Σε περικοπές των επιδομάτων για τους πολίτες με αναπηρία και τους ανέργους προχωρά η Μ. Βρετανία, ενώ φαίνεται πως διατηρούνται τα προνόμια των συνταξιούχων, καθώς γι’ αυτή την ομάδα διατηρείται η δωρεάν είσοδος στα λεωφορεία και το επίδομα θέρμανσης. Ωστόσο, τα νέα αυστηρά μέτρα σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του ΦΠΑ αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στο αγγλικό σύστημα πρόνοιας.
Συγκεκριμένα, η μείωση των επιδομάτων για τους πολίτες με σοβαρές αναπηρίες ανέρχεται στο ποσό των £500 (περίπου 598 ευρώ). Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί την μετατροπή των προνοιακών επιδομάτων από «ανενεργά» σε «ενεργά», όπου οι επιδοματούχοι με αναπηρία θα οφείλουν να αποδεικνύουν πως αναζητούν εργασία προκειμένου να τους χορηγείται το επίδομα.
Με τη μεταφορά αυτή των πολιτών από τα επιδόματα ανικανότητας/αναπηρίας στα «ενεργά» επιδόματα (jobseekers’ allowance) φαίνεται πως η Μ. Βρετανία πλησιάζει το αμερικάνικο μοντέλο που βασίζεται στην αρχή της αντοποδοτικότητας της κοινωνικής πρόνοιας, όπου οι πολίτες αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για την ανάληψη εργασίας όταν αυτή προσφέρεται.
Ταυτόχρονα, η Μ. Βρετανία προωθεί ένα νέο καθεστώς αυξανόμενων επιδομάτων, που θα αυξάνουν σταθερά τις πληρωμές για τους ηλικιωμένους και θα τις μειώνουν για τους υπόλοιπους πολίτες, κάτι που φαίνεται να αιτιολογείται από το γεγονός πως οι πολίτες άνω των 65 είναι πιθανότερο να ψηφίσουν από οποιονδήποτε άλλο. Τα επιπρόσθετα ποσά αναμένεται να καλυφθούν από τους σημερινούς εργαζομένους, ενώ τα όρια συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθούν σύντομα πάνω από τα 65.
Αντίστοιχο είναι το πλήγμα και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς παγώνουν για 3 χρόνια τα επιδόματα για τα παιδιά, ενώ το επίδομα μητρότητας περιορίζεται στο πρώτο παιδί.
Nikos says
Η Αγγλία είναι ένα κράτος με ένα πανίσχυρο σύστημα κοινωνικής υποστήριξης και επιδόματα που στηρίζονται σε παραδοσιακά συστήματα προνοιακής πολιτικής. Και όμως τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε περικοπές. Ξεκίνησε από την περικοπή των άμεσων πληρωμών, δηλαδή της επιδότησης των ΑμεΑ για να προσλαμβάνουν και να απασχολούν προσωπικούς βοηθούς, και πλέον μετά τις αγγλικές εκλογές συνεχίζει τις οριζόντιες περικοπές.
Η μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα είναι πως το αγγλικό σύστημα κοινωνικής υποστήριξης στηρίζεται σε επαρκώς δικαιολογημένη νομοθεσία, στην παράδοση περισσότερων από 70 ετών οργανωμένων δομών υποστήριξης αλλά και σε ένα τεράστιο σύστημα εθελοντικών δικτύων κοινωνικής υποστήριξης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση του αγγλικού πολιτισμού των τελευταίων 300 ετών.
Η σύγκριση μεταξύ των περικοπών στην Ελλάδα και στην Αγγλία είναι απολύτως αδόκιμη.
ιωαννα κ says
θα συμφωνησω αφου γνωριζω ζωντανο παραδειγμα..γνωστος μου που ζει εκει και μαλιστα απο γονεις μεταναστες ινδους που εμεινε αναπηρος σε πολυ μικρη ηλικια απο πολυομυελιτιδα τουεφτιαξαν το σπιτι που ζει μονος του..το κρατος το εφτιαξε ..παρκινγκ αυτ/του που βγαινει με ειδικο ασανσερ κατευθειαν σε δωματιο του ωστε να μην χρειαζεται να χρησιμοποιησει σκαλες για να παει…του εφταξαν ..ακουσον ακουσον…ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ετσι ωστε να του ειναι απολυτα και προσβασιμη και χρηστικη για τις αναγκες του..και αλλα..που δεν τα συγκρατησα ολα αλλα μου εκανε εντυπωση αυτο με το μπανιο…αν το πεις εδω αυτο σε καμια κρατικη υπηρεσια ή σε καμια προνοια..θα ερθει την επομενη μερα η κρατικη προνοια θα σε ριξει μεσα στην λεκανη και θα πατησει και το καζανακι 3 φορες για να σε εξαφανησει!!!!και μετα μου λεν για περικοπες στην αγγλια!!!