Επανάσταση φαίνεται πως θα φέρει το νέο πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία LM11A-31 που αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Frank Longo του Stanford University (Καλιφόρνια), που υπόσχεται αποκατάσταση των κακώσεων νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) μετά από λήψη του από το στόμα! Τα αποτελέσματα της έρευνας, που εφαρμόστηκε σε ποντίκια με ΚΝΜ (χωρίς κινητικότητα πίσω άκρων, με προβλήματα λειτουργίας της ουροδόχου κύστης), δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Neuroscience».
Συγκεκριμένα, το φάρμακο προστάτευσε τα ολιγοδενδροκύταρα (που προστατεύουν τους άξονες των νευρικών κυττάρων σε ένα προστατευτικό περίβλημα μυελίνης) αποτρέποντας την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p75, η οποία συνδέεται με τον θάνατο αυτών των εξειδικευμένων κυττάρων μετά από ΚΝΜ. «Με δεδομένο ότι όπως γνωρίζουμε τα ολιγοδενδροκύτταρα συνεχίζουν να πεθαίνουν για μακρό διάστημα μετά από μια ΚΝΜ, σκεφτήκαμε ότι αν μπορούμε να βάλουμε “φρένο” στον κυτταρικό θάνατο, θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τη συνεχιζόμενη εκφύλιση των αξόνων», σημειώνει η καθηγήτρια Sung Ok Yoon από το Ohio State University (Columbus).
Σήμερα μια από τις κύριες θεραπείες που χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ΚΝΜ, η μεθυλπρεδνιζολόνη (methylprednisolone), είναι απαραίτητο να ληφθεί μέσα σε 8 με 24 ώρες μετά το ατύχημα. Το νέο χάπι, ωστόσο, προβλέπεται πως θα χαρίζει μεγαλύτερο θεραπευτικό παράθυρο – έως και 42 μέρες μετά το ατύχημα!
Παράλληλα φάνηκε ότι όλες οι δόσεις – τόσο των 10 όσο και των 25 και των 100 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους – οδήγησαν σε αύξηση της μυελίνης με τη μεγαλύτερη δόση να προσφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα πειραματόζωα που έλαβαν 100 mg του LM11A-31 έκαναν καλά συντονισμένα βήματα, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά και η κολυμβητική τους ικανότητα.