Ήδη 11 άτομα έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο αντιμετώπισης του διαβήτη με χρήση «τεχνητού παγκρέατος», ενώ οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους τον νέο τρόπο για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.
Το τεχνητό πάγκρεας αποτελείται από μία συσκευή ελέγχου της γλυκόζης, δύο αντλίες και έναν υπολογιστή, που με το λογισμικό του προσομειώνει τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης του σακχάρου. Το πειραματικό αυτό σύστημα μπορεί να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο των διαβητικών για τουλάχιστον 24 ώρες, όπως δείχνουν οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος μπορεί όχι μόνο να ρίχνει αλλά και να ανεβάζει τη συγκέντρωση γλυκόζης στην περίπτωση υπογλυκαιμίας (με την προσθήκη μικρών δόσεων γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου). Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη συσκευή τεχνητού παγκρέατος που χρησιμοποιεί και ινσουλίνη και γλυκαγόνη.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Science Translational Medicine, κατά τη διάρκεια των ερευνών η πρωτοποριακή συσκευή παρακολουθούσε το σάκχαρο των εθελοντών και τους έδινε την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης και γλυκαγόνης, έτσι ώστε οι τιμές του σακχάρου να μένουν στα σωστά επίπεδα. Η δοκιμή στους πρώτους 11 ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι (νεανικό διαβήτη) διήρκεσε 20 ώρες και έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τo σύστημα αναπτύχθηκε από την ομάδα του Δρ Έντουαρντ Νταμιάνο, ενός μηχανικού εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, του οποίου ο γιος έχει διαβήτη. Παρόμοια συστήματα τεχνητού παγκρέατος δοκιμάζονται από Βρετανούς ερευνητές, καθώς και από την εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία συνεργάζεται με το αμερικανικό Ερευνητικό Ίδρυμα Νεανικού Διαβήτη.