Μία από τις πρώτες μακροχρόνιες έρευνες πάνω σε θεραπείες με βλαστοκύτταρα σε κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) φανερώνει σημαντική αύξηση της λειτουργικότητας σε 3 στους 10 ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Neurosurgery (Μάιος 2012), επιβεβαιώνουν ότι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (MSCs), που προέρχονται από το μυελό των οστών του ίδιου του ασθενή, είναι ασφαλή, και μάλιστα μερικοί ασθενείς με ΚΝΜ εμφάνισαν «συνεχή και σταδιακή κινητική βελτίωση», όπως δηλώνουν οι επιστήμονες.
Βελτιωμένη κινητικότητα μετά από θεραπεία με MSCs
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Sang Ryong Jeon του Πανεπιστημίου του Ulsan College of Medicine στη Σεούλ (Β. Κορέα), μεταμόσχευσαν πολυδύναμα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα σε 10 ανθρώπους με μόνιμη κινητική βλάβη (παραπληγία, τετραπληγία) μετά από ΚΝΜ.
(Σημ.: «Πολυδύναμα» ονομάζονται τα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων με την ανάλογη καθοδήγηση.)
Τα καλλιεργημένα κύτταρα εισήχθησαν με ένεση στο σημείο της κάκωσης και στον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον κύτταρα εγχύθηκαν μετά από 4 και μετά από 8 εβδομάδες. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες μετά την μεταμόσχευση, 6 από τους 10 ασθενείς έδειξαν βελτίωση στην κινητικότητα των χεριών τους. Από αυτούς, οι 3 είχαν σταδιακή βελτίωση και στις καθημερινές τους δραστηριότητες (πχ. πληκτρολόγηση στον υπολογιστή), ενώ εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές και στη μαγνητική τομογραφία του νωτιαίου μυελού, με δείγματα επούλωσης γύρω από την τραυματισμένη περιοχή.
Ο Dr. Jeon και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι αυτοί οι 3 ασθενείς είχαν υπολειπόμενη νευρολογική λειτουργία. «Άρα, η θεραπεία με MSCs φαίνεται πως ενισχύει την ήδη υπάρχουσα νευρολογική λειτουργία, και όχι την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων».
Δεν προέκυψαν μακροχρόνια προβλήματα από τη μεταμόσχευση με MSCs
Κανένας από τους 10 ασθενείς δεν παρουσίασε κάποια μόνιμη επιπλοκή σχετιζόμενη με τη μεταμόσχευση, γεγονός που μετριάζει τις ανησυχίες σχετικά με τα προβλήματα σχηματισμού καρκινικών όγκων ή αποτιτανώσεις από τις ενέσεις MSCs. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα ενέσιμης έγχυσης μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό ανθρώπων με ΚΝΜ.
Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί ο μηχανισμός αποκατάστασης μετά τη θεραπεία με MSCs και να διευκρινιστεί ποιοι άνθρωποι με κάκωση νωτιαίου μυελού είναι πιθανότερο να ωφεληθούν.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr