Και εγένοντο νευρικά

Ενα σημαντικό βήμα στην έρευνα των βλαστοκυττάρων πραγματοποίησαν επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Μιλάνου, δημιουργώντας τα πρώτα καθαρά νευρικά βλαστοκύτταρα κι ανοίγοντας τον δρόμο για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Τα νευρικά βλαστοκύτταρα είναι εκείνα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η δημιουργία τους στο εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν τη λειτουργία και την παρακμή τους και να δοκιμάσουν αποτελεσματικότερα φάρμακα…

Τα βλαστοκύτταρα είναι βασικά εμβρυϊκά κύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετικά είδη ιστού. Τα νευρικά βλαστοκύτταρα είναι εκείνα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η δημιουργία τους στο εργαστήριο σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν καλύτερα τη λειτουργία, αλλά και την παρακμή τους, να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων κατά των εκφυλιστικών ασθενειών. «Πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα της θεραπείας. Εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την ασθένεια στο εργαστήριο, θα μπορέσουμε να την καταλάβουμε καλύτερα και επίσης να δοκιμάσουμε φάρμακα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Στίβεν Πόλαρντ. Αυτή είναι πράγματι η πιο άμεση αξιοποίηση του νέου επιστημονικού επιτεύγματος. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα νευρικά βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία υγιούς ιστού προς μεταμόσχευση σε ασθενείς με Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ.

Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Οστιν Σμιθ, «γίνονται ήδη επαφές με εταιρείες βιοτεχνολογίας και βιοφαρμακευτικής για την ένταξη αυτών των κυττάρων στα συστήματα ελέγχου για τα νέα φάρμακα. Αν όλα πάνε καλά, αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε δύο με τρία χρόνια. Οσον αφορά τη δυνατότητα χρήσης των βλαστοκυττάρων για μεταμόσχευση, είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο και μακροπρόθεσμο και μάλλον μιλάμε για έναν ορίζοντα πέντε ώς δέκα ετών».

Προηγούμενες απόπειρες δημιουργίας νευρικών βλαστοκυττάρων έδωσαν μολυσμένα δείγματα που δεν ήταν επιστημονικώς χρήσιμα. Κατά τον Ρόμπερτ Μέντοουκροφτ, της Εταιρείας για τη Νόσο του Πάρκινσον, «η καθαρότητα αυτών των κυττάρων αναμένεται ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη στη μελέτη των δυνατοτήτων μεταμόσχευσης κι αντικατάστασης κατεστραμμένου ιστού». Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της Εταιρείας για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ. Δεν λείπουν ωστόσο κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η χρήση ανθρώπινων εμβρύων, έστω και σε στάδιο μόλις μερικών κυττάρων, στην επιστημονική έρευνα δεν είναι ηθικά αποδεκτή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/08/2005

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …