Μια σειρά από σοβαρές περιπτώσεις αδικαιολόγητης και καταχρηστικής συνταγογράφησης και χορήγησης επιδομάτων έρχονται στο προσκήνιο έπειτα από καταγγελίες που έγιναν στο υπουργείο Υγείας, τον ΟΓΑ και τη Νομαρχία Πειραιά ξεχωριστά.
Με επιστολή προς την υπουργό Υγείας, τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία κατήγγειλε μια ομάδα ειδικευόμενων νευρολόγων την πρακτική καταχρηστικής συνταγογράφησης στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
Συγκεκριμένα, οι ειδικευόμενοι καταγγέλλουν την «άκριτη και μαζική χορήγηση του ιδιαίτερα δαπανηρού φαρμάκου IVIG σε έναν τεράστιο αριθμό ασθενών με διάφορα νευρολογικά νοσήματα αλλά κυρίως σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη». Το κόστος αυτής της θεραπείας υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ την ημέρα ανά ασθενή.
Ο Σύλλογος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας εκτιμάει το «κοινωνικό κόστος» από την παράνομη συνταγογράφηση στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 300 εκατ. ευρώ στοιχίζει στα Ταμεία το εμπόριο με τις ταινίες γνησιότητας που επανεισάγονται στη χώρα.
Επιπλέον, παράνομες συνταγογραφήσεις σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, διαπίστωσαν ελεγκτές του Οργανισμού, μετά από σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, υπεύθυνοι αποκαλύπτονται ιατροί κέντρου υγείας και του ΕΣΥ, φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ, αλλά και εταιρείες διάθεσης ιατρικών ειδών.
Οι έρευνες των ελεγκτών του ΟΓΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο αποκάλυψαν τη συνταγογράφηση φαρμάκων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που οι ασφαλισμένοι δεν παραλάμβαναν, για παθήσεις τις οποίες δεν είχαν, εν αγνοία τους, και μάλιστα εκδίδονταν συνταγές σε τρίτα πρόσωπα, που δεν έχουν σχέση με τον ΟΓΑ.
Ομοίως, στη Δυτική Ελλάδα, εταιρεία διάθεσης ιατρικών ειδών χορηγούσε μη νόμιμα και εν αγνοία των ασφαλισμένων, συσκευές οξυγονοθεραπείας. Μάλιστα, σε 27 περιπτώσεις, υποβλήθηκαν δικαιολογητικά για είσπραξη συμπυκνωτή οξυγόνου μετά το θάνατο του δικαιούχου, ενώ συνταγογραφήθηκαν μέχρι και θεραπείες για εξωσωματική σε άνδρες!
Τέλος, στη Νομαρχία του Πειραιά, 19 άτομα παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, καθώς εξακριβώθηκε ότι λάμβαναν επίδομα τυφλότητας χωρίς να το δικαιούνται, με πλαστογραφημένα δελτία απογραφής τυφλών από δημόσια νοσοκομεία. Η υπόθεση άνοιξε μετά από καταγγελία για ένα συγκεκριμένο περιστατικό και εξελίχθηκε με την έρευνα της Νομαρχίας σε όλα τα πρόσωπα που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας από την Νομαρχία.