Οι άνθρωποι με κάκωση νωτιαίου μυελού (KNM) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Με τόσα άλλα ζητήματα υγείας που πρέπει να διαχειριστούν, αυτό το σημαντικό ζήτημα πολλές φορές ξεχνιέται. Πρέπει ωστόσο να διερευνήσουμε τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με εκείνες τις διατροφικές επιλογές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί πλέον συχνότερη αιτία θνησιμότητας στους ανθρώπους με ΚΝΜ σε σχέση με τη νεφρική και πνευμονική ανεπάρκεια που επικρατούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η πρώτη έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τη μακροζωία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και συμπεριλάμβανε τις διατροφικές συνήθειες σε 7 χώρες. Η έρευνα είχε στόχο να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της διατροφής στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία, γνωστή έκτοτε ως Μεσογειακή διατροφή, και τη μειωμένη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων σε αυτές τις χώρες.
Στην ουσία, η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι παρά μια υγιεινή διατροφή που συμπεριλαμβάνει ωστόσο συγκεκριμένα συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, προϊόντα από σίκαλη και ελαιόλαδο, μαγειρεμένα με παραδοσιακούς τρόπους και συνοδευόμενα από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια επιστημονική επισκόπηση μελετών που εξέτασε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από 200 προηγούμενες έρευνες με σκοπό να αναδείξει την ισχύ των επιχειρημάτων υπέρ της μεσογειακής διατροφής σε σύγκριση με μια συνηθισμένη υγιεινή διατροφή.
Οι περισσότερες από τις μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η Μεσογειακή διατροφή όσο και μια συνηθισμένη υγιεινή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ωστόσο, σε μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκε η -επιστημονικά εγκυρότερη- μέθοδος των τυχαίων δοκιμών με ομάδες ελέγχου, υπήρχαν περισσότερες αποδείξεις για το ότι η Μεσογειακή διατροφή μειώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Επιπρόσθετα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 σχετικά με την υγεία των νοσηλευτών, η οποία παρακολουθούσε χιλιάδες νοσηλευτές επί δεκαετίες, έδειξε ότι 75.000 γυναίκες που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή για περισσότερο από 20 χρόνια είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό, 29% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και ήταν λιγότερο πιθανό κατά 40% να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να υιοθετήσετε την Μεσογειακή διατροφή:
- Χρησιμοποιήστε σε αφθονία φαγητά όπως φρούτα, λαχανικά (τουλάχιστον πέντε την ημέρα), προϊόντα σίκαλης, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια. Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, οπότε μην τρώτε περισσότερους από μια χούφτα – εάν προσέχετε το βάρος σας.
- Προτιμήστε τα φρέσκα, εποχιακά και τοπικά προϊόντα – αποφύγετε τα επεξεργασμένα.
- Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό στη διατροφή σας, αντικαθιστώντας με αυτό το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Εάν προσέχετε το βάρος σας ελέγχετε την ποσότητα ελαιόλαδου και αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών.
- Να τρώτε χαμηλές έως μεσαίες ποσότητες τυριού και γιαουρτιού (κατά προτίμηση χαμηλών ή μηδενικών λιπαρών), να καταναλώνετε χαμηλές έως μεσαίες ποσότητες ψαριού και πουλερικών, να τρώτε λιγότερο συχνά κόκκινο κρέας, και μέχρι τέσσερα αυγά την εβδομάδα. Αντικαταστήστε το επιδόρπιο με φρούτα, και περιορίστε τα επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
- Εάν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, ενδείκνυται η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρια την ημέρα για τους άντρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες).
Σε συνδυασμό με την αυξημένη φυσική άσκηση (οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα σας επιτρέπει η αναπηρία σας), υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις πως η Μεσογειακή διατροφή θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Ιούνιος 2009
Debbie Schofield, Περιοδικό “Forward”