Την κατακραυγή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Μπους να ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε την κρατική χρηματοδότηση ερευνών για ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Θύματα αυτής της απόφασης θα είναι εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο
Γιατροί και επιστήμονες εξέφραζαν την αγανάκτησή τους χθες που ο πρόεδρος Μπους επέλεξε αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να ασκήσει το πρώτο βέτο του από τότε που ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ. Δεν εισάκουσε ούτε τις εκκλήσεις του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και της Νάνσι Ρίγκαν ούτε μεγάλης μερίδας του ίδιου του κόμματός του που έχει ταχθεί υπέρ της βλαστοκυτταρικής έρευνας.
Μολονότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών είναι υπέρ της χρηματοδότησης αυτής της έρευνας, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε θεραπείες για πολλές βαριές παθήσεις, μεταξύ των οποίων οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, οι βλάβες της σπονδυλικής στήλης και ο νεανικός διαβήτης, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει να την αρνείται επικαλούμενος ηθικούς λόγους.
Ο πρόεδρος Μπους απαγόρευσε την κρατική χρηματοδότηση αυτής της έρευνας το 2001. Οι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν διαθέσιμες μόνο 20 καλλιέργειες εμβρυακών βλαστοκυττάρων, οι οποίες όμως έκτοτε έχουν μολυνθεί ή αχρηστευθεί. Με την έγκριση του νομοσχεδίου, χρήματα των φορολογουμένων θα διοχετεύονταν στην έρευνα για την παραγωγή νέων βλαστοκυττάρων από ανθρώπινα έμβρυα.
Βρετανική αντίδραση
Το βέτο Μπους «επιβραδύνει την παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη θεραπειών για πολλές αρρώστιες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο», λέει ο Λόρδος Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Ακόμη πιο σημαντική όμως – δεδομένης της προόδου που ήδη σημειώνουν σε αυτόν τον τομέα ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Ισλανδία – είναι η δήλωση του Σον Τίπτον, προέδρου της Συμμαχίας για την Προώθηση της Ιατρικής Έρευνας, αμερικανικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη βλαστοκυτταρική έρευνα, που καταγγέλλει τον πρόεδρο Μπους ότι υπονομεύει την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στους τομείς της επιστήμης και της ιατρικής.
Τροχοπέδη
H ιατρική έρευνα σήμερα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη διεθνή συνεργασία και οι αυστηροί περιορισμοί που επιβάλλονται στην εμβρυακή βλαστοκυτταρική έρευνα στην παγκόσμια επιστημονική «υπερδύναμη» αναπόφευκτα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την πρόοδο και αλλού, λένε οι επιστήμονες.
«Δεν είναι παράξενο αλλά είναι πολύ θλιβερό», λέει ο Τέρι Ντέβιτ, διευθυντής του προγράμματος βλαστοκυτταρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. «Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε μια πολιτική η οποία είναι ασυμβίβαστη τόσο με την επιστήμη όσο και με την κοινή γνώμη. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε ώσπου να έρθει ένας άλλος πρόεδρος για να προωθήσει αυτή την έρευνα».
TIM REID, MARK HENDERSON
ΤΑ ΝΕΑ , 21/07/2006