Σε αυτόν τον φάκελο που επιμελείται η Ελπίδα Γαϊτανίδου θα παρουσιαστούν τα βασικά σημεία που αφορούν την νοσοκομειακή περίθαλψη των μεταναστών στην Ελλάδα
Εισαγωγή Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα αποστολής μεταναστών σε χώρα υποδοχής.
Στον υγειονομικό τομέα τα προβλήματα από την είσοδο των μεταναστών ήταν άμεσα και έγιναν αντιληπτά από τα πρώτα έτη.
Παράλληλα με τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που καταγράφηκαν ήταν του δημόσιου ελλείμματος στα νοσοκομεία. Η απουσία της κοινωνικής τους ασφάλισης, η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, η ελεύθερη είσοδός τους στα νοσοκομεία, οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών υγείας.
Οι προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων αυτών είχαν ως συνέπεια τη διαμόρφωση μιας σειράς κανονισμών, νόμων και διατάξεων που ωστόσο δεν επίλυαν το πρόβλημα απλά το περιόριζαν. Ωστόσο βασική παρέμβαση θεωρήθηκε η κύρωση διακρατικών συμφωνιών, οι νέες νομοθεσίες και εγκύκλιοι που διαμόρφωναν το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας στους αλλοδαπούς και μετανάστες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το ζήτημα λοιπόν των μεταναστών – που έχουν εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα – των χαρακτηριστικών τους και του ζητήματος της περίθαλψής τους στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτελεί ένα θέμα που δυστυχώς δεν έχει εξεταστεί στο μέγιστο δυνατό.
Το αντικείμενο προς διερεύνηση όλων των αρμοδίων φορέων είναι η προσέγγιση των διαφόρων πλευρών του μεταναστευτικού φαινομένου ως προς τη διατύπωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αυτές πληθυσμού στις νοσηλείες τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η προσέγγιση και η ερμηνεία των διαδικασιών που σημειώνονται και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων των μεταναστών που νοσηλεύονται, συμβάλλει στη διατύπωση των βασικών υποθέσεων οι οποίες μας προβληματίζουν αλλά και δοκιμάζονται σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης αυτού του θέματος στο παρόν άρθρο.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καταγράφονται και εξετάζονται σε χωρικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο συνθέτοντας την εικόνα και ταυτότητα των εν λόγω μεταναστών.
Στην χωρική κατανομή των μεταναστών καθοριστικό παράγοντα διαδραματίζει το γεγονός της εύρεσης εργασίας. Ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής και τις δραστηριότητές της οι μετανάστες μετακινούνται σταδιακά τείνοντας με συγκέντρωσή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών προέρχεται από την Αλβανία, χώρα που καταγράφεται στην πρώτη θέση σε αριθμό νοσηλευθέντων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ο ασφαλιστικός φορέας που προσελκύει περισσότερο τους μετανάστες είναι το ΙΚΑ, αν και ένα μεγάλο μέρος μεταναστών είναι ανασφάλιστοι.
Αυτό έχει ως άμεσο αντίκτυπο στις νοσηλείες τους όπου το κόστος το επωμίζεται το νοσοκομείο. Η επιβάρυνση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τις νοσηλείες των μεταναστών που μένουν σε εκκρεμότητα, ξεπέρασε κάθε προβλεπόμενο προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στον εν λόγω φάκελο στηρίχθηκαν κυρίως σε πρωτογενείς πηγές.
Συγκεκριμένα ως κύρια πηγή πληροφόρησης χρησιμοποιήθηκαν τα Τεχνικά Δελτία απογραφής μεταναστών που διατηρούσαν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έπειτα από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με σκοπό τον έλεγχο στην εισροή μεταναστών στα νοσοκομεία και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ελπίδα Γαϊτανίδου, Γεωγράφος, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης