Πρόγραμμα για την καινοτομική επιχειρηματικότητα προωθεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της διακηρυγμένης πολιτικής του προτεραιότητας (η διατύπωση προέρχεται από το ίδιο το Υπουργείο).
Το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», ύψους 30 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να παρέχει κίνητρα σε κάθε πολίτη άνω των 18 ετών που επιθυμεί να ιδρύσει επιχείρηση, μετατρέποντας την ιδέα του σε επιχειρηματική καινοτομία και ενισχύει υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες κ.α.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λέγεται πως ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για τον τομέα της μεταποίησης ή από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους.
Η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να φτάνει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ιδία συμμετοχή τουλάχιστον το 25%. Στις επιλέξιμες δαπάνες μάλλον καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, από το μηχανολογικό εξοπλισμό, ICT, διαμόρφωση εγκαταστάσεων μέχρι συμβουλευτική υποστήριξη, ανάπτυξη πρωτοτύπων, πιστοποίηση συστημάτων, προβολή κ.α.
Το νέο πρόγραμμα έχει το ίδιο «καινοτομικά» χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτει μεγάλο εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων της μεταποίησης, της πράσινης οικονομίας, των υπηρεσιών που δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δίνει έμφαση στα ποιοτικά και καινοτομικά χαρακτηριστικά κάθε επιχειρηματικού σχεδίου και στα προσόντα του υποψήφιου επιχειρηματία, τα οποία ωστόσο δεν διευκρινίστηκαν ακόμη. Δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η έννοια της καινοτομίας, καθώς σε αυτήν περιλαμβάνεται και επιβραβεύεται και η μη τεχνολογική και η οικολογική καινοτομία.
Είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιείται για όσο διάστημα επαρκούν οι διαθέσιμοι πόροι της Δημόσιας Δαπάνης, εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτομίας με βάση την αρχή «ιδέα – σχεδιασμός υλοποίησης – υλοποίηση – αγορά», υποστηρίζει λειτουργικές δαπάνες για υπό σύσταση επιχειρήσεις, προβλέπει την παρακολούθηση του έργου και μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς και την επιβράβευση του επιχειρηματία, και μειώνει θεωρητικά την γραφειοκρατία με την απλοποίηση των επίσημων «χαρτιών» που ζητούνται τουλάχιστον στη φάση πριν την οριστική ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα.
Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά) στις ιστοσελίδες του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ, www.efepae.gr) και των φορέων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ www.antagonistikotita.gr, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, www.ggb.gr), στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω.
Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες παραπληγίας ή τετραπληγίας και θέλουν να δημιουργήσουν μια καινοτόμα επιχείρηση. Είναι ένα καλό εργαλείο αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά εργαλεία, εάν και εφόσον πιστέψουμε αυτά που έχουν ανακοινωθεί.
Όμως, κάτω από τους οποιουσδήποτε όρους, είναι μια ευκαιρία για να δημιουργηθούν δυναμικές εταιρείες σε επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς κλάδους που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είτε για την εσωτερική αγορά είτε για εξαγωγή σε άλλα κράτη. Οι εξαγωγές δεν επηρεάζονται και τόσο από την ελληνική κρίση. Επηρεάζονται μόνο από τις πολλές απεργίες που δυστυχώς έχουν οδηγήσει πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις σε οικονομικές περιπέτειες.
Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, www.disabled.gr, Μάρτιος 2011
Η επιχειρηματικότητα ανάγκης είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί επειδή υπονομεύει τελικά αυτή καθεαυτή την επιχειρηματικότητα ως ανθρώπινη δραστηριότητα και ως τρόπο ζωής.
Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο δόξας για ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες, για παραπληγικούς και για τετραπληγικούς που θέλουν να καλύψουν τα κενά είτε στην ελληνική αγορά είτε στις ξένες αγορές.