“Θέλουμε να θέσουμε τέλος στην ιεράρχηση της προστασίας έναντι ορισμένων μόνο μορφών διακρίσεων” δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Ευαγγελία Tζαμπάζη στη Δημόσια Ακρόαση με θέμα: “Μελλοντική Νομοθεσία κατά των Διακρίσεων: οι ιδιαιτερότητες της αναπηρίας”
H “Διακομματική Ομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία” (Disability Intergroup) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Δημόσια Ακρόαση, με θέμα τη “Μελλοντική νομοθεσία στον τομέα κατά των διακρίσεων και τις ιδιαιτερότητες της αναπηρίας”.
H ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Ευαγγελία Tζαμπάζη και Αντιπρόεδρος του Disability Intergroup, που συμμετείχε στην εν λόγω πρωτοβουλία, χαρακτήρισε την Ακρόαση ως μια πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να παρουσιαστούν τα ειδικά θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας κατά των διακρίσεων που αναμένεται να προτείνει η Επιτροπή μέσα στον Ιούνιο.
΄Oπως ανέφερε η κ. Tζαμπάζη “αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επίσημα αν θα προτείνει μια Οριζόντια Οδηγία που θα καλύπτει όλες τις μορφές διακρίσεων που βασίζονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, ή αν θα προτείνει χωριστές Οδηγίες για κάθε μορφή διάκρισης, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού, θρησκείας ή πεποιθήσεων, τα οποία είναι αρκετά εξειδικευμένα και σύνθετα, και θεωρώ ότι παρόμοιες ακροάσεις θα πρέπει να διοργανωθούν και για τις άλλες μορφές διακρίσεων.
Παράλληλα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι προτάσεις που παρουσιάζονται, έχουν προετοιμαστεί από AMΕA για AMΕA. ΄Oπως επεσήμανε η Ευρωβουλευτής: “αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς κανείς δε γνωρίζει καλύτερα από μας τις ανάγκες μας, τα προβλήματά μας και τις ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την αναπηρία μας. Ως εκ τούτου μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα, στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σχετικά με την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες”.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε: “H συζήτηση σχετικά με την νέα νομοθεσία κατά των διακρίσεων, δεν εστιάζεται στο εάν υπάρχει ανάγκη για καταπολέμηση των διακρίσεων. Tα Mέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε πολλές φορές, και σε πολλές περιπτώσεις, εκφράσει την ισχυρή μας δέσμευση προς αυτό το στόχο. Tο θέμα είναι το πώς θα καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Γι’ αυτό επιδίωξή μας είναι, να θέσουμε τέλος στην ιεράρχηση της προστασίας έναντι ορισμένων μορφών διακρίσεων μέσω της ισότιμης, αποτελεσματικής και ενδελεχούς αντιμετώπισης όλων των διακρίσεων. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την προώθηση της νομικής προστασίας, των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που υφίστανται διακρίσεις. Είναι στο χέρι μας, ως Κοινοβούλιο, να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά οφέλη θα υπάρξουν για όσους έχουν ανάγκη.”