Η κυβέρνηση ανακοίνωσε με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας (ΦΕΚ Β’/Αρ.Φ.1663, 19.10.2010) την Κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ατόμων, καθώς και την Κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για AμεΑ που θα συμμετέχουν στα ανωτέρω νέα προγράμματα.
Κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ατόμων
Στόχος του προγράμματος επιχορήγησης των 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων ατόμων που ανήκουν στις ΕΚΟ, η στήριξη για την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση των ομάδων αυτών και η εξάλειψη των εμποδίων ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων των ανωτέρω ομάδων στόχου θα ανέλθει συνολικά στα 800 άτομα εκ των οποίων:
- Οι 600 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα με αναπηρίες, ηλικίας 18−64 ετών
- Οι 100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα Απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες, ηλικίας 18−64 ετών
- Οι 100 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα Αποφυλακισμένα ηλικίας 18−64 ετών
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δικαιούχοι του προγράμματος που είναι ΑμεΑ, θα πρέπει:
- Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου, διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ, μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης
- Να έχουν την Ελληνική Υπηκοότητα ή την Υπηκοότητα άλλου Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι Έλληνες Ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας
- Να έχουν προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος από 01/09/2009 και μετά
- Να διαθέτουν οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τους εργαζόμενους στην επιχείρησή τους, τα νόμιμα πιστοποιητικά (άδεια άσκησης επαγγέλματος) για την άσκηση της δραστηριότητάς τους, όπου αυτά απαιτούνται.
- Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
- Να διαθέτουν απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α., του Ν.2643/1998, με την οποία να πιστοποιείται το ποσοστό αναπηρίας τους, το οποίο απαραίτητα θα πρέπει να είναι 50% και άνω. Δεν γίνεται δεκτή απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ στην οποία αναφέρεται ότι το άτομο με Αναπηρία είναι «ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία».
Υποβολή αιτήσεων
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και η οποία απευθύνεται προς την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης του επαγγελματία.
Κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ως κίνητρο για την πρόσληψη 2.300 άνεργων, ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων εκ των οποίων οι 2.200 με πλήρη απασχόληση και οι 100 με μερική. Εκ του συνόλου των 2.300 θέσεων οι:
- 2080 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ) ηλικίας 18−64 ετών
- 50 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα Αποφυλακισμένα ηλικίας 18−64 ετών
- 150 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα άτομα Απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες ηλικίας 18−64 ετών
- 20 θέσεις θα καλυφθούν από άνεργα Νεαρά Παραβατικά άτομα ή Νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο ηλικίας 16−21 ετών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, Κοινοπραξίες και γενικά Εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν για το Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ατόμων.
Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες, παραπληγία, τετραπληγία, ημιπληγία (AμεΑ)
Στα δύο πιο πάνω προγράμματα αντιστοιχεί επιπλέον πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ, που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των απασχολουμένων ατόμων με Αναπηρίες, η στήριξή τους στον εργασιακό χώρο και στην εξάλειψη των εμποδίων ένταξης στην αγορά εργασίας. Ο αριθμός των συνολικά ωφελούμενων ατόμων θα ανέλθει στα 50 άτομα (για κάθε πρόγραμμα).
Δικαιούχοι είναι ΑμεΑ που θα ενταχθούν στα ανωτέρω προγράμματα, ενώ όσον αφορά στο ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνηςγια κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία, κ.λπ.) και μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ για κάθε μία από αυτές.
Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα απαιτείται αίτηση του ΝΕΕ, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικάστην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ ή ΚΠΑ2).
Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Γρ. Εργασίας ΕΚΟ, ή ΚΠΑ ή ΚΠΑ 2 στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.