Μεταρρύθμιση των Νοσοκομείων

Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ”άνθρακας ο θησαυρός” για όσους έτρεφαν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τόλμη σε αλλαγές στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα (19 και 20-8-1998) παρέμειναν για άλλη μία τριετία οι πρόεδροι των Δ.Σ. των νοσοκομείων. Προφανώς, διότι κρίθηκε ότι οι ήδη διορισμένοι είχαν επιτελέσει αξιόλογο έργο, αν και τα κριτήρια αξιολόγησης του έργου τους παραμένουν άγνωστα…
Να σημειωθεί ότι, φέτος, για πρώτη φορά, βάσει του νόμου Ν. 2519/1997, οι πρόεδροι των περιφερειακών νοσοκομείων πριν διοριστούν, πέρασαν από (τυπική) ακρόαση από τη Βουλή. Διαδικασία η οποία θα επαλαμβάνεται κάθε 6 μήνες, ώστε να γίνεται τακτική αξιολόγηση του έργου τους! Στη θέση του πρόεδρου και του αντιπροέδρου κυριαρχούν οι γιατροί και ειδικά οι γιατροί του ΕΣΥ. Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι: Αρκεί κάποιος να έχει πτυχίο ιατρικής ή να εργάζεται στο ΕΣΥ για να τεθεί επικεφαλής μίας νοσηλευτικής μονάδας;
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχει διοριστεί μόνον ένας πρόεδρος με πτυχίο οικονομικών επιστημών και άλλος ένας με πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων. Κατά τα λοιπά, έχουν διοριστεί πρόεδροι 5 συνταξιούχοι, ένας… υπάλληλος τραπέζης, ένας ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και δύο πολιτικοί μηχανικοί.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στη θέση του αντιπροέδρου, η οποία -όπως και εκείνη του προέδρου- είναι πλήρους απασχόλησης. Έχουν διοριστεί τρεις μηχανικοί, άλλοι τόσοι μηχανολόγοι, δύο εκπαιδευτικοί και από ένας χημικός μηχανικός, απόστρατος αξιωματικός του στρατού, ιατροδικαστής και συνταξιούχος εφοριακός. Το πιο ”περίεργο”, όμως, παρατηρείται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ο πρόεδρος είναι γεωπόνος και ο αντιπρόεδρος εκπαιδευτικός…
Για τις θέσεις των άλλων δύο μελών στα Δ.Σ. που ορίζονται από την κυβέρνηση, ούτε λόγος. Ανάμεσα στους διορισθέντες υπάρχουν 4 δημόσιοι υπάλληλοι, ένας υπάλληλος του ΟΤΕ και ένας της ΔΕΗ και από ένας εκτελωνιστής, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, υποπτέραρχος ε.α., εκπαιδευτικός, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιωτικός υπάλληλος, ορθοδοντικός, ακόμη και συνδικαλιστής των ΕΛΤΑ!
Την ίδια ώρα, η ”καραμέλα” που έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την πρόσληψη μάνατζερς φαίνεται πως θα έχει τελικώς πικρή γεύση. Στα μέσα Ιουλίου, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην επιλογή 29 στελεχών, αλλά ο Κ. Γείτονας δεν έχει προχωρήσει στο διορισμό τους (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτό το κείμενο). Αιτία της καθυστέρησης οι αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ για τις διαδικασίες που ακολουθούθηκαν και τις επιλογές που έγιναν.
Τελευταίες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο κ. Γείτονας να μην προχωρήσει στο διορισμό ορισμένων εκ των 29 στελεχών, καθώς έχει διαπιστώσει