Ποιες είναι οι ουρολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νευρογενή κύστη από κάκωση νωτιαίου μυελού; Πόσο συχνά θα πρέπει ένας τετραπληγικός στο επίπεδο Α4-Α5-Α6 να επισκέπτεται τον ουρολόγο του; Κάθε πότε είναι σημαντικό να επαναλαμβάνει τους υπερήχους της κύστης και των νεφρών ή τον ουροδυναμικό έλεγχο κάποιος που χρησιμοποιεί μόνιμο ουρηθρικό ή υπερηβικό καθετήρα;
Μέχρι πρόσφατα, οι επιπλοκές στο ουροποιητικό σύστημα ήταν η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ). Με τα χρόνια βελτιώθηκε ο ιατρικός χειρισμός της νευρογενούς ουροδόχου κύστης, καθώς και οι τρόποι παρακολούθησής της και τα είδη των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι επιπλοκές αυτές παραμένουν ανάμεσα στις 5 πρώτες αιτίες θανάτου.
Στην ερώτηση «πόσο συχνά πρέπει κάποιος με ΚΝΜ να επισκέπτεται έναν ουρολόγο και τί εξετάσεις πρέπει να κάνει», οι περισσότεροι ουρολόγοι που εξειδικεύονται στη νευρογενή κύστη απαντούν πως μία ετήσια επίσκεψη σε ειδικό ουρολόγο είναι αρκετή. Επίσης, θα πρέπει μία φορά τον χρόνο να γίνεται ένα υπερηχογράφημα κύστης και νεφρών – πρόκειται για μια απολύτως ανώδυνη διαδικασία, χωρίς να εκτεθεί ο ασθενής σε ραδιενέργεια, με την οποία ο γιατρός αποκτά σαφή εικόνα για το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα τού ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.
Καλλιέργεια ούρων είναι σημαντικό να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, για να ελεγχθούν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες αποικίες βακτηρίων στην κύστη.
Τέλος, σημαντική είναι και η ετήσια εξέταση αίματος για χημικό έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών και της κρεατινίνης – τα ανεβασμένα επίπεδα κρεατινίνης υποδηλώνουν ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν 100%. Αυτά, βεβαίως, σε γενικές γραμμές, καθώς κάθε σύστημα ελέγχου πρέπει να προσαρμοστεί ατομικά.
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στο ουροποιητικό σύστημα, η αξία της πρόληψης είναι εξαιρετικά πολλαπλάσια της θεραπείας. Να θυμάστε ότι τα νεφρικά κύτταρα δεν αναπαράγονται, και επομένως, αν τα νεφρά πάθουν ζημιά, θα παραμείνουν έτσι. Επιπρόσθετα, πολλές ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν πως τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη είναι μεγαλύτερα σε ανθρώπους με ΚΝΜ – και ακόμα μεγαλύτερα σε αυτούς που χρησιμοποιούν μόνιμο καθετήρα. Με τα ετήσια τσεκ-απ, αν υπάρξει πρόβλημα, θα καταφέρετε να το προλάβετε νωρίς και να το θεραπεύσετε εγκαίρως.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr