Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διαφορετικότητας στις 3 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα μεγάλο Φεστιβάλ κατά των διακρίσεων και της διαφορετικότητας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες με εθνικές και τοπικές οργανώσεις, Υπουργεία και φορείς, ενώ στήθηκαν ενημερωτικά περίπτερα με προσωπικό που μοίραζε πληροφοριακό υλικό και ενθάρρυνε το κοινό να συμμετέχει σε απλές εργασίες, σε διαδραστικά εργαστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες και σε ψυχαγωγικές ενέργειες (όπως δρόμος μετ’ εμποδίων με αναπηρικό αμαξίδιο). Υπήρχαν επίσης παράλληλα προβολές και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και η «Living Library», μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο τρόπος λειτουργίας της μοιάζει με μια κανονική βιβλιοθήκη, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τα βιβλία τα οποία δανείζεται κάποιος δεν είναι κανονικά βιβλία, αλλά ανθρώπινα όντα που αντιμετωπίζονται με προκατάληψη και κοινωνικό αποκλεισμό. Οι «αναγνώστες» μπορούσαν να έχουν έναν ανοιχτό διάλογο με αυτά τα «ζωντανά» βιβλία. Στο φεστιβάλ υπήρχαν διαθέσιμα για «δανεισμό» περισσότερα από 15 ανοιχτά βιβλία, όπως για παράδειγμα μια Ρωσίδα, μια χοντρή κοπέλα, ένας μουσουλμάνος, ένας παραπληγικός, ένας και μία gay, ένας καρκινοπαθής και ένας άντρας νηπιαγωγός, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για ανοιχτό διάλογο με όσους επιθυμούσαν να αλλάξουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις τους.
Οι στόχοι του Φεστιβάλ αφορούσαν στην ενημέρωση των πολιτών για την ύπαρξη της νομοθεσίας της ΕΕ που προστατεύει τις διακρίσεις, την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με θέματα διακρίσεων και στη γνώση για την παρανομία τους, καθώς και στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης των πλεονεκτημάτων της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα.
Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στο κέντρο της Λευκωσίας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου), στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.