Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέρχεται για μία ακόμη φορά στους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού.
Στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ε.Ε., η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις στη χώρα μας θα ανέλθουν από το 12,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 22,6% το 2050. Φυσικά, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία αναμένεται αύξηση των δαπανών. Κατά την Κομισιόν τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν η Αυστρία, οι δαπάνες της οποίας θα ανέλθουν στο επίπεδο του 14,2% του ΑΕΠ το 2009, η Ιταλία (13,6%), η Γαλλία (12,9%), η Σλοβενία (12,8%) και η Φινλανδία (12,3%). Το 2050, την Ελλάδα (22,6%) θα ακολουθούν η Σλοβενία (18,2%), η Φινλανδία με την Τσεχία (15,2%) και η Γαλλία (14,4%).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Κύπρος και η Μάλτα αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στον συνταξιοδοτικό τομέα λόγω αύξησης των δαπανών σε υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη και μη τολμηρής αναδιάρθρωσης των συστημάτων τους.
Η κατάσταση στη χώρα μας αναμένεται να επιδεινωθεί και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Κατά την Επιτροπή, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών που αφορούν τις δημόσιες συντάξεις, όπως:
**Λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα συνταξιοδότησης (ειδικά της πρόωρης και αναπηρίας), καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, παρέχουν αποτελεσματικά κίνητρα για συμμετοχή ηλικιωμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
Λίγες πρόωρες και …αναπηρικές
**Δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση.
**Να εξασφαλιστεί η διατήρηση των δαπανών σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ που να μην έρχεται σε αντίθεση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
**Να εξασφαλιστεί μια δίκαιη εξισορρόπηση μεταξύ του επιπέδου εισφορών και φόρων και του επιπέδου συνταξιοδοτικών παροχών.
**Να εξασφαλιστεί η ικανότητα των ιδιωτικών συστημάτων κεφαλαιοποίησης των συντάξεων.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 02/06/2005