Μεταμόσχευση για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Σημαντική μελέτη που ανήκει σε Έλληνες επιστήμονες της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον κ. Φάσσα) και της Γ’ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον κ. Κάζη), δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology». Η έρευνα αφορούσε 11ετή παρακολούθηση 35 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι υπεβλήθησαν στην μεταμόσχευση των δικών τους βλαστικών κυττάρων που ελήφθησαν από τον μυελό των οστών τους (ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων).

Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση για ερευνητικό πρόγραμμα και μάλιστα από ελληνικά χέρια…Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ακίνδυνη: δύο από τους συμμετέχοντες στην έρευνα πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονταν με τη διαδικασία.
Τα ποσοστά θνησιμότητας της μεθόδου φθάνουν το 2%-3%, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων δεν αποτελεί θεραπεία για την πλειονότητα των ασθενών.

Ολοι οι συμμετέχοντες (18-55 ετών) δεν είχαν δείξει απόκριση στις συμβατικές θεραπείες και η νόσος τους εμφάνιζε ραγδαία εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο ασθενής υποβάλλεται σε ισχυρή χημειοθεραπεία ώστε να «μηδενιστεί» το ανοσοποιητικό του σύστημα και στη συνέχεια εισάγονται στο σώμα του τα κύτταρα που έχουν προηγουμένως εξαχθεί από τον μυελό των οστών του.

Η μέθοδος φαίνεται να έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 700 ανθρώπους παγκοσμίως – αν και οι μελέτες δεν ήταν συγκριτικές ώστε να επικυρωθεί η χρησιμότητα της θεραπείας. Ωστόσο, σε διάστημα 15 ετών από την εφαρμογή της μεταμόσχευσης, η πιθανότητα παραμονής των ασθενών στα ίδια επίπεδα της ασθένειας χωρίς επιδείνωση ήταν 25% – μάλιστα, η πιθανότητα αυτή έφτασε στο 44% σε όσους ασθενείς υπήρχαν ενεργές εστίες στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κατά την αρχή της δοκιμής.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …