Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ιδρύσει χώρους που ισοδυναμούν με «λευκά κελιά» στα ψυχιατρεία. Δηλαδή, επιστροφή στον Μεσαίωνα.
Τα «λευκά κελιά», που τα ονομάζουν «ήσυχα δωμάτια», έχουν πόρτες με θυρίδα εποπτείας και κάμερες σε ψηλά σημεία. Αυτό σημαίνει φυλάκιση των ασθενών και αντικατάσταση της κάλυψης των πραγματικών αναγκών τους για ανθρώπινη επαφή με τοίχους!
Επειδή με την ψυχιατρική φροντίδα δεν επιδιώκουμε τη φύλαξη αλλά αποσκοπούμε στη θεραπεία των ασθενών, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις μεσαιωνικές φυλακές τους με θεραπευτικές ανθρώπινες σχέσεις.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η «τρέλα» καταργήθηκε εφόσον οι χρόνιοι ψυχωσικοί ασθενείς και φροντίδα ανθρώπινης παρουσίας δέχονται και βελτιώνονται ή ανακουφίζονται με φάρμακα και ψυχολογική προσέγγιση.
Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ενημέρωση της οικογένειας για προληπτική και θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Συγχρόνως προϋποθέτει ότι η επιλογή του επαγγέλματος και της ειδικότητας του θεράποντος γιατρού θα γίνεται με βάση την πραγματική κλίση του προς την ειδικότητα. Είναι απίστευτο ότι μπορεί να καθορίζεται η φροντίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους σήμερα από το κόστος -και μάλιστα σε εποχή υπερκατανάλωσης.
Του ΣΤΑΘΗ Α. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ*
Καθηγητής πανεπιστημίου, διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/12/2007