Υλοποίηση από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) 820 προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ), με τη μέθοδο της τηλε-κατάρτισης (μικτή μέθοδος διδασκαλίας), σε τμήματα 10 – 20 ατόμων που περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω υποχρεωτικές εκπαιδευτικές ενότητες:
1. επεξεργασία κειμένου,
2. λογιστικά φύλλα,
3. εφαρμογές στο διαδίκτυο
και επιπλέον μία ή και τις δύο κατ΄επιλογήν εκπαιδευτικές ενότητες από τις παρακάτω:
1. βάσεις δεδομένων ή
2. παρουσιάσεις
Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 100 ώρες (με αναγωγή), εκ των οποίων 70 ώρες είναι ασύγχρονη τηλε-κατάρτιση (εκπαίδευση από απόσταση μέσω Διαδικτύου, χωρίς παρουσία εκπαιδευτή, σε χώρους επιλογής της καταρτιζόμενης) και 30 ώρες διδασκαλία «πρόσωπο με πρόσωπο», σεμιναριακού τύπου, υλοποιούμενες σε αίθουσες πιστοποιημένες στην Πληροφορική (των ΚΕΚ ή άλλων φορέων) σε πέντε εκπαιδευτικές συναντήσεις των έξι ωρών εκάστη.
Οι καταρτιζόμενοι θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα τηλε-κατάρτισης καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας είτε από δικό τους χώρο είτε από χώρους που θα διαθέτει (συγκεκριμένες ώρες και ημέρες) το ΚΕΚ, οι οποίοι μπορεί να είναι πιστοποιημένες δομές ή σχολικές αίθουσες (εργαστήρια πληροφορικής).
Για την εκπαιδευτική ενότητα “εφαρμογές στο διαδίκτυο” τα ΚΕΚ διασφαλίζουν σε καταρτιζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το WAI/WCAG.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης τηλε-κατάρτισης, η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης συνδέεται με την πιστοποίηση των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτικές για κάθε καταρτιζόμενο και πρέπει να υλοποιούνται το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών από την τελευταία συνεδρία (σεμινάριο).
Κάθε καταρτιζόμενος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει μία φορά σε επαναληπτικές εξετάσεις πιστοποίησης για κάθε ενότητα.
Η πιστοποίηση της κατάρτισης θα γίνει βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και διαδικασιών, από φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.
Το κόστος πιστοποίησης των ωφελούμενων καταβάλλεται στον φορέα πιστοποίησης από τον κάθε ανάδοχο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων τηλε-κατάρτισης (από τα πιστοποιημένα ΚΕΚ).
Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτικά ενσωματωμένες διδακτικές ενότητες που αφορούν:
στην προετοιμασία της καταρτιζόμενης για την αγορά εργασίας (τεχνικές σύνταξης βιογραφικού, ανάπτυξη προσωπικής στρατηγικής, μέθοδοι εξεύρεσης εργασίας κ.ά)
σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας
εισαγωγικών ενοτήτων σχετικών με την εξοικείωση του καταρτιζόμενου με τη χρήση του υπολογιστή και την αφομοίωση βασικών γνώσεων.
Προβλέπεται υλοποίηση συγκεκριμένου αριθμού προγραμμάτων ανά Περιφέρεια:
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 50
Κεντρική Μακεδονία: 135
Δυτική Μακεδονία: 40
Ήπειρος: 40
Θεσσαλία: 72
Δυτική Ελλάδα: 68
Ιόνια Νησιά: 20
Στερεά Ελλάδα: 62
Αττική: 195
Πελοπόννησος: 50
Βόρειο Αιγαίο: 24
Νότιο Αιγαίο: 23
Κρήτη: 38
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: μέχρι 31/12/2006
Diorismos.gr Ημερομηνία: 28/11/2006