Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, η πιθανότητα, όμως, για τις καπνίστριες είναι πολύ μεγαλύτερη, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής Keck στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δηλαδή του MIT, βρήκαν ότι όλοι οι καπνιστές διατρέχουν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη σε σχέση τους μη καπνιστές. Σε σχέση, όμως, με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνεται, οι καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο συγκριτικά με τους καπνιστές.
Περισσότερο ”ευάλωτες” οι γυναίκες
Ο δρ. Ρόναλντ Ρος, πρόεδρος του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Αντικαρκινικό Κέντρο Νόρις, διευκρίνισε επίσης ότι η μελέτη δίνει τα τελευταία δεδομένα για την αυξημένη ευαισθησία των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, σε ορισμένες μορφές καρκίνου, εξαιτίας του καπνίσματος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει αποδειχτεί πως οι καπνίστριες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους άνδρες.
Τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς οι γιατροί, γενικά, πίστευαν ότι ο καρκίνος στην ουροδόχο κύστη ήταν μια κατεξοχήν “ανδρική” νόσος.
Ο καρκίνος στην ουροδόχο κύστη αντιπροσωπεύει το 6% των κρουσμάτων όλων των μορφών καρκίνου στους άνδρες και το 2% των νέων κρουσμάτων στις γυναίκες.
Περίπου 53.200 Αμερικανοί προσβάλλονται από τη νόσο, ενώ από την ασθένεια έχασαν τη ζωή τους 12.200 καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, το ήμισυ των κρουσμάτων πιστεύεται ότι προκαλείται από το κάπνισμα.
Κάπνισμα και καρκίνος
Μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και για τα δύο φύλα αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται και με τον αριθμό των ετών που κάποιος είναι καπνιστής.
Οι ερευνητές είπαν ότι δεν βρήκαν διαφορά σε αυτούς που κάπνιζαν τσιγάρα άφιλτρα ή με φίλτρο, με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα, αν εισέπνεαν βαθιά ή όχι τον καπνό.
Τόνισαν ότι σε όλες τις κατηγορίες ο κίνδυνος για τις γυναίκες είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες.
Η κληρονομικότητα πιστεύεται ότι δεν αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για τη νόσο.
6/4/2001