Σημαντική μελέτη που ανήκει σε Έλληνες επιστήμονες της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον κ. Φάσσα) και της Γ’ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον κ. Κάζη), δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology». Η έρευνα αφορούσε 11ετή παρακολούθηση 35 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι υπεβλήθησαν στην μεταμόσχευση των δικών τους βλαστικών κυττάρων που ελήφθησαν από τον μυελό των οστών τους (ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων).
Ολοι οι συμμετέχοντες (18-55 ετών) δεν είχαν δείξει απόκριση στις συμβατικές θεραπείες και η νόσος τους εμφάνιζε ραγδαία εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο ασθενής υποβάλλεται σε ισχυρή χημειοθεραπεία ώστε να «μηδενιστεί» το ανοσοποιητικό του σύστημα και στη συνέχεια εισάγονται στο σώμα του τα κύτταρα που έχουν προηγουμένως εξαχθεί από τον μυελό των οστών του.
Η μέθοδος φαίνεται να έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 700 ανθρώπους παγκοσμίως – αν και οι μελέτες δεν ήταν συγκριτικές ώστε να επικυρωθεί η χρησιμότητα της θεραπείας. Ωστόσο, σε διάστημα 15 ετών από την εφαρμογή της μεταμόσχευσης, η πιθανότητα παραμονής των ασθενών στα ίδια επίπεδα της ασθένειας χωρίς επιδείνωση ήταν 25% – μάλιστα, η πιθανότητα αυτή έφτασε στο 44% σε όσους ασθενείς υπήρχαν ενεργές εστίες στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κατά την αρχή της δοκιμής.
Τα ποσοστά θνησιμότητας της μεθόδου φθάνουν το 2%-3%, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων δεν αποτελεί θεραπεία για την πλειονότητα των ασθενών.