Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εάν τηρούν σωστή διατροφή, πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, γυμνάζονται και διατηρούν υγιές βάρος και δεν καπνίζουν.
H δρ Agneta Akesson από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, επεσήμανε πως εάν οι γυναίκες υιοθετήσουν αυτές τις πέντε απλές υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής, οι περισσότερες καρδιακές προσβολές (έως και 77%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Αναλύοντας πληροφορίες που υπήρχαν σε ερωτηματολόγια για «συχνότητες κατανάλωσης τροφών», στις οποίες οι γυναίκες κατέγραφαν πόσο συχνά έτρωγαν 96 διαφορετικές τροφές, οι ερευνητές διαμόρφωσαν τέσσερις κύριους διατροφικούς συνδυασμούς.
1. Υγιεινά: Λαχανικά, φρούτα και όσπρια.
2. Δυτικότροπα/σουηδικά: Κόκκινο κρέας, κατεργασμένο κρέας, πουλερικά, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, τηγανητές πατάτες και ψάρια.
3. Αλκοόλ: Κρασί, σκληρά ποτά, μπίρα και μερικά πρόχειρα φαγητά.
4. Γλυκά: Ψημένα γλυκά προϊόντα, καραμέλες, σοκολάτες, μαρμελάδες και παγωτό.
Στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δύο τύποι διατροφικών συνδυασμών, υγιεινών τροφών με αλκοολούχα ποτά, συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Συγκεκριμένα, γυναίκες που τηρούσαν υγιεινή διατροφή -τρώγοντας πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και όσπρια- και έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλης είχαν μικρότερο κίνδυνο κατά 57% να πάθουν πρώτη καρδιακή προσβολή. Επιπλέον οι γυναίκες που συνδύαζαν τα πιο πάνω με φυσική δραστηριότητα και αποφυγή μεγάλης αύξησης βάρους, είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή κατά 92%.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 9/1/2008