Η πάλη μου ενάντια στην πολλαπλή σκλήρυνση

Αυτή είναι η ιστορία της πάλης μου ενάντια στην πολλαπλή σκλήρυνση. Το κείμενο που ακολουθεί είναι βασισμένο στις εμπειρίες μου και τα συμπεράσματα που έχω συναγάγει από αυτές. Πρέπει σαφώς να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαι γιατρός και δεν έχω καμία ιατρική κατάρτιση. Οι θεωρίες μου είναι αμφισβητούμενες, αν και ένας αυξανόμενος αριθμός μεμονωμένων γιατρών έχει συναγάγει τώρα παρόμοια συμπεράσματα.

Σαν μη ειδικός που εκφράζει απόψεις που δεν γίνονται αποδεκτές από το ιατρικό κλάδο γενικά, προορίζομαι προφανώς για έντονη κριτική από αυτή τη πλευρά. Οι στόχοι μου είναι πολύ απλοί. Υπέφερα από μια κατάσταση οριστικής ανικανότητας, και απολαμβάνω τώρα μια πιο υγιή ζωή από οποιαδήποτε άλλη περίοδο μπορώ να θυμηθώ. Θα ήμουν απάνθρωπος εάν δεν χρησιμοποιούσα αυτή την ασυνήθιστη εμπειρία για να δώσω όποιες συμβουλές μπορώ σε εκείνους που υποφέρουν ακόμα. Αυτά είναι τα γεγονότα:

Διαγνώστηκα πριν από 30 έτη στο εθνικό νοσοκομείο των νευρολογικών ασθενειών Queen Square, στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 1953. Εκείνη την περίοδο, ο γιατρός μου αναγνωρίστηκε ως ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους νευρολόγους και το Queen Square ως ένα από τα φημισμένα νευρολογικά κέντρα.

Μέσα σε μερικά έτη ήμουν ανίκανος να χρησιμοποιήσω τα πόδια μου, τα μάτια, και τα δάχτυλα… ακόμη και η φωνή μου επηρεάστηκε, και ήμουν ανίκανος να σταθώ όρθιος, ακόμη και για μερικά δευτερόλεπτα.

Πολλά έτη αργότερα όταν ζούσα στο Hollywood έκανα μια λεπτομερή νευρολογική εξέταση – εγκεφαλογράφημα, ραδιενεργός ανίχνευση εγκεφάλου, και οσφυϊκή παρακέντηση. Στοιχεία νευρολογικής ζημιάς παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλό μου και δείγμα από το νωτιαίο μυελό μου στάλθηκε για ανάλυση σε ένα εργαστήριο της Νέας Υόρκης. Τελικά εκτιμήθηκε ως δείγμα κάποιου που πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.

Σήμερα, η όρασή μου αποκαθίσταται, μπορώ να ανεβοκατέβω τρέχοντας τα σκαλοπάτια, και ζω τη ζωή μου τόσο ενεργά όσο τα περισσότερα άτομα της ηλικίας μου. Υπέρ αυτών των δηλώσεων θα αναφερθώ αργότερα σε μια ιατρική εξέταση που μου δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1975, από έναν κορυφαίο νευρολόγο. Δεν έχει γίνει κάποιο θαύμα. Δεν έχω θεραπευτεί. Δοκιμάζω απλά μια απαλλαγή – αλλά ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ – ΑΥΤΟΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΑ.

Δεχόμενος ότι το σώμα κάθε ανθρώπου έχει διαφορετικό μεταβολισμό, σκέφτομαι πως δεν είναι αδικαιολόγητο να υποτεθεί ότι το όφελος που έλαβα από ορισμένες τεχνικές, ίσως να είναι εφαρμόσιμο και σε άλλους.

Θα ήμουν εντελώς ανέντιμος, εντούτοις, εάν υποστήριζα ότι η δίαιτά μου βοήθησε τον καθένα που την ακολούθησε. Φαίνεται, ωστόσο, να έχει βοηθήσει εμένα και πολλούς άλλους. Είναι εξίσου αληθές το ότι μερικοί άνθρωποι που έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις μου δεν έχουν βελτιωθεί. Σκέφτηκα αρχικά, ότι ίσως δεν είχαν ακολουθήσει τις συστάσεις μου για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ή ότι ίσως δεν είχαν την ίδια αποφασιστικότητα με μένα για να πετύχουν τον επιθυμητό στόχο.

Αλλά οι πρόσφατες πρόοδοι στη μελέτη των τροφικών αλλεργιών αποκάλυψαν μια πιθανότερη εξήγηση. Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι όπως ακριβώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Σήμερα, είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι αλλεργίες κάποιου από μια απλή εξέταση. Αυτό έκανα πρόσφατα, και το αποτέλεσμα παρέχει τα περαιτέρω στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό μου. Οι εντονότερες αλλεργικές αντιδράσεις μου, σύμφωνα με την εξέταση, ήταν σε εκείνα τα τρόφιμα που είχα αφαιρέσει από τη διατροφή μου όλα τα προηγούμενα έτη, δείχνοντας καθαρά πως είχα καταφέρει να ελέγξω την κατάστασή μου ακριβώς επειδή είχα αφαιρέσει τη γλουτένη, τα λιπαρά γάλακτος και άλλα ζωικά λίπη και σάκχαρα από το διαιτολόγιό μου.

