο πρώτος ασθενής με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, παγκοσμίως, που εμφάνισε σημαντική βελτίωση μετά από θεραπεία που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ. Η θεραπεία, γνωστή ως NurOwn, βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και διεξάγονται συνεχώς έρευνες από την ιατρική ομάδα του Hadassah και την ισραηλινή εταιρεία BrainStorm Cell Therapeutics.
Ο Shmulevitz είχε διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS ή νόσος του κινητικού νευρώνα ή νόσος του Lou Gehrig) το 2010 στην κλινική Mayo στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί αναπηρικό κάθισμα και να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία και την αναπνοή. Ζήτησε κατ’ εξαίρεση να γίνει δεκτός για θεραπευτική αγωγή με την NurOwn. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σημαντική βελτίωση, καθώς μπορούσε να μιλά, να περπατά, να αναπνέει, ακόμα και να ανεβαίνει σκάλες.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η θεραπεία NurOwn γίνεται με βλαστοκύτταρα και τα πορίσματα των ερευνών δεν είναι ακόμα αρκετά ώστε να έχουμε αξιόπιστες εκτιμήσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και επιπλοκές.
Μόλις στις αρχές του 2012 η ιατρική ομάδα στο Hadassah, με επικεφαλής τον Έλληνα νευρολόγο Δημήτριο Καρούση, έδειξε μετά από έρευνες ότι η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα με τη NurOwn δεν φαίνεται να παρουσιάζει καμιά παρενέργεια και έτσι δόθηκε η επίσημη άδεια για δοκιμές σε ασθενείς, τόσο στο Ισραήλ όσο και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).
Ωστόσο, οι ίδιοι οι επιστήμονες δηλώνουν πως είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάζουμε συμπεράσματα από την εξέλιξη της πορείας ενός μόνο ασθενή.
Ο καθηγητής Καρούσης είναι διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Τμήματος Νευρολογίας του Νοσοκομείου Hadassah και ηγείται μικτής ομάδας, η οποία αποτελείται από επιστήμονες του Hadassah και της BrainStorm. Συντονίστρια της έρευνας είναι η Κύπρια νευρολόγος στο Hadassah δρ Παναγιώτα Πέτρου.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr – Οκτώβριος 2012