ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ τα επιτόκια των δανείων του Ειδικού Στεγαστικού Ανακυκλούμενου Κεφαλαίου (ΕΣΑΚ), για όσους δικαιούχους έλαβαν δάνειο για αγορά και ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο.
Πρόκειται ειδικότερα για δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, ως επί το πλείστον χαμηλόμισθους, σεισμόπληκτους και κατοίκους ακριτικών περιοχών, οι οποίοι ελαφρύνονται στις υποχρεώσεις τους από δανειοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΑΚ.
Σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλος. Ειδικότερα προβλέπεται, μετά την υλοποίηση της Υπουργικής απόφασης, τα επιτόκια, να διαμορφωθούν:
από 4,75% σε 2,00%
” 4,25% ” 1,75%
” 3,50% ” 1,50%
” 3,00% ” 1,25%
” 2,50% ” 1,00%
” 1,75% ” 0,75%
” 1,25% ” 0,50%
” 0,50% ” 0,25%
Εν τω μεταξύ, έχει υπογραφεί και ήδη υλοποιείται η απόφαση για την τροποποίηση του άρθρου 4 του κανονισμού του ΟΕΚ που αφορά στις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που απαιτείται να πληρούνται για τη συμμετοχή των δικαιούχων του Οργανισμού στα στεγαστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή:
1. Μειώνεται για όλες τις κατηγορίες ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας που απαιτείται για τη συμμετοχή των δικαιούχων του ΟΕΚ στα στεγαστικά του προγράμματα.
2. Καταργείται η προϋπόθεση των απαιτούμενων 75 μερών εργασίας για καθένα από τα 3 τελευταία έτη προ της υποβολής της αίτησης και αντ’ αυτού απαιτείται να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 120 ημέρες εργασίας για τα τελευταία 3 έτη με δυνατότητα εξαγοράς των 50 ημερών εργασίας.
3. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, θεμελιώνουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα του ΟΕΚ και μόνο με την ιδιότητά τους ως συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερών εργασίας, αρκεί μόνο να έχουν καταβάλει για τις ημέρες εργασίας που συνταξιοδοτήθηκαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ του ΟΕΚ και κατά το χρόνο συνταξιοδότησής τους να είναι δικαιούχοι του Οργανισμού.
4. Θεωρούνται ως παραμεθόριες περιοχές και οι νομοί Φλώρινας και Καστοριάς, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι κάτοικοι των ανωτέρω νομών να συμμετέχουν στα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ με μειωμένο αριθμό ημερών εργασίας.
5. Για όλες τις περιπτώσεις υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.
6. Περιλαμβάνονται σε ειδική κατηγορία με μειωμένες ασφαλιστικές προϋποθέσεις, εκτός απ’ τις ανύπαντρες μητέρες και οι ανύπαντροι πατέρες.
Με το τροποποιημένο άρθρο 4 του Κανονισμού, μειώνονται για όλες τις κατηγορίες (βλέπε σχετικό πίνακα) οι ημέρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ασφάλιση Οργανισμού κύριας ασφάλισης
Οι δικαιούχοι, που είτε οι ίδιοι είτε προστατευόμενο μέλος τους έχει αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 1.400 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι, 1.100 ημέρες εργασίας εάν ο δικαιούχος είναι τυφλός και προστατεύει σύζυγο, 1.100 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 1 παιδί, 900 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 2 παιδιά, 800 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 3 παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 4 παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρο ζευγάρι κατά την έννοια της περίπτωσης η, 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 έως 9 παιδιά, 500 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 10 παιδιά και άνω και 500 ημέρες εργασίας εάν είναι κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί, εφ΄ όσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί ανεξάρτητα από το χρόνο πραγματοποίησής τους, αρκεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για στεγαστική συνδρομή να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 του παρόντος.
Ημέρες εργασίας
Οι δικαιούχοι εργαζόμενοι των κατωτέρω ειδικών κατηγοριών πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει μέσα στα όρια της Επικράτειας τις παρακάτω ημέρες εργασίας, ήτοι:
α) Οι εργατοϋπάλληλοι που κατοικούν στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Φλώρινας, Καστοριάς και στα νησιά Ρόδο, Κω, Νίσυρο, Σύμη, Κάρπαθο, Ικαρία, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Σάμο, Καστελόριζο, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Τήλο, Κάσο, Χάλκη και στα πέριξ ευρισκόμενα νησιά, που υπάγονται διοικητικά στα μεγαλύτερα από αυτά, 1.000 ημέρες εργασίας οι έγγαμοι και όσοι προστατεύουν έως 2 παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια κατά την έννοια της περίπτωσης η της παραγράφου 1 του παρόντος, 700 ημέρες εάν προστατεύουν 3 έως 4 παιδιά, και 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 παιδιά και άνω.
Για τη συμμετοχή των δικαιούχων της περίπτωσης αυτής σε κλήρωση κατοικιών, απαιτούνται οι γενικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος.