Και γιατί έλαβα εκείνα τα μέτρα σε μια εποχή που δεν ήξερα τίποτα για τις αλλεργίες; Η απάντηση σε εκείνη την ερώτηση, σύμφωνα με τη δική μου γνώμη, είναι ύψιστης σημασίας, επειδή μπορεί πραγματικά να είναι και η απάντηση σε μια άλλη ερώτηση – στο τί πίστεψα ότι ήταν η αιτία της πολλαπλής μου σκλήρυνσης.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό τί είναι το αλλεργιογόνο. Είναι το οποιοδήποτε τρόφιμο στο οποίο είμαστε αλλεργικοί (εξ’ου και ο όρος «αλλεργιογόνο») και το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από το αυτοάνοσο σύστημά μας. Αντί δηλαδή να εναρμονιστεί με τις μεταβολικές διαδικασίες, αναγνωρίζεται σαν εχθρός από τα λευκοκύτταρα, των οποίων η λειτουργία είναι να σταθούν εμπόδιο ενάντια σε ανεπιθύμητους εισβολείς, όπως τους ιούς και τα μικρόβια. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για το καλό της υγείας μας να αφαιρεθούν από τη διατροφή.

Θεώρησα λοιπόν το σώμα μου σαν μια βιοχημική διαδικασία, ή, ακριβέστερα, σαν μια βιοχημική διαδικασία που πηγαίνει στραβά. Δεδομένου ότι δεν είχα ακούσει για τις εξετάσεις αλλεργίας, έπρεπε να βρω με κάποιο άλλο τρόπο τα λάθη στη διατροφή μου.

Φάνηκε λογικό να επικεντρωθώ σε εκείνα τα τρόφιμα που καταναλώνονταν από την αρχή του ανθρώπινου είδους. ΒΑΣΙΣΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ – ΠΡΙΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΒΟΟΕΙΔΗ.

Ήταν αυτός ακριβώς ο συλλογισμός που με οδήγησε να καταργήσω τη γλουτένη (μια πρωτεΐνη στα δημητριακά), το γάλα και τα σάκχαρα. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν έχει παίξει κάποιο ρόλο στην εξέλιξή μας και πιστεύω ότι το γεγονός αυτό συνδέεται με κάποιο τρόπο και με την επιλογή μου να τα απορρίψω. Δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστή η στενή επαφή μεταξύ της διατροφής και της ασθένειας, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο προφανής. Όταν αποφάσισα να καταργήσω τρία αλλεργιογόνα με βάση τη θεωρία μου, σταμάτησε και η επιδείνωση της κατάστασής μου, και άρχισα τελικά να έχω μια αργή αλλά εν τούτοις σταθερή βελτίωση.

Το συμπέρασμα που συνάγω από αυτό, είναι ότι τρόφιμα που είναι «ξένα» προς το είδος μας ή στα οποία είμαστε αλλεργικοί, και που επιτίθενται στο αυτοάνοσο σύστημα (τις φυσικές μας άμυνες), αποτρέπουν με κάποιον τρόπο την παραγωγή υγιών κυττάρων και γίνονται έτσι αιτιολογικοί παράγοντες για ολόκληρη τη σειρά εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της γήρανσης.
Έτσι όπως το βλέπω, υπάρχουν τρεις τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.

Πρώτα υπάρχει η ορθόδοξη ιατρική προσέγγιση, με τη χρήση φαρμάκων. Η επιτυχία της σύγχρονης ιατρικής είναι πρωτίστως βασισμένη σ’ αυτή την τακτική. Δυστυχώς, στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και πολλών άλλων αυτοάνοσων ασθενειών, το κατάλληλο φάρμακο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.

Δεύτερον, υπάρχει η νέα επιστημονική επεμβατική προσέγγιση που καλείται εφαρμοσμένη γενετική μηχανική. Αυτή η τακτική, βρίσκεται ακόμα σε κάπως πρώιμο στάδιο προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη.

Τρίτον, υπάρχει η μέθοδος που είναι γνωστή ως προληπτική ή ολιστική ιατρική. Σε αυτήν την κατηγορία είναι βασισμένη και η μέθοδός μου για τη σκλήρυνση.
Όλες αυτές είναι νόμιμες προσεγγίσεις σε προβλήματα υγείας. Αλλά δεδομένου ότι, στην περίπτωση της σκλήρυνσης, η μέθοδος που έχω υιοθετήσει είναι η μόνη που είχε θετικά αποτελέσματα σε μένα, θα ήταν μάλλον λογικό να της δοθεί μια ευκαιρία.

Πιστεύω ότι και οι τρεις προσεγγίσεις είναι πιθανές λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι γιατροί τείνουν να γίνονται πάρα πολύ απόλυτοι και στερεότυποι.

Επιτρέψτε μου να επιχειρηματολογήσω πάνω σε όσα έχω διατυπώσει μέχρι τώρα. Είκοσι πέντε χρόνια πριν, είχα απογοητευτεί με τη νευρολογική προσέγγιση που αφορούσε στην κατάστασή μου. Είχα στερηθεί συνοχής, προσανατολισμού, πεποίθησης, και οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας συνεχώς απομακρυνόταν. Ήμουν μια βιοχημική διαδικασία που πήγαινε στραβά.

Σκέφτηκα τότε, πως ίσως δεν υπάρχει κανένας μυστήριος ιός, κανένα μικρόβιο-εισβολέας. Ίσως είμαι απλά το αποτέλεσμα μιας χημικής δυσαναλογίας, των λανθασμένων χημικών ουσιών (υπό την ευρύτερη έννοια) που συσσωρεύονται μαζί και που αποτυγχάνουν να σχηματίσουν έναν υγιή άνθρωπο.

Έτσι, άφησα το νευρολόγο μου και άρχισα να εξερευνώ αυτή την νέα εκδοχή με την ανεκτίμητη βοήθεια της συζύγου μου και των φίλων μου.

Αυτό το κείμενο είναι μία από τις συνέπειες εκείνης της απόφασης. Και λόγω της προσωπικής μου ιστορίας, πολλοί άνθρωποι έχουν σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία τους. Ελπίζω ότι ένα επιπλέον αποτέλεσμα θα είναι το να κατανοήσουν κάποιοι φίλοι μου γιατροί (που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά αυτής της αντιπαράθεσης) ότι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΜΕΣΑ.

Μετά την έξοδό μου από την κλινική Queen Square, άρχισα μια διαδικασία θεραπείας με βάση την κοινή λογική. Ένας συνδυασμός ιστορίας, παρατήρησης, και κοινής αίσθησης υπαγόρευσε το τί έπρεπε να κάνω.

Αυτό και έκανα λοιπόν, και το αποτέλεσμα για μένα ήταν η πλήρης αντιστροφή της δυσάρεστης πρόγνωσής μου. Έγινα ένας υγιής άνθρωπος και πάλι.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο μπορώ να εγγυηθώ ότι η ίδια τακτική θα έχει την ίδια ευτυχή επίδραση και σε άλλους πάσχοντες.

Αυτό που μπορώ ίσως να πω, είναι ότι η ίδια ανάλυση της μεταβολικής διαδικασίας και η ίδια σταθερή εφαρμογή της κατάλληλα διαμορφωμένης διατροφής, θα πρέπει λογικά να επιφέρει και σε άλλους τα ίδια αποτελέσματα.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι όμοιος με τον άλλο. Η ζωή σας είναι στα χέρια σας. Εάν θέλετε να ελέγξετε και να βελτιώσετε την κατάστασή σας, μπορείτε να κάνετε ότι έκανα κι εγώ, και να επιλέξετε εκείνη τη διατροφή που μπορεί να ανεχτεί το σώμα σας.

Θα ήθελα να ήμουν σε θέση να μπορώ να πω σε κάποιον «κατανάλωσε όσο θέλεις από αυτό το τρόφιμο, αλλά μην αγγίζεις εκείνο»…Όμως δεν μπορώ.

Εκείνο που γνωρίζω και μπορώ να σας πω, είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί να ανεχτεί το σίτο και άλλα δημητριακά, ή ζάχαρη, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά θα πρέπει να ανακαλύψετε πρώτα αν κι εσείς είστε μεταξύ αυτών. Μπορεί να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα για σας. Αν και – όπως και πολλοί ειδικοί στα διαιτητικά θέματα – αμφιβάλλω.

Εάν δεν αισθάνεστε ικανοί να κάνετε κάτι τέτοιο μόνοι σας, ή αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, συστήνω να ψάξετε και να βρείτε έναν «ανοιχτόμυαλο» γιατρό, που μπορεί να διαβάσει αυτό το κείμενο χωρίς αποδοκιμασία, και να το θέσετε στην κρίση του.

Αξίζει ίσως να σημειώσω, ότι οι τρεις σημαντικές αλλαγές στη διατροφή που εφάρμοσα εγώ στον εαυτό μου, αναγνωρίζονται και ιατρικά ως χρήσιμες για τη θεραπεία άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

• Μια διατροφή απουσία γλουτένης αφαιρεί τα συμπτώματα της κοιλιακής ασθένειας.
• Μια διατροφή χωρίς ζάχαρη υποδεικνύεται σε περιπτώσεις διαβήτη.
• Μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά λιπαρά εμφανίζεται να βοηθά ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Θα ήταν προφανές πως αυτές οι διαιτητικές αλλαγές θα έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα του μεταβολισμού να αναπαράγει υγιή κύτταρα. Μπορούμε επίσης να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες του σώματός μας για σωστή λειτουργία, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας.

Μία σημαντική λύση, είναι να συμπληρωθούν όλες ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες που δε βρίσκονται στο διαιτολόγιό σας. Αυτό θα το αναλύσω αργότερα, παρουσιάζοντας τον κατάλογο βιταμινών και ανόργανων αλάτων που επινόησα.

Με το πέρασμα των χρόνων, κατήργησα τα ύποπτα τρόφιμα από τη διατροφή μου το ένα μετά το άλλο. Αρχικά, σταθεροποιήθηκε μόνο η κατάσταση των συμπτωμάτων μου, και κατόπιν, αργά και σταθερά, η υγεία μου βελτιώθηκε. «Αργά» είναι η λέξη που πρέπει να υπογραμμίσω. ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΤΗ ΠΡΟΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, όταν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό τα δάχτυλά μου είχαν υπακούσει στην εντολή μου και κατάφερα να περιεργαστώ ένα κουμπί από το μανίκι του πουκάμισού μου.

Κατά συνέπεια, γέμισα με θάρρος, και έδειξα πιο έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της διατροφής σε σχέση με την κατάστασή μου.

Οφείλω πολλά – όλα, στην πραγματικότητα – στην εργασία πολλών διαφορετικών γιατρών, βιοχημικών, επιστημόνων, ερευνητών και ειδικών. Έχω συγκεντρώσει σε ένα σχέδιο, προτάσεις και σκέψεις που έχουν προέλθει από πολλές άλλες.

Είναι μια θετική προσέγγιση στο πρόβλημα και φαίνεται να βοηθά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η «θεραπεία» μέσω του σωστά επιλεγμένου διαιτολογίου, είναι από τη φύση της συχνά εξαιρετικά αργή διαδικασία στην παρουσίαση αποτελεσμάτων, αλλά, όπως έχω πει και νωρίτερα, μια αργή βελτίωση είναι σίγουρα προτιμητέα από έναν αργό, χωρίς ελπίδα εκφυλισμό.

Ελπίζω ότι σύντομα οι επαγγελματίες της υγείας θα ενσωματώσουν τις θεωρίες μου σε ιατρικές μεθόδους που θα λαμβάνουν υπόψη και τις βιοχημικές και διαιτητικές εκτιμήσεις.

Ακολουθώ τη συγκεκριμένη θεραπεία μου για πολλά έτη, και για τα στοιχεία της παρούσας κατάστασης της υγείας μου, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Σεπτέμβριο του 1975 πήγα στο νευρολόγο που το 1953 είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής εξέτασής μου στο Queen Square, και του ζήτησα να μου κάνει μια πλήρη και λεπτομερή νευρολογική εξέταση. Αυτό έκανε, και σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης μού έλεγε “δεν μπορεί να κάνω λάθος!”. Κάθε αντανάκλαση, κάθε μυς, κάθε κίνηση ήταν φυσιολογική.

Στο τέλος εξέτασε τα μάτια μου και στο άκρο του οπτικού μου πεδίου, καθώς κοίταξα δεξιά, βρήκε ένα υπολειμματικό ίχνος στο οπτικό νεύρο. Όταν ήμουν στα χειρότερά μου, είχα φτάσει σε σημείο εικονικής τύφλωσης, και τώρα είχε απλώς μείνει μόνο ένα υπολειμματικό ίχνος, το οποίο δεν είχα αντιληφθεί και που μετά βίας παρουσίαζε κάποια μικρή δυσλειτουργία. Ο αστιγματισμός μου έχει βελτιωθεί εκπληκτικά και είμαι τώρα ικανός, στο φως του ήλιου, να διαβάσω την εφημερίδα μου χωρίς γυαλιά – κάτι που δεν ήμουν σε θέση να κάνω για περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Στο πόρισμα της εξέτασής μου, ο νευρολόγος επιβεβαίωσε ότι αυτό το μικρό ίχνος ήταν η μόνη ζημιά που φάνηκε πως παραμένει στο νευρικό μου σύστημα, αποτέλεσμα μιας έντονης επίθεσης της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Μιλώντας μαζί του για το παρελθόν, μου υπενθύμισε ότι είχα ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο στα χρόνια που ακολούθησαν την πρώτη συνάντησή μας στο Queen Square. Τον ρώτησα εάν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά μια τέτοια θεαματική βελτίωση της υγείας κάποιου ασθενούς του, και χωρίς δυσκολία παραδέχτηκε πως δεν είχε.

Τί είναι λοιπόν αυτό που εγώ προτείνω στα θύματα της πολλαπλής σκλήρυνσης; Βεβαίως όχι τη δυνατότητα θεραπείας.
Προσφέρω, εάν θέλετε, μια «προσέγγιση» στο πρόβλημα, που στην περίπτωσή μου θεωρώ αρμόδια για τη βελτίωση στο σώμα μου και που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους.

Αυτό που ακολουθεί τώρα είναι οι λεπτομέρειες της δίαιτας που ακολουθώ ακόμα και σήμερα, δεδομένου ότι ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΠΩΣ ΕΑΝ ΧΑΛΑΡΩΣΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΟ, ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΛΟΥ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ.

Ως κάποιο βαθμό, φυσικά, την έχω αλλάξει, ώστε να προσαρμοστώ στα πορίσματα του αλλεργικού μου τεστ. Αυτό σημαίνει πως έχω εξαιρέσει κάποια τρόφιμα στα οποία είμαι ελαφρώς αλλεργικός.
Ο οποιοσδήποτε κάνει ένα αλλεργικό τεστ οφείλει βέβαια να πράξει το ίδιο, αλλά η διατροφή στην οποία έχω καταλήξει μέσα στη διάρκεια των χρόνων, παραμένει ουσιαστικά η ίδια με αυτή που ακολουθώ και σήμερα, και την οποία συστήνω και σε άλλους.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι σημαντικό να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι, χωρίς να το θέλω, έχω γίνει γνωστός σε πολλούς ανθρώπους ως ο «άνθρωπος-χωρίς γλουτένη», με βάση το ότι η απαγόρευση της γλουτένης είναι η αρχή και το τέλος όλη της προσωπικής μου προσέγγισης στην πολλαπλή σκλήρυνση. Μια διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη θα μπορούσε στην πραγματικότητα από μόνη της να είναι εξαιρετικά επιβλαβής, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, και σε σοβαρή απώλεια βιταμινών β, στην οποία οι άνθρωπο με σκλήρυνση παρουσιάζουν ήδη ανεπάρκεια, καθώς και σε σοβαρή απώλεια βάρους. Πρέπει να θυμηθείτε ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σας – αν και συχνά ουσιαστική – είναι μια πτυχή μόνο της πλήρους προσέγγισης.

Πιστεύω ότι η διαιτητική προσέγγιση στις εκφυλιστικές καταστάσεις πρέπει να λάβει τη μορφή μιας «επίθεσης» από πέντε μέτωπα:

1. Καμία γλουτένη ή γαλακτοκομικό.
2. Κανένα τρόφιμο στο οποίο είστε αλλεργικοί.
3. Χαμηλή ζάχαρη.
4. Χαμηλά ζωικά λίπη. Υψηλά ακόρεστα λίπη.
5. Εισαγωγή των καλών – πιθανώς – βιταμινών και μετάλλων, στα οποία παρουσιάζετε έλλειψη.

Μεμονωμένες αντιδράσεις σε κάποιο αλλεργικό τεστ μπορεί να επισημάνουν κάποιο από τα παραπάνω ως σημαντικότερο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι γενικά εφαρμόσιμο. Στηρίζω την άποψή μου στο γεγονός ότι είναι τόσοι πολλοί οι πάσχοντες από σκλήρυνση που έδειξαν να αντιδρούν θετικά στη συγκεκριμένη διατροφή, μετά από μακροχρόνια εφορμογή. Παρατηρώ τώρα πως και άλλοι τύποι μεταβολικών δυσλειτουργιών μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα στους γενετικά επιρρεπείς ανθρώπους με αδύναμο νευρικό σύστημα, αλλά παραμένει γεγονός πως πολλοί φαίνεται να παρουσιάζουν το ίδιο ιδιαίτερο σύνολο αλλεργιών με εμένα.

Ιατρικά είναι αποδεκτό ότι ορισμένες παθήσεις προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Παραδείγματος χάριν: η κοιλιακή ασθένεια συνδέεται με τα δημητριακά, ο διαβήτης και η υπογλυκαιμία με τη ζάχαρη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις με τα γαλακτοκομικά λίπη.

Η διατροφή μου στηρίζεται στην πεποίθησή μου πως και η πολλαπλή σκλήρυνση εμπίπτει στην ίδια κατηγορία παθήσεων, αλλά και πάλι πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η άποψη δεν ταυτίζεται με την επίσημη ιατρική τοποθέτηση. ΕΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΟΤΙ ΤΡΩΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ. Πιστεύω ότι με την κατανάλωση των σωστών τροφίμων έχετε μια καλή πιθανότητα να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Όπως και στη ζωή, η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά απρόθυμη προσέγγιση στους διατροφικούς κανόνες. Προσέξτε κάθε πιάτο που τρώτε να μην περιέχει κάποια από τις ουσίες που θεωρείτε ότι σας είναι επιβλαβείς. Εάν μπαίνετε στον πειρασμό να «κλέψετε», θυμηθείτε ότι αυτός που εξαπατάτε είναι μόνο ο εαυτός σας.

Μόλις διορθώσετε τη διατροφή σας, θα το βρείτε πολύ εύκολο το να ακολουθήσετε την παρούσα διατροφή. Αυτό είναι, επίσης, απλώς ένα θέμα συνήθειας. Καλές ή κακές διατροφικές συνήθειες – η επιλογή είναι δική σας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

Όπως έχω πει νωρίτερα, είναι σημαντικό ο καθένας που ακολουθεί μια διατροφή να μην στερηθεί – παράλληλα με την αποκοπή των ανεπιθύμητων τροφίμων που αναφέρω – τις ευεργετικές βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που συνυπάρχουν σ’ αυτά τα τρόφιμα μαζί με τα επιβλαβή συστατικά τους. Παραδείγματος χάριν, το γάλα – που θεωρώ επιβλαβές για πολλούς από εμάς – είναι, συγχρόνως, μια πολύτιμη πηγή βιταμινών B2, B12, και ασβεστίου.

Ο ιδανικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι, φυσικά, η κατανάλωση άλλων τροφίμων που περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, αλλά που δεν είναι από καμιά άποψη επιβλαβή. Εντούτοις, όπως ανακάλυψα αρκετά νωρίς, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, και, επιπλέον, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι μερικά από αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά βάσει των προσωπικών του προτιμήσεων.

Αυτές τις δυσκολίες σκόπευα να τις καταπολεμήσω, και με τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός φίλου γιατρού, καταπιάστηκα με τη διατύπωση ενός ευρέος φάσματος βιταμινών και ανόργανων αλάτων που πιθανότατα χάνονται ως αποτέλεσμα αυστηρής εμμονής σε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο.
Απαριθμώ τα συστατικά:

  • βιταμίνη B1: 25 mg
  • B2: 15 mg
  • B6: 75 mg
  • B12: 250 mcg
  • C: 300 mg
  • E: 200 IU
  • Chlorine Bitartrate: 120 mg
  • Calcium Gluconate: 900 mg
  • Calcium-d- Pantothente: 150 mg
  • φολικό οξύ: 200 mcg
  • Lecithin from flax: 300 mg
  • Magnesium Carbonate: 900 mg
  • Nicotinamide: 500 mg
  • Inositol: 120 mg

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμήσετε ή να παραμελήσετε τη σημασία αυτής της πτυχής μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Σ’ αυτό το θέμα ασχολούμαι συγκεκριμένα με τα τρόφιμα που απέκοψα από τη διατροφή μου επειδή πίστεψα ότι μου έκαναν ζημιά, δηλαδή με εκείνα που περιέχουν είτε γλουτένη, είτε υψηλά ζωικά λιπαρά ή ραφιναρισμένη ζάχαρη. Ο κατάλογος φαίνεται τρομερά μεγάλος κα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στις παρούσες διατροφικές συνήθειές σας, αλλά θα δείτε ότι η ποικιλία των καλών και νόστιμων τροφίμων που θα είναι ακόμα διαθέσιμα σε σας, είναι πολύ ευρεία και επιτρέπει αφθονία των παραλλαγών στις καθημερινές επιλογές σας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ…ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εξολοκλήρου τη χρήση του ΣΙΤΟΥ, του ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ, της ΒΡΩΜΗΣ, και της ΣΙΚΑΛΗΣ, τα οποία περιέχουν γλουτένη, και αυτό περιλαμβάνει τα τρόφιμα που γίνονται από -ή που περιέχουν- αυτά τα δημητριακά, όπως οι νιφάδες σίτου, τα All-Bran, το άσπρο και μαύρο ψωμί, τα κέικ, τις πουτίγκες, τα μπισκότα, τα παξιμάδια κουάκερ, σίκαλης και σίτου, όλα τα είδη ζυμαρικών κ.λ.π. Να μην τρώτε τίποτα που έχει ακόμη και μία μηδαμινή ποσότητα αλευριού. Από αυτή την άποψη η δίαιτά σας πρέπει να είναι τόσο αυστηρή όσο κάποιου που πάσχει από κοιλιακή ασθένεια.

Κατά την άποψή μου θα ήταν σοφό να πάρετε αυτήν την προφύλαξη ακόμα κι αν η ευαισθησία στη γλουτένη δεν είναι ακόμα εμφανής στον οργανισμό σας.

Επίσης, αποκόψτε εντελώς όλη τη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Αυτή είναι μία συμβουλή που θα έδινα στον καθένα, άσχετα με το αν η ζάχαρη θα αποδεικνυόταν ή όχι αλλεργιογόνος ουσία. Σήμερα, οι περισσότερες ιατρικές τοποθετήσεις θα συμφωνούσαν με αυτό.

Είναι πιθανό, το μέλι και η φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων) να είναι λιγότερο επιβλαβή για τον οργανισμό σας.

Πρέπει να περιορίσετε σημαντικά τη λήψη ζωικών λιπαρών. ΑΠΟΚΟΨΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΝΕΣ.
Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και τις σαλάτες. Τα τηγανισμένα τρόφιμα είναι τα πιο δύσκολα αφομοιώσιμα, οπότε σας παρακαλώ να προσπαθήσετε να μειώσετε την κατανάλωσή τους.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΗ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΙΠΗ ΒΟΟΕΙΔΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΈΑΤΟΣ, ΖΑΜΠΟΝ, ΧΗΝΩΝ, ΠΑΠΙΩΝ, ΠΡΟΒΕΙΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΝΙΩΝ.
Το μπέικον, επίσης, πρέπει να το αποφύγετε. Όποτε μπορείτε, προτιμήστε να φάτε τα εντόσθια (συκώτι, νεφρό, κλπ…), παρά το κρέας. Φάτε τα ζώα ελευθέρας βοσκής (ελάφι, κουνέλι, πουλερικά), παρά τα περιορισμένα σε κλειστούς χώρους ζώα. Πάντα να αφαιρείτε το λίπος από το κρέας. Στα εξημερωμένα κατοικίδια ζώα, η αναλογία του λιπαρού (επιβλαβούς) λίπους στο δομικό (ουσιαστικό) λίπος μπορεί να είναι 50 προς 1. Στα ελεύθερα ζώα είναι 2 προς 1. Η μπύρα, το τζιν, το ουίσκι, η βότκα, οι εμφιαλωμένοι χυμοί φρούτων και τα εμφιαλωμένα αφρώδη ποτά δεν επιτρέπονται.

Μερικές από τις ανωτέρω συστάσεις μπορεί να έρθουν σε αντίφαση με τα αποτελέσματα της κρίσης σας. Στην πραγματικότητα, σας θέτω υπεύθυνους για το σώμα σας. Σας λέω τί έκανα εγώ για να επιτύχω τον έλεγχο και τη βελτίωση της κατάστασής μου. Σας έχω προσφέρει επίσης την πρόσβαση σε μια επιστημονική μέθοδο, βοηθώντας σας να πάρετε τις αποφάσεις σας. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ “ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ” ή “ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΕΙΝΟ”. ΟΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΡΩΜΕ, ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΣΜΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ.

Γι’ αυτό προσεγγίζω πάντα με καχυποψία τις διατροφές εκείνες που υποστηρίζουν πως μπορούν να ελέγξουν τις συγκεκριμένες εκφυλιστικές ασθένειες. Υπάρχει οπωσδήποτε μια συγκεκριμένη ενδεδειγμένη διατροφή για κάθε άτομο που έχει τέτοια ασθένεια, αλλά είναι για το συγκεκριμένο άτομο και όχι για την ασθένεια. Η ΚΑΘΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΞΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, τρώτε τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Προτιμήστε τα ακατέργαστα λαχανικά, όπως το τεμαχισμένο λάχανο, τα ακατέργαστα ξυμένα καρότα και τα παντζάρια. Φάτε επίσης νωπούς καρπούς κάθε ημέρα – σας εφοδιάζουν με τα ζωντανά ένζυμα που βοηθούν την πέψη.

Τα φρούτα και οι φυτικοί χυμοί είναι ένα θαυμάσιο “υγρό γεύμα”. Οι φρέσκοι χυμοί μπορούν να εξαχθούν από τα λαχανικά με έναν αποχυμωτή ή μπορείτε να τους αγοράσετε από ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής. Οι φυσικοί (χωρίς γλυκαντικά) χυμοί είναι χωρίς ζάχαρη και μπορούν να σας δώσουν ένα πρόσθετο καθημερινό εφόδιο βιταμίνης C.

Να θυμάστε, ότι η πάθησή σας έχει προϋπάρξει πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί στον οργανισμό σας, και επομένως, δεν θα βελτιωθεί η υγεία σας μέσα σε μια νύχτα.

Σαν τελευταία σκέψη, παρακαλώ θυμηθείτε ότι εάν έχετε κάνει αλλεργικό τεστ, αυτό το τελευταίο τμήμα της διατροφής σας θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.
Είμαι βέβαιος ότι μετά το τεστ θα διαπιστώσετε πως τα περισσότερα από αυτά που προτείνω θα εξακολουθούν να ισχύουν. Υπό ιδανικές συνθήκες, μια διατροφή, όπως είπα, πρέπει να είναι κατάλληλη για να ταιριάξει σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Πιστεύω όμως ότι η διατροφή που περιγράφω θα είναι μια βάση από την οποία θα μπορέσετε να διαμορφώσετε τη δική σας.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΜΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Αλλά η ολική απαλλαγή μου από τα συμπτώματα, αξίζει οποιαδήποτε προσπάθεια. Αυτό σας το υπογράφω.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Να θυμάστε ότι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΊΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΩΝ ΣΑΣ. Δεν πάσχετε από μια ασθένεια υπό τη συνηθισμένη έννοια της λέξης. Πάσχετε από την ιδιαίτερη και μοναδική βιοχημική δυσαναλογία σας (την έλλειψή σας σε αυτό ή του εθισμού σας σε εκείνο), που έχει τις συγκεκριμένες αιτίες και τις θεραπείες της. Δουλειά σας τώρα είναι να ανακαλύψετε ποια είναι αυτά τα μεμονωμένα μεταβολικά προβλήματα (εάν είναι λόγω τροφικής ασυμβατότητας ή έλλειψης ανόργανων αλάτων ή βιταμινών), και έπειτα να τα διορθώσετε.

Ευτυχώς πολλοί γιατροί, κλινικές και ιατρικά κέντρα είναι τώρα προσανατολισμένα προς τη διατροφή ως αιτιολογικού παράγοντα της ασθένειας, και ενώ μπορεί ακόμα να μην έχουν εγκαταλείψει την υπόθεση ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια οντότητα καθ’ εαυτή, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική βοήθεια στους ασθενείς τους. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε την προσωπική σας κρίση, και να αποφασίσετε τί να υιοθετήσετε από τις συστάσεις τους και για τί να αμφιβάλλετε. Μην ξεχνάτε ούτε στιγμή ότι η σωτηρία μου ήταν η συνειδητοποίηση ότι δεν ήμουν “ζωντανό πτώμα”, όπως φάνηκε πως με θεωρούσαν οι γιατροί, αλλά στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια βιοχημική διαδικασία που πήγαινε στραβά!
Με τη διόρθωση της βιοχημικής διαδικασίας, γνωστής ως “Roger MacDougall”, επανέκτησα τη συνολική κανονική βιολογική εικόνα και την ανακούφισή μου από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης.

Τα αποτελέσματα των αλλεργικών τεστς ήταν σημαντικά για μένα για δύο λόγους. Έδειξαν ότι όλα τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είχαν εξαφανιστεί, και ότι εγώ είχα προσδιορίσει τις σημαντικές πηγές αλλεργίας μου – δημητριακά (γλουτένη), γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη, πορτοκάλια, ντομάτες, καπνός. Προσδιόρισαν επίσης μερικές άλλες αλλεργίες τις οποίες δεν γνώριζα, κυρίως κρεμμύδια, ρύζι, καλαμπόκι και μήλα.

Θα είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσω εάν η απουσία αυτών των τελευταίων από τη διατροφή μου θα επιφέρει περαιτέρω βελτίωση.

Οι πιο κοινές αλλεργίες που αναφέρονται μεταξύ των ειδικών, είναι σίτος, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κακάο, σοκολάτα, και ζάχαρη που είναι τρόφιμα που απέκοψα από την διατροφή που δημιούργησα για μένα. Άλλα τρόφιμα που φαίνονται να προκαλούν προβλήματα για μερικούς ανθρώπους είναι: οστρακόδερμα, αυγά, κόκκινο κρέας (τώρα το απέκλεισα κι αυτό επίσης). Αλλά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΣΑΣ.

Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καμία μυστήρια άγνωστη φυσική αιτία στην πρόκληση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πρόκειται μάλλον για μια προβλέψιμη και εύκολα κατανοητή αντίδραση των μεταβολικών διαδικασιών σας (ιδιαίτερα του αυτοάνοσου σύστηματός σας, το οποίο είναι τα λευκά κύτταρα του ανοσοποιητικού σας) στην παρουσία βιοχημικά ασύμβατων τροφίμων στην κυκλοφορία του αίματός σας. Σταματήστε να αισθάνεστε πανικοβλημένοι και αρχίστε την πολύχρονη και σκληρή αναρρίχησή σας πίσω ξανά στην υγιή ζωή σας.
Ακριβώς αυτό έκανα κι εγώ είκοσι χρόνια πριν, όταν ξεκίνησα να βαδίζω στα τυφλά, με τίποτα περισσότερο παρά την ελπίδα και μια καλά εκπαιδευμένη αντίληψη της λογικής των πραγμάτων. Αφού μπόρεσα να το κάνω την εποχή εκείνη, μόνος μου, μπορείτε με βεβαιότητα να το κάνετε κι εσείς τώρα, με όλη αυτή τη βοήθεια που είναι διαθέσιμη. Τολμήστε το!”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, συνθέτης, μουσικός και καθηγητής θεατρικών τεχνών, ο Roger MacDougall γεννήθηκε στο Bearsden του Dumbartonshire, το 1910. Ο πατέρας του, διευθυντής στη Γλασκόβη, και η μητέρα του, δασκάλα, ήλπιζαν ότι ο γιος τους θα ακολουθούσε σταδιοδρομία στη διοικητική εκπαίδευση στη Σκοτία. Εντούτοις, μετά από τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και την αποφοίτησή του στα νομικά, εκείνος στράφηκε στο γράψιμο και τη σύνθεση, και είχε σύντομα πολυάριθμες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Έγραψε έργα, θεατρικές επιθεωρήσεις και σκίτσα για το B.B.C., μουσική και λυρικά ποιήματα για πέντε θεατρικές επιθεωρήσεις για το Prince of Wales Theatre και δύο για Crazy Gang Shows at the London Palladium.

Ήταν αναπόφευκτο ότι τα ταλέντα του θα αξιοποιούνταν από τα πολυάσχολα βρετανικά στούντιο. Η πένα του ήταν παραγωγική, και μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν είχε τουλάχιστον 26 τηλεοπτικές δουλειές στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του “Midnight Menace”, “This Man is News” και “This Man in Paris”. Στα διάσημα στούντιο Ealing, έγραψε διάφορες ταινίες, μια από τις οποίες έγινε κλασική της οθόνης – “The Man in the White Suit”, όπου πρωταγωνίστησε ο Alec Guiness-, και για την οποία ο MacDougall έλαβε απονομή του βραβείου από την ακαδημία. Κι άλλες ταινίες ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου “The Gentle Gunman” (με πρωταγωνιστή τον Dirk Bogarde και ton John Mills), “The Mouse That Roared” (με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers) και “A Touch of Larceny” (με πρωταγωνιστή τον James Mason και τον George Sanders).

Οι συνεχείς απαιτήσεις από τα στούντιο, δεν σήμαναν ότι ο MacDougall παραμέλησε την πρώτη αγάπη του, το θέατρο. Το έργο του, “To Dorothy, A Son” (αργότερα γυρισμένο σε ταινία με τον Shelley Winters ως πρωταγωνιστή), ήταν μια μεγάλη επιτυχία, όπως και το “escapade” (που γυρίστηκε αργότερα και ταινία, με τους John Mills και Alastair Sim).

Ήταν αμέσως μετά την προβολή του “escapade” (το 1953), όταν στον MacDougall διαγνώστηκε μια παράξενη επιδείνωση της όρασης και της δυνατότητάς του να περπατάει καλά. Η πολλαπλή σκλήρυνση εντοπίστηκε, αλλά η αλήθεια δεν του αποκαλύφθηκε. Το μόνο που του είπε η σύζυγός του, Renee, σχετικά με την κατάστασή του, ήταν ότι είχε “φλεγμονή στα νεύρα”.
Σταδιακά, η κατάσταση του MacDougall επιδεινώθηκε έως ότου περιορίστηκε σε μια αναπηρική καρέκλα.

Σε πείσμα της κατάστασής του, συνέχισε να εργάζεται όσο καλύτερα μπορούσε, υπαγορεύοντας και χρησιμοποιώντας ένα μαγνητόφωνο. Με αυτά τα μέσα, έγραψε το “The Facts of Life” και “A Touch of Larceny”.

Χωρίς να μπορεί να αποδεχθεί τη σταθερή επιδείνωσή του, ήταν αναπόφευκτο να μάθει σύντομα την αλήθεια – ότι είχε πολλαπλή σκλήρυνση.
Αρνούμενος να πιστέψει ότι η κατάσταση του δεν άφηνε περιθώρια για ελπίδα, ο MacDougall ξεκίνησε να μαθαίνει ό,τι μπορούσε για τις γνωστές θεραπείες που αφορούσαν στις αυτοάνοσες ασθένειες, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια διαιτητική προσέγγιση ίσως να τον βοηθούσε.
Ετσι ξεκίνησε μια πορεία πολλών χρόνων με πειραματισμούς με τον οργανισμό του, τα αποτελέσματα των οποίων αναφέρονται στην παρούσα ιστορία.

Ο MacDougall σήμερα είναι υγιής και τόσο ενεργός όσο οποιοδήποτε φυσιολογικό άτομο της ηλικίας του. Το εάν αυτή η επιστροφή στην ομαλότητα είναι απλά μια τυχαία απαλλαγή, ή, κατ’ αυτόν, μια αυτοπροκληθείσα, ελεγχόμενη απαλλαγή, είναι βέβαιο πως γίνεται πάντοτε θέμα συζήτησης και διαφωνιών όποτε αναφέρονται οι σχετικές θεωρίες του.

Όπως και να ‘χει, όπως λέει και ο ίδιος, η προσέγγισή του στη σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να τον βοήθησε, και η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να βοηθήσει και άλλους.

Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ του ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Ο κ. MacDougall πέθανε λίγα χρόνια πριν, στα 80 του. Δεν είχε κανένα σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά τη διάρκεια του θανάτου του. Μπορεί να υπάρξει ωστόσο αμφιβολία για το κατά πόσο ο Roger MacDougall νίκησε τη σκλήρυνση μέσω των διαιτητικών αλλαγών του. Η επιστήμη προσεγγίζει ωστόσο με αργούς ρυθμούς τη διαισθητική οξυδέρκειά του, 40 χρόνια πριν. Η διαιτητική θεωρία του MacDougall είναι βασικά η ίδια με αυτή που καλείται σήμερα “παλαιολιθική διατροφή”, και η οποία συστήνεται από μερικούς διατροφολόγους ως η καλύτερη υπεράσπιση ενάντια σε πολλές ασθένειες “του σύγχρονου τρόπου ζωής”, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι νευρολόγοι συνεχίζουν επίμονα να αγνοούν τις επιτυχείς μεθόδους του κ. MacDougall. Κατά συνέπεια, λίγα έχουν αλλάξει, δεδομένου ότι ο κ. MacDougall εγκατέλειψε το νευρολόγο του 40 χρόνια πριν, και επιτέθηκε στη σκλήρυνση μέσω της λογικής και της αφοσίωσής του στη διαιτητική θεραπεία του. Προφανώς απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα μιας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά, χωρίς διατροφικές αλλεργίες και με τα ανάλογα συμπληρώματα που απαιτούνται. Μπορώ μόνο να προτείνω να πιέσετε την εθνική σας οργάνωση για την σκλήρυνση κατά πλάκας, προς την προώθηση και χρηματοδότηση μιας τέτοιας έρευνας.

Από τον Roger MacDougall

Απόδοση στα ελληνικά: Wizard

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …