Να βγάλουν οριστικά από το τηλεοπτικό περιθώριο τα άτομα με αναπηρία αποφάσισαν οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης της Βρετανίας. Σύντομα λοιπόν όλα τα προγράμματα όλων των καναλιών του BBC θα έχουν υπότιτλους.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα όσοι έχουν πρόβλημα ακοής να παρακολουθούν τα προγράμματα του τηλεοπτικού δικτύου χωρίς να διάβαζουν τα χείλη των πρωταγωνιστών. Εδώ που τα λέμε θα μπορούσαν να διαβάσουν τα χείλη, για παράδειγμα, των παρουσιαστών των δελτίων ειδήσεων, αλλά τι γίνεται με τις κινηματογραφικές ταινίες, σειρές και τις υπόλοιπες παραγωγές; Δύσκολο εώς αδύνατο.
Η απόφαση υπάρχει από το 1999, ενώ το 1979 ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στην κρατική βρετανική τηλεόραση ντοκιμαντέρ με υπότιτλους. Το επεισόδιο είχε θέμα τη ζωή των κωφών παιδιών και είχε τίτλο: «Quietly in Switzerland». Επίσης το 1986 παρουσιαζόταν στην Αγγλία η παραγωγή «Blue Peter» με υπότιτλους και το 1990 έβαλαν υπότιτλους σε ορισμένα δελτία ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου. Να σημειώσουμε ότι κανένα άλλο βρετανικό κανάλι δεν έχει υπότιτλους στο πρόγραμμά του με το BBC να είναι το μοναδικό. Εκτιμάται ότι οι ώρες τηλεοπτικού προγράμματος με υπότιτλους ανέρχονται στις 50.000 ώρες το χρόνο.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχουν υπότιτλοι στο 100% των προγραμμάτων των καναλιών BBC1 BBC2, BBC3, BBC4, CBeebies, CBBC, BBC News, BBC News24. Από τα μέσα του προηγούμενου μήνα έχουν βάλει υπότιτλους στο 95% του προγράμματος που μεταδίδει το BBC1, και 80% στα προγράμματα που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες συχνότητες του BBC. Η επικαφαλής της υπηρεσίας BBC Vision, Jana Bennett, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι τηλεθεατές μας που είναι κωφοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να αισθάνονται και να αναπνέουν το 100% του περιεχομένου των παραγωγών μας».
Η διευθύντρια του Εθνικού Οργανισμού της Βρετανίας για Κωφούς επισήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της κίνησης των υπευθύνων του BBC.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/05/2008