Ένα από τα σημαντικότερα μέσα αυτονόμησής μας είναι το αυτοκίνητο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η γενικότερη υποδομή στην Ελλάδα, είναι από τα πιο αφιλόξενα και ακατάλληλα για τη μεταφορά αναπηρικού αμαξιδίου.
Κατ’ αρχάς, το αυτοκίνητο μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από τον στενό και περιορισμένο κύκλο της περιοχής μας και να μετακινηθούμε με άνεση, στην εργασία μας, στους χώρους ψυχαγωγίας και να κάνουμε μια πολύ ωραία βόλτα με την παρέα μας, έστω και χωρίς να κατέβουμε πουθενά.
Ποιος είναι όμως ο καταλληλότερος τύπος αυτοκινήτου;
Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη, γιατί αν και ένας από τους καταλληλότερους τύπους είναι ένα κλειστό πουλμανάκι (βανάκι – van), οι χώροι στάθμευσης είναι τόσο λίγοι και στενοί και το κόστος του τόσο μεγάλο, που αναγκαζόμαστε να το βγάλουμε από πρώτη επιλογή μας. Έτσι, οι περισσότεροι καταλήγουμε όπως πάντα στο πενταθέσιο επιβατηγό sedan ή station wagon ώστε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας. Ακόμα όμως και τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το θέμα των μετατροπών. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν εργοστασιακές μετατροπές στην Ελλάδα είναι τόσο λίγες και θα έλεγα οι τιμές τους – από όσο γνωρίζω – λογικές μόνο για όσους έχουν κάποια υποτυπώδη οικονομική άνεση. Έτσι αναγκαζόμαστε να καταλήγουμε σε αυτοσχέδιες μετατροπές, οι οποίες πολλές φορές μας προβληματίζουν σοβαρά.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του αυτοκινήτου που θα αγοράσουμε, γιατί είναι κάτι το οποίο είτε θα το χαρούμε, είτε θα το φορτωθούμε για τουλάχιστον μία πενταετία ή δεκαετία.
Κατά αρχάς, θα πρέπει να μην εντυπωσιαζόμαστε μόνο από την εμφάνιση, τον κινητήρα ή τη φήμη, αλλά να υπολογίζουμε αντικειμενικά και λογικά, τις ιδιαίτερες ανάγκες μετακίνησης μας. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή του οχήματος..
Επιλέγουμε τον τύπο ανάλογα με τις προσωπικές μας παρούσες και μελλοντικές ανάγκες, αλλά και της οικογένειας μας. Sedan, station wagon, van, coupe, κτλ.
Βλέπουμε αν έχει όλα τα απαραίτητα. Ηλεκτρικούς καθρέπτες, υδραυλικό τιμόνι, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, χώρους ανάλογα με τις διαστάσεις μας, εργονομία, άνοιγμα πόρτας, χωρητικότητα πορτ μπαγκάζ, κλιματισμό, αν υπάρχει εργοστασιακή μετατροπή, κτλ.
Ρωτάμε συναδέλφους, γνωστούς και φίλους (αν έχουν το συγκεκριμένο μοντέλο) για το κατά πόσον είναι αξιόπιστο. Δεν θέλουμε ένα αυτοκίνητο που θα μας τρέχει κάθε λίγο και λιγάκι στα συνεργεία ή που ο κινητήρας του δεν θα ανταποκρίνεται σε κάθε περίσταση. Π.χ. προσπέραση στην Εθνική οδό.
Τέλος κοιτάμε τα οικονομικά μας και αποφασίζουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας και όχι με το τι θα εντυπωσιάσει τους φίλους ή τους γείτονες. Δεν θέλουμε ένα αυτοκίνητο που «θα πουλάει μούρη» και θα είναι δύσχρηστο για μας ή θα το πληρώνουμε μια ζωή από τους κόπους μιας ζωής.
Αυτά είναι λίγα λόγια για την επιλογή «οχήματος μετακίνησης». Η επιλογή καλό θα είναι να γίνεται κατόπιν σταθμίσματος των συνολικών παραμέτρων και λιγότερο με το συναίσθημα και το ένστικτο.
Βασίλης Δημητριάδης, email: v@dimitriadis.de Internet site: http://www.v.dimitriadis.de