Ελπίδες για θεραπεία των συχνότερων μορφών τύφλωσης προσφέρει μελέτη Αμερικανών και Βρετανών οφθαλμιάτρων. Κύτταρα του ματιού που μεταμοσχεύθηκαν σε τυφλά ποντίκια αποκατέστησαν τη λειτουργία του ευαίσθητου αμφιβληστροειδούς.
Η συγκεκριμένη πειραματική μέθοδος, αποκατέστησε τα κονία και τα ραβδία του αμφιβληστροειδούς, δύο είδη κυττάρων που λειτουργούν ως φωτοϋποδοχείς και επιτρέπουν την ασπρόμαυρη και έγχρωμη όραση.
Οι φωτοϋποδοχείς που χάνονται από οποιαδήποτε αιτία δεν είναι δυνατό να αναδημιουργηθούν. Η απώλεια αυτή παρατηρείται στους ηλικιωμένους που εμφανίζουν εκφύλιση της ώχρας κηλίδας, μια από τις συχνότερες μορφές τύφλωσης.
Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές αρχικά απομόνωσαν πρόδρομα κύτταρα φωτοϋποδοχέων από ποντίκια ηλικίας τριών έως πέντε ημερών, όταν ο σχηματισμός του αμφιβληστροειδούς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν στα μάτια ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να χάνουν σταδιακά την όρασή τους λόγω καταστροφής του αμφιβληστροειδούς.
Η εξέταση των πειραματόζωων λίγο καιρό αργότερα έδειξε ότι τα πρόδρομα κύτταρα είχαν εγκατασταθεί στον αμφιβληστροειδή και είχαν δημιουργήσει ηλεκτρικές συνδέσεις με τα υπάρχοντα νευρικά κύτταρα που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Τα τεστ έδειξαν επίσης ότι οι ίριδες των ζώων αντιδρούσαν στο φως και υπήρχε δραστηριότητα στο οπτικό νεύρο.
Η μέθοδος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ως έχει στον άνθρωπο, δεδομένου ότι θα απαιτούνταν κύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Παλαιότερες μελέτες, ωστόσο, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ειδικών κυττάρων στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς τα οποία παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά των «ευέλικτων» βλαστικών κυττάρων.
Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι τα κύτταρα αυτά είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή φωτουποδοχέων και εκτιμά ότι η μεταμόσχευσή τους θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου μια δεκαετία.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ 15-11-2006