Καθαρισμός & πλύση νευρογενούς ουροδόχου κύστης

Όσοι έχουν παραπληγία ή τετραπληγία που συνοδεύεται από μια νευρογενή ουροδόχο κύστη, είναι σύνηθες να χρησιμοποιούν καθετήρες για την εκκένωση της κύστης τους. Όταν η χρήση του καθετήρα είναι μακροχρόνια, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ενός μόνιμου ουρηθρικού ή υπερηβικού καθετήρα Foley, τότε είναι συνηθισμένο από καιρό σε καιρό να εμφανίζονται βλέννες που διακρίνονται απ’το σωληνάκι. Πόσο ασφαλές είναι να κάνουμε μόνοι μας πλύση της ουροδόχου κύστης μας με φυσιολογικό ορό; Πόση ποσότητα ορού πρέπει να χρησιμοποιούμε και πόσο συχνά;

Ουροφόρος οδόςΌπως είναι γνωστό, η βλέννα που βλέπουμε στον καθετήρα είναι η αντίδραση της κύστης μας στο ξένο σώμα (δηλ. τον καθετήρα) που μπαίνει μέσα της.
Αν επισκεφθείτε οποιαδήποτε κλινική, θα διαπιστώσετε πως το πρώτο πράγμα που φροντίζει ο γιατρός, αν δει μεγάλες ποσότητες βλέννας, είναι να μας παραπέμψει για εξετάσεις, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν πέτρες στην κύστη. Αν οι εξετάσεις βγουν καλές, τότε εισάγει διάλυμα φυσιολογικού ορού για να ξεπλύνει την κύστη. Αρχικά η πλύση γίνεται μία φορά την ημέρα και όταν μειωθεί η βλέννα η πλύση μπορεί να γίνεται κάθε τρεις ημέρες – στις περιπτώσεις που κάποιος νιώθει ότι παθαίνει ουρολοίμωξη, μπορεί να πλένει την κύστη του και πιο συχνά.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος αν δει βλέννα στα ούρα του, είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του για να ελέγξει αν υπάρχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη.
Αν δεν υπάρχουν πέτρες, τότε μπορεί κάποιος και μόνος του να πραγματοποιεί τις πλύσεις στο σπίτι του, ως εξής:

  1. Βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο κυπελλάκι φυσιολογικό ορό (ή αποσταγμένο νερό, εναλλακτικά) και τραβάμε με μια σύριγγα 30-60 ml υγρού (έχοντας αφαιρέσει τη βελόνα).
  2. Τοποθετούμε τη σύριγγα στην ανοιχτή άκρη του καθετήρα από την οποία τρέχουν κανονικά τα ούρα (προσοχή: όχι στην άκρη από την οποία φουσκώνουμε το μπαλονάκι) και εισάγουμε μέσα το διάλυμα.
  3. Στη συνέχεια, χωρίς να μετακινήσουμε τη σύριγγα, τραβάμε μέχρι να μαζέψει πάλι όλο το διάλυμα από την κύστη μαζί με τη βλέννα.
  4. Αδειάζουμε τη σύριγγρα με το διάλυμα που περιέχει τη βλέννα, και τη γεμίζουμε πάλι με καθαρό ορό, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία, μέχρι να δούμε ότι το διάλυμα που κάθε φορά τραβάμε με τη σύριγγα γίνεται όλο και πιο καθαρό.

Επιστημονικά άρθρα αναφέρουν ότι άτομα με μόνιμο καθετήρα – υπερηβικό ή ουρηθρικό τύπου Foley – που τον έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες ή ακόμα και καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι κάθε 2 χρόνια να πραγματοποιούμε μία κυστεοσκόπηση – στην οποία χρησιμοποιείται ένας καθετήρας με μία μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του, ώστε να δει ο γιατρός αν υπάρχουν ανωμαλίες ή πέτρες στο εσωτερικό της κύστης. Τέλος, κάθε χρόνο συνιστάται υπέρηχος και ακτινογραφίες νεφρών, κύστης και ουρητήρων.

Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr – Σεπτέμβριος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …