Χάρη στην εξαιρετική ευρηματικότητα των θεραπόντων ιατρών του, ένας νεαρός Κινέζος κατάφερε να σώσει το χέρι του που ακρωτηριάστηκε λόγω εργατικού ατυχήματος. Ειδικότερα, ο Σιάο Βέι έχασε το δεξί του χέρι αλλά λόγω συγκυριών οι ιατροί που τον περιέθαλψαν δεν μπορούσαν να το επανασυγκολλήσουν αμέσως.
Για να το διατηρήσουν στη ζωή, έραψαν το κομμένο μέλος στο αριστερό του πόδι στο ύψος του αστράγαλου τροφοδοτώντας το από το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του ποδιού. Ενα μήνα αργότερα οι χειρουργοί αφαίρεσαν το άκρο από το πόδι και το επανασυγκόλλησαν στον βραχίονα ακριβώς στη θέση που έπρεπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του νεαρού Κινέζου υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί πολλές χειρουργικές επεμβάσεις ακόμα, αλλά τελικά μάλλον θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του άκρου του. Οι θεράποντες ιατροί του στην περιοχή Τσάνγκσα υποστηρίζουν ότι εκτός του ότι ήταν το άκρο ακρωτηριασμένο παρουσίαζε και άλλα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν προτού επιχειρηθεί η επανασυγκόλλησή του.
Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, η ιατρική τεχνική στις επανασυγκολλήσεις των ακρωτηριασμένων μελών είναι εξελιγμένη στην Κίνα και η ιδέα διάσωσης ενός ακρωτηριασμένου μέλους τοποθετώντας το πάνω στο σώμα δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμος, αλλά κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο, παρατηρούν οι Βρετανοί ειδικοί, ο αστράγαλος είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο μέρος για να εφαρμοστεί η τεχνική. Οι περισσότεροι ειδικοί θα προσπαθούσαν να διατηρήσουν το κομμένο μέλος εν ζωή συνδέοντάς το κοντά ή κάτω από τη μασχάλη όπου το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων είναι πλουσιότερο και πιο εύκολα προσβάσιμο. Επίσης, όπως τονίζουν οι Βρετανοί ειδικοί, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος χειρουργός θα θελήσει να καθυστερήσει τη συγκόλληση του αποκομμένου μέλους. Ενας από αυτούς είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας του αρρώστου που πιθανώς να καθιστά αδύνατη μια βαριά και μακρά χειρουργική επέμβαση. Ακόμα και ένας πεπειραμένος χειρουργός μπορεί να χρειαστεί από οκτώ έως δεκαπέντε ώρες για να ολοκληρώσει ένα τέτοιο χειρουργείο. Βέβαια μία άλλη μέθοδος που θα μπορούσε να διασώσει το ακρωτηριασμένο μέλος είναι η τοποθέτησή του σε πάγο. Ωστόσο, λίγοι χειρουργοί θα σκεφθούν να επανασυγκολλήσουν ένα ακρωτηριασμένο μέλος το οποίο έχει παραμείνει εκτός πάγου μερικές ώρες.
kathimerini.gr 18-12-2013