Πολύς λόγος γίνεται για το Internet από όλους. Όλοι, επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα, κρατικοί φορείς, νοσοκομεία βρίσκονται στο Internet και έχουν την ψευδαίσθηση πως οι ενδιαφερόμενοι θα τους βρουν.
Από μία πρόχειρη αναζήτηση στο ελληνικό Internet μπορούμε να πούμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 400 sites για τα ζητήματα της αναπηρίας και της ειδικής εκπαίδευσης. Για να τα βρεις όμως όλα αυτά ή κάποιο από αυτά χρειάζεται πολύς κόπος, πολλές γνώσεις και άπειρος χρόνος. Πολλά δεν είναι καταχωρημένα καν στις βασικές search engines και στους βασικούς καταλόγους του ελληνικού Internet.
Έχουμε μετρήσει περισσότερα από 150 sites κοινοτικών προγραμμάτων που παραμένουν στην αφάνεια. Για να τα βρούμε αυτά χρειάστηκε να τα βρούμε από τους εταίρους τους στο εξωτερικό.
Η άγνοια
Οι περισσότεροι έχουν άγνοια της βασικής λειτουργίας του Internet και απόλυτη άγνοια της λειτουργίας του email με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να παραπληροφορούνται, να μπαίνουν σε δαπάνες άχρηστες, να μην βλέπουν ανταπόκριση από τις επενδύσεις τους και τελικά να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το Internet δεν έχει ανταπόκριση.
Είναι ελάχιστοι οι Έλληνες που έχουν διαπιστώσει την τεράστια δύναμη του email ως μέσου γνωστοποίησης και marketing. Είναι ακόμη πιο λίγοι οι Έλληνες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το email ως εργαλείο δουλειάς, επικοινωνίας και γνωστοποίησης.
Η πραγματικότητα
Το Internet είναι ένα εργαλείο. Είναι κάτι σαν ένας φλύαρος Χρυσός Οδηγός. Μπορούν να βρεθούν τα πάντα αρκεί ο χρήστης να γνωρίζει τις βασικές αρχές αναζήτησης και αρκεί οι παραγωγοί των sites να γνωρίζουν πώς να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη των sites τους και πώς να κάνουν τις απαραίτητες συμμαχίες για να μπορούν να τους βρουν οι χρήστες.
Το email είναι κάτι πολύ περισσότερο από το Internet. Είναι ένα ολοκληρωμένο μέσο επικοινωνίας, πληροφόρησης, γνωστοποίησης κ.ο.κ. που έχει μηδαμινό κόστος και τεράστια απόδοση.
Όμως επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε ασυγκρότητοι έχουμε δει το Internet ως μία διαφορετική τηλεόραση ενώ το email θεωρούμε πως είναι μόνο για τους ξενέρωτους και για τους computer freaks.
Όρος επιβίωσης
Το Internet και το email είναι όρος επιβίωσης. Μόνο στο www.disabled.gr έχουν συγκεντρωθεί στις αρχές του 2002 περίπου 2.500 αρχεία. Περισσότεροι από 2000 τίτλοι βιβλίων και άρθρων για τις αναπηρίες, την ειδική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή, την αποκατάσταση κ.ο.κ. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο έντυπο περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ βρίσκονται online και διαθέσιμα δωρεάν.
Επιπλέον βρίσκονται εκατοντάδες βιβλία και άρθρα για την παράλυση, την παραπληγία, την τετραπληγία, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την πολυομυελίτιδα, την εγκεφαλική παράλυση κ.ο.κ.
Το www.disabled.gr το επισκέπτονται περισσότεροι από 20000 επισκέπτες το μήνα.
Στο ηλεκτρονικό περιοδικό του www.disabled.gr στο τέλος του Ιανουαρίου του 2002 ήταν γραμμένοι 700 περίπου συνδρομητές.
Στις δύο βασικές λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συμμετέχουν περισσότεροι από 300 συνδρομητές που ανταλλάσσουν μεταξύ τους καθημερινά μηνύματα.
Μέσα από τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πρακτικά αδύνατο να μη βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα υπό τον όρο ότι υπάρχει λύση.
Έχοντας ως δεδομένο πως οι χρήστες στο Internet ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα, δεδομένου ότι το Internet σε μεγάλο βαθμό είναι ταξικό κοινωνικό προνόμιο, οι συμμετέχοντες συνδρομητές στις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σε θέση να βρούν λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν μία επιπλέον γλώσσα, ενημερώνονται για τις αναπηρίες σε δύο το λιγότερο γλώσσες και είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα από ό,τι γνωρίζει ο τυπικός πολίτης με αναπηρία ή ο τυπικός συνδικαλιστής.
Η συγκέντρωση τόσο αξιόλογων ανθρώπων στις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του www.disabled.gr αλλά και του εξωτερικού καθιστά το Internet ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης και ανταλλαγής πληροφοριών.
Το Internet είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί να συγκεντρώσει τόσους αξιόλογους ανθρώπους και να τους παρέχει το πλαίσιο συνεργασίας για αμοιβαίο όφελος.
Τα προβλήματα
Δυστυχώς στην Ελλάδα η ανάπτυξη του Internet εμποδίζεται από τις προκαταλήψεις που έχουμε ως θερμόαιμοι μεσογειακοί εραστές.
Έχουμε ακολουθήσει μία πολύ εγωιστική λογική ανάπτυξης που στο τέλος έγινε παραλογισμός υπανάπτυξης. Το Internet όπως και όλα τα υπόλοιπα καλά πράγματα καταστράφηκαν στην πατρίδα μας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την αναπηρία στην Ελλάδα επικρατεί το μεγάλο χάος. Εκατοντάδες sites παραμένουν άγνωστα επειδή οι κατασκευαστές τους αγνοούν τις βασικές αρχές και κανόνες επιβίωσης στο Internet. Δεν έχουν την βασική γνώση να ελέγξουν την απόδοση των sites τους, ούτε έχουν την πρόθεση να επενδύσουν στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού.
Κολυμπούν στα θολά νερά του Internet χωρίς στόχους και χωρίς προοπτικές.
Η διέξοδος
Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το Internet και το email αποτελούν δύο διαφορετικά μέσα, τότε θα διαπιστώσουμε πως απαιτούν διαφορετική μεταχείριση, διαφορετικές στρατηγικές, διαφορετική ρητορική και διαφορετική νοοτροπία.
Αλλιώς γνωστοποιούμε ένα προϊόν στην εφημερίδα, αλλιώς το ίδιο προϊόν το γνωστοποιούμε σε ένα μηνιαίο έντυπο και αλλιώς στο Internet ή στο email.
Τόσο οι σύλλογοι, όσο και οι επιχειρήσεις της πατρίδας μας χρειάζονται ένα γενικό lifting για να μπορέσουν να αποδεχτούν ως αυτονόητη τη νέα οικουμενική δημοκρατία της κοινωνίας του Internet.