Οι Ελληνες ειδικοί έχουν πλέον στη διάθεσή τους κλινικά στοιχεία από τη χρήση βλαστοκυττάρων σε δύο περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης. Αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι υποσχόμενες κατά τους ειδικούς, πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων και γι’αυτό οι αντιδράσεις είναι συγκρατημένες.
Το πρώτο παιδί υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση εγκεφαλικής παράλυσης με τη χορήγηση βλαστοκυττάρων πριν από μερικούς μήνες, ενώ η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε πριν από λίγες μόλις μέρες σε παρεμφερές περιστατικό. Στο πρώτο παιδί 22 μηνών, η αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ χορήγησε αυτόλογη μονάδα βλαστοκυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου που φυλασσόταν στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως προϋπόθεση για την αυτόλογη (με βλαστοκύτταρα από το ομφαλικό αίμα) χορήγηση βλαστοκυττάρων για περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης, είναι το παιδί να μην έχει υπερβεί τα τρία έτη. Τονίζεται πως για την εγκεφαλική παράλυση η αλλογενής μεταμόσχευση δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω του φόβου της εμφάνισης του συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης, η οποία επιδεινώνει την ήδη υπολειπόμενη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναφέρθηκε πως η εμπειρία από την παρακολούθηση του πρώτου ελληνόπουλου που πήρε τα βλαστοκύτταρα του πλακούντα του έδειξε σε γενικές γραμμές βελτίωση της εικόνας του παιδιού σε επίπεδο ομιλίας, κίνησης και ευστάθειας.