Λευκωσία: Αλλοδαποί οικιακοί βοηθοί χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο, υπογράφουν συμβόλαια, αναλαμβάνουν τη φροντίδα παραπληγικών και στη συνέχεια τούς εγκαταλείπουν αναζητώντας άλλον εργοδότη ή τους καταγγέλλουν ψευδώς στην Αστυνομία για κακομεταχείριση ή/και άσχημες συνθήκες εργασίας.
Το φαινόμενο, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, «παρατηρείται εδώ και παρά πολύ καιρό και η ΟΠΑΚ έχει αποταθεί στον υπουργό Εσωτερικών από πέρσι τον Αύγουστο χωρίς ωστόσο να τύχει ανταπόκρισης».
«Δυστυχώς», είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «αρκετές φορές άτομα με αναπηρία πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και χρησιμοποιούνται ως όχημα για να φτάσουν στην Κύπρο άτομα από τρίτες χώρες, τα οποία ενώ αρχικά δηλώνουν ότι θέλουν να εργαστούν στην οικία παραπληγικού ή τετραπληγικού ατόμου, ακολούθως με διάφορες δικαιολογίες ζητούν να αλλάξουν εργοδότη ή εγκαταλείπουν την εργασία τους».
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, «φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τον εργοδότη τους, ο οποίος είναι άτομο με αναπηρία, για κακές συνθήκες εργασίας με στόχο να πετύχουν την έγκριση για αλλαγή εργοδότη». Γι’ αυτό και ως ΟΠΑΚ, «πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε τα άτομα από τρίτες χώρες, τα οποία έρχονται να εργαστούν για λογαριασμό αναπήρων, να μην είναι εύκολο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία εργοδότησής τους και να τη χρησιμοποιούν απλά για να έρθουν στην Κύπρο και ακολούθως να εργαστούν αλλού ή να μεταβούν σε άλλη χώρα».
«Το πρόβλημα μάς απασχολεί έντονα, διότι ο κύριος λόγος για τον οποίο αναγκάζονται τα άτομα με αναπηρίες να εργοδοτούν αλλοδαπούς για τη φροντίδα και στήριξή τους, είναι το χαμηλό κόστος εργοδότησης σε σύγκριση με άτομα από χώρες-μέλη της ΕΕ». Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος του επιδόματος φροντίδας για παραπληγικά και τετραπληγικά άτομα είναι €350 και €850 αντίστοιχα, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η εργοδότηση Ευρωπαίων πολιτών είναι αδύνατη για αυτά τα άτομα».
Σε μια από τις επιστολές της προς τον υπουργό Εσωτερικών, η ΟΠΑΚ πρότεινε τη δημιουργία αρχείου με αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, οι οποίοι διαθέτουν «release paper» και ψάχνουν νέο εργοδότη, «προκειμένου να είναι εύκολο για τα άτομα με αναπηρία να εντοπίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόσωπο προς εργοδότηση ως οικιακό βοηθό/φροντιστή».
Μαριλένα Παναγή
philenews.com