Κάμψη της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο 2005

ΜΕΙΩΣΗ της ανεργίας σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σκιάζεται από τις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες, που διαπιστώνονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταμετρήθηκε στο 10,4%, από 11,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, ενώ ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 502.551 άτομα.

Ανησυχία προκαλούν όμως οι διαπιστώσεις ότι περισσότεροι από το 50% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή δεν μπορούν να βρουν εργασία για διάστημα μεγαλύτερο από ένα χρόνο, ενώ πλήττονται από την ανεργία περισσότερο οι νέοι και οι γυναίκες.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (16,1%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (6,5%).

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 19,7%, ενώ στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

Με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό κυρίως στους απόφοιτους μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όσους έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας. Στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, η ανεργία είναι 5,1%, και 7,2% σε όσους πήγαν μερικές τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο και οι απόφοιτοι από ΑΕΙ-ΤΕΙ. Την υψηλότερη ανεργία 12,5% εμφανίζουν οι πτυχιούχοι ανώτερων τεχνικών σχολών.

Εξάλλου, από το σύνολο των 502.551 ανέργων, το 37,7% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 85,9% είναι διατεθειμένο να εργαστεί, είτε με πλήρη είτε, στην ανάγκη, με μερική απασχόληση.

Στο 13% του συνόλου των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία όμως απορρίφθηκε για διάφορους λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους ήταν:

– δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (19,5%),

– η ανυπαρξία προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας (19,3%),

– οι μη ικανοποιητικές αποδοχές (18,7%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 37,2% του συνόλου των ανέργων. Εξάλλου, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες- ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί») αποτελούν το 53,7% του συνόλου και ανέρχονται σε περίπου 270.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ανεργίας, το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (18,8%), ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο (13,3%) και η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 12,9%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Αττική και η Κρήτη, με ποσοστό ανεργίας στο 8,8 η κάθε περιφέρεια.

Η απασχόληση

Ο αριθμός των απασχολουμένων το α’ τρίμηνο του 2005 υπολογίστηκε σε 4.325.000 άτομα. Συνολικά, κατά το α’ τρίμηνο του 2005 βρήκαν απασχόληση 112.000 χιλιάδες άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 85.000 περίπου άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 115.000 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι. Επιπλέον, 84 χιλιάδες άτομα (που πέρσι ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό) εισήλθαν στην αγορά εργασίας, αναζητώντας απασχόληση, αλλά ωστόσο παρέμειναν άνεργοι. Δηλαδή στο εξεταζόμενο 12μηνο, προκύπτει ότι απολύθηκαν 115.000 άτομα και προσλήφθηκαν 112.000 άτομα.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 4,9% των απασχολουμένων. Από τους μερικώς απασχολούμενους, το 29,5% προέβη στην επιλογή αυτή, επειδή για διάφορους λόγους δεν ήθελε πλήρη απασχόληση, ενώ το 49,2%, επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρει εργασία με πλήρη απασχόληση.

Ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων παρουσιάζει οριακή αύξηση της τάξης του 1,6% από το 1993 ως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, οι μισθωτοί παρουσιάζουν σημαντική άνοδο κατά 38,5% και ανέρχονται σε 2.733.000 και αποτελούν το 64% των απασχολουμένων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ανεργία των ατόμων με ξένη υπηκοότητα που ερευνήθηκαν, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού (9,4%), το δε ποσοστό απασχόλησης τους ανέρχεται στο ύψος του 71,7% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

ΠΑΝ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Ο ΟΑΣΑ αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο

Διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, επειδή αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο που είχε επιλεγεί μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έκαναν την Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) …

Εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας

Εγκύκλιος τού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει τις εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Διαβάστε τί ισχύει για τους υπαλλήλους με αναπηρία και …

Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων – Διαθεσιμότητα – Κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ – Εξαιρέσεις αναπήρων

Διαβάστε τις νέες ρυθμίσεις της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του …

Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στον Οδηγό γίνεται ειδική αναφορά και στην εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία: «Ο δημόσιος υπάλληλος δεν προβάλλει γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα σε βάρος προσώπων (π.χ. καθυστέρηση χειρισμού …

Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή του ν.4046/2012 – Κατώτατα όρια μισθών, αμοιβή νέων κάτω των 25 ετών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (αρ.πρωτ. 4601/304/12.3.2012), παρέχονται διευκρινίσεις επί της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (αριθμ. 6/28-2-2012) σε θέματα που …

ΙΚΑ: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους μακροχρόνια άνεργους και τα μέλη οικογενείας τους, ανακοινώθηκε με επείγον έγγραφο του ΙΚΑ (αριθ. πρωτ.: …

Αναπηρικές συντάξεις: Προϋποθέσεις και ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων με αναπηρία

Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων η αξιολόγηση των ασφαλισμένων με αναπηρία γίνεται πια από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - ανεξαρτήτως ταμείου, ενώ νέο καθεστώς έχει τεθεί σε …