Νέα Υόρκη: Ένα κατ’ οίκον πρόγραμμα εκγύμνασης φαίνεται να βελτιώνει τη δύναμη και λειτουργία των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις όπως μυϊκή δυστροφία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την Δρ Έλεν Ντάους εκτίμησε την επίπτωση ενός κατ’ οίκον προγράμματος ασκήσεων, που είχε σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις, με στόχο την διάρκεια βαδίσματος, την μυϊκή ενδυνάμωση, την κόπωση και την λειτουργικότητα.
Είκοσι ενήλικοι επιλέχθηκαν τυχαία να συμμετάσχουν την ομάδα παρέμβασης ή στην ομάδα ελέγχου για οκτώ εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 81 ετών και η πιο συχνή πάθηση ήταν η μυϊκή δυστροφία.
Οι ασθενείς της ομάδας άθλησης έκαναν ασκήσεις βάδισης και ενδυνάμωσης σε εναλλασσόμενες ημέρες. Οι ασκήσεις επικεντρώνονταν στην αύξηση της μυϊκής αντοχής των ποδιών και της συνολικής σταθερότητας. Τα άτομα ενθαρρύνθηκαν να περπατούν όσο περισσότερο μπορούσαν, έως 20 λεπτά με διαλείμματα, και η δραστηριότητα υπολογιζόταν με τη βοήθεια ποδομετρητή.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην μέση διανυόμενη απόσταση σε δύο λεπτά σε καμιά εκ των δύο ομάδων. Ωστόσο, τα άτομα της ομάδας άθλησης είχαν σημαντική αύξηση στην μυϊκή αντοχή των κάτω άκρων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση της αντοχής και της λειτουργικότητας των ενηλίκων με νευρομυϊκές παθήσεις είναι εφικτή και καλά ανεκτή και το κατ οίκον πρόγραμμα ασκήσεων είναι μια καινοτόμος, πρακτική και εύκολα εφαρμόσιμη προσέγγιση.
health.in.gr 25-8-2006