Εν μέσω ενστάσεων, φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν σκευάσματα που εκμεταλλεύονται τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού…Την περασμένη άνοιξη ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε την κυκλοφορία του Sativex για την ανακούφιση 2,5 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η είδηση, πάντως, προκάλεσε σάλο. Το Sativex προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa, τη γνωστή μας κάνναβη, και είναι το πρώτο συνταγογραφούμενο φάρμακο που περιέχει όλα τα κανναβοειδή συστατικά του φυτού, όπως η ναρκωτική ουσία τετpαϋδροκανναβινόλn (THC). Αν και το φάρμακο δρα αναλγητικά προκαλώντας μούδιασμα, χορηγείται σε μορφή σπρέι από το στόμα κι έτσι απελευθερώνεται αργά στον οργανισμό ώστε να μειώνονται οι ψυχοτρόπες παρενέργειες που προκαλεί η κάνναβη όταν καπνίζεται.
Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να μην άρει την απαγόρευση ιατρικής χρήσης της μαριχουάνας, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν απτόητες ης σχετικές έρευνες. Έτσι, το Sativex είναι ένα από τα 20 περίπου νέα σκευάσματα που προέρχονται από την κάνναβη. Πέρυσι στο συνέδριο της Εταιρείας Nευρoεπιστημόνων παρoυσιάστηκαν περίπου 200 εργασίες για τα κανναβοειδή. πριν από μία δεκαετία, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μηδέν. Επίσης, 22 φαρμακοβιομηχανίες χρηματοδότησαν το περσινό συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ερευνών για τα Κανναβοειδή, όταν το 1992 έλαμψαν με την απουσία τους.
Αυτό το όψιμο ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών οφείλεται σε μία σειρά από ανακαλύψεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίες έδειξαν ότι το σώμα μας κατακλύζεται από υποδοχείς των κανναβοειδών. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι υποδοχείς στον εγκέφαλο προορίζονται για την πρόσδεση κανναβοειδών, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί οι συγκεκριμένες ουσίες επηρεάζουν ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών την όρεξη, την αίσθηση του πόνου, τη μνήμη, τη διάθεση. Έτσι, τα κανναβοειδή δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για την παρασκευή φαρμάκων που θ’ αντιμετωπίζουν από την παχυσαρκία και τις ημικρανίες έως τον καρκίνο και την Πάρκινσον.
Από την Ελληνική έκδοση Popular Science 8/2005