ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με διοικητή (manager), θα μετατραπούν 31 προνοιακά ιδρύματα της χώρας. Ο διοικητής θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς η διοίκησή τους θα είναι αντίστοιχη αυτής των νοσοκομείων.
Σήμερα, τα προνοιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρότι χρηματοδοτούνται από τις νομαρχίες, με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας για τον προγραμματισμό του τομέα πρόνοιας του υπουργείου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αποασυλοποίησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα της χώρας, επεσήμανε ότι ήδη με τα προγράμματα που εφαρμόζονται έχουν βγει από τα ιδρύματα 160 άτομα, ενώ μέσω του 4ου ΚΠΣ θα προωθηθεί η αποασυλοποίηση άλλων 190 ατόμων.
Το πρόγραμμα αφορά τα ιδρύματα Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Σκαραμαγκά και Βούλας, ενώ θα επεκταθεί και σε μη κερδοσκοπικά ΝΠΙΔ. Το ύψος του προγράμματος είναι 6,5 εκ. ευρώ, ενώ θα δεσμευθούν τους επόμενους 4 μήνες και άλλα 3,7 εκ. ευρώ.
Η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η πιστοποίηση μονάδων κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού δικαίου, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Μόνο «σφραγίδες»
Η κ. Δεσποτοπούλου προχώρησε επίσης σε καταγγελία για «μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι μόνο «σφραγίδες» και λειτουργούν εκβιαστικά κατά του υπουργείου Εξωτερικών με στόχο την κρατική χρηματοδότηση», με αφορμή έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα από άποψη προστασίας κακοποιημένων γυναικών.
Σύμφωνα με την κ. Δεσποτοπούλου, ο ΟΗΕ έδωσε συγχαρητήρια στη χώρα μας για την αντιμετώπιση τσιγγάνων, προσφύγων, λαθρομεταναστών και απόρων, με την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων για την προαγωγή και προάσπιση της υγείας τους με εμβολιασμούς, αλλά και με τη δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής, στα οποία έχει μεταφερθεί ο κινητός Ολυμπιακός ξενοδοχειακός εξοπλισμός.
Σε ό,τι αφορά στο τράφικινγκ (εμπόριο λευκής σαρκός αλλοδαπών) η κ. Δεσποτοπούλου απήντησε ότι ήδη λειτουργούν ξενώνες για τη φιλοξενία τους, όμως σημείωσε πως οι δομές είναι πολύ μεγαλύτερες της πραγματικής έκτασης του προβλήματος στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι στην τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας «197», έχουν γίνει 1.269 κλήσεις για προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, 511 ψυχιατρικών διαταραχών και μόλις 4 κλήσεις για trafficking.
Θριάσιο
Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες υγείας, ο υπουργός Υγείας κ. Νικ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι λειτουργεί η μονάδα εμφραγμάτων του Θριασίου και συμμετέχει στις εφημερίες του νοσοκομείου, ενώ λειτουργεί και η μονάδα τεχνητού νεφρού.
Οι λειτουργίες αυτές, εντάσσονται στο νέο σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του νοσοκομείου, που παρουσίασαν οι αναπτυξιακοί σύμβουλοι της περιοχής στο δημαρχείο Ελευσίνας την περασμένη εβδομάδα.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 07:00