β) Οι εποχιακώς εργαζόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 (ΦΕΚ 79/Α΄) δικαιούνται το εποχιακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, καθώς και οι εργαζόμενοι που από τη σύμβαση της εργασιακής τους σχέσης προκύπτει η εποχιακή τους απασχόληση και οι οικοδόμοι, απαιτείται να έχουν πραγματοποιήσει 1.200 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι ή προστατεύουν έως δύο παιδιά, 1.000 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 3 παιδιά, 800 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 4 παιδιά, 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 παιδιά και άνω και 1.000 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια, κατά την έννοια της περίπτωσης η της παραγράφου 1 του παρόντος.
γ) Οι άγαμοι και οι εν χηρεία γονείς, που προστατεύουν ένα (1) τουλάχιστον παιδί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος, απαιτείται να έχουν πραγματοποιήσει επτακόσιες (700) τουλάχιστον ημέρες εργασίας και εάν ο δικαιούχος ή προστατευόμενο μέλος του έχει αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω 500 τουλάχιστον ημέρες εργασίας.
δ) Οι ομογενείς, που προέρχονται από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης και έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα μέχρι 31.12.1999 και αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, ή το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας, βάσει των διατάξεων του ν. 2790/2000 (ΦΕΚ 1278/Α΄) για να είναι δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής από τον ΟΕΚ, πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, ανάλογα με τις Ζώνες εγκατάστασής τους, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 4 του νόμου αυτού, τις παρακάτω τουλάχιστον ημέρες εργασίας, ήτοι:
Ζώνες Α’ και Β’
Οι δικαιούχοι που κατοικούν στις ζώνες Α’ και Β’ (Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Βορείου Αιγαίου, Παραμεθόριοι Νομοί Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει, 900 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι ή προστατεύουν έως 2 παιδιά, 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 3 ή 4 παιδιά, 500 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 παιδιά και άνω και 600 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια κατά την έννοια της περίπτωσης η της παραγράφου 1 του παρόντος.
Οι δικαιούχοι της Γ΄ ζώνης που κατοικούν στα νησιά Ρόδο, Κω, Νίσυρο, Σύμη, Κάρπαθο, Ικαρία, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Σάμο, Καστελόριζο, Χίο, Τήλο, Κάσο, Χάλκη και στα πέριξ ευρισκόμενα νησιά, που υπάγονται διοικητικά στα μεγαλύτερα από αυτά, πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά κατηγορία, τα ημερομίσθια που προβλέπονται για τους δικαιούχους που κατοικούν στις ζώνες Α’ και Β’.
Στη Γ’ Ζώνη
Οι δικαιούχοι που κατοικούν στις υπόλοιπες περιοχές της Γ’ ζώνης (λοιπή Ελλάδα εκτός από τα Πολεοδομικά Συγκροτήματα Αθήνας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Πατρών, και Πειραιά) πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει, 1.800 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι, 1.600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 1 παιδί, 1.400 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 2 παιδιά, 1.200 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 3 παιδιά, 900 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 4 παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 έως 9 παιδιά, 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 10 παιδιά και άνω και 1.200 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια κατά την έννοια της περίπτωσης η της παραγράφου 1 του παρόντος.
Στη Δ’ Ζώνη
Οι δικαιούχοι που κατοικούν στη Δ’ ζώνη (Πολεοδομικά Συγκροτήματα Αθήνας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Πειραιά), πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 1.900 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι, 1.700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 1 παιδί, 1.500 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 2 παιδιά, 1.300 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 3 παιδιά, 1.000 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 4 παιδιά, 800 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 έως 9 παιδιά, 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 10 παιδιά και άνω και 1.300 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια κατά την έννοια της περίπτωσης η της παραγράφου 1 του παρόντος.
Οι άγαμοι και οι εν χηρεία γονείς που προστατεύουν τουλάχιστον 1 παιδί, οι δικαιούχοι που είτε οι ίδιοι είτε ένα προστατευόμενο μέλος τους έχει αναπηρία 67% και άνω, οι εποχιακώς εργαζόμενοι και οι ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση ανάλογα με τη ζώνη εγκατάστασής τους, υπάγονται στις ευνοϊκότερες γι’ αυτούς ρυθμίσεις.
Για όλες τις περιπτώσεις των αναπήρων δικαιούχων, το ανωτέρω ποσοστό αναπηρίας αυτών αποδεικνύεται με γνωμάτευση της αρμοδίας Υγειονομικής Επιτροπής του ασφαλιστικού τους φορέα, των δε προστατευομένων μελών τους είτε με οριστική είτε με δύο προσωρινές αποφάσεις ή γνωματεύσεις των αρμοδίων νομοθετημένων Υγειονομικών Επιτροπών, πλην των περιπτώσεων των προστατευομένων παιδιών και των τυφλών για τους οποίους απαιτείται μία μόνο προσωρινή απόφαση ή γνωμάτευση.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2006 07:00