Η.Π.Α.: Αναπτύσσοντας προσβάσιμα πρότυπα για τον ιατρικό διαγνωστικό εξοπλισμό

Η αντιπρόεδρος της United Spinal, Kleo King, έγινε πρόσφατα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Προτύπων Ιατρικού Διαγνωστικού Εξοπλισμού των Η.Π.Α. (U.S. Access Board Advisory Committee on Standards for Medical Diagnostic Equipment), για να εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την ιατρική διάγνωση και αξιολόγηση είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με αναπηρία.

Η Kleo KingΩς μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η King και η United Spinal θα παρέχουν συστάσεις σχετικά με τα προτεινόμενα πρότυπα του ιατρικού διαγνωστικού εξοπλισμού που κοινοποιήθηκε για δημόσια διαβούλευση νωρίτερα μέσα στο 2012.

«Η πρόσβαση σε ιατρικά διαγνωστικά εργαλεία, όπως τραπέζια και καρέκλες εξέτασης, ζυγαριές, μηχανήματα μαστογραφίας, κ.ά., είναι βασική προϋπόθεση για μια καλή ποιότητα ζωής», λέει η King.
«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του εξοπλισμού αυτού δεν είναι σχεδιασμένη για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή για ανθρώπους με άλλες αναπηρίες. Η United Spinal ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Επιτροπή και να το αλλάξει αυτό», προσθέτει.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο, τα προτεινόμενα πρότυπα παρέχουν κριτήρια σχεδιασμού που θα επιτρέψουν την ανεξάρτητη πρόσβαση στο διαγνωστικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απαιτούν μεταφορά από το αμαξίδιο.
Οι προτεινόμενες προδιαγραφές αφορούν σε επιφάνειες μεταφοράς, κιγκλιδώματα στήριξης, μπράτσα στις καρέκλες, συσκευές ανύψωσης και άλλα βοηθήματα που διευκολύνουν τη μεταφορά. Σε εξοπλισμό που δεν απαιτείται μεταφορά από το αμαξίδιο ή που χρησιμοποιείται σε όρθια στάση, υπάρχουν άλλες σχετικές προτεινόμενες προδιαγραφές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναπτύσσει αυτά τα πρότυπα σε συνεννόηση με το Food and Drug Administration, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Αν και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα, οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να τα εγκρίνουν ως προαπαιτούμενα σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Americans with Disabilities Act ή στη σχετική νομοθεσία.

www.disabled.gr – Σεπτέμβριος 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …

Το Ιστορικό του Γραφείου Μελετών ΑμεΑ στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. & η συμβολή της Αργυρώς Λεβέντη στην προώθηση της Πρόσβασης των ΑμεΑ

Το Γραφείο Μελετών για Άτομα με Αναπηρία (πρώην Άτομα με Ειδικές Ανάγκες) συστάθηκε και λειτουργεί από το 1985 στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) με πρωτοβουλία και προσωπική εποπτεία της …

Διευκόλυνση Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίζονται από τη Δημόσια Διοίκηση σε όλους τους πολίτες ίδιες δυνατότητες άσκησης των δικαιωμάτων τους, …

Το Βερολίνο κέρδισε το «Access City Award» 2013!

Στις 3 Δεκεμβρίου η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding, έδωσε στην πόλη του Βερολίνου το βραβείο «Access City Award» για το 2013 (το βραβείο της φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία …

Υπεύθυνος για τον έλεγχο της προσβασιμότητας ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (gedd.gr) η ετήσια έκθεση με πληροφορίες για τις αρμοδιότητες και το θεσμικό πλαίσιο του Γενικού Επιθεωρητή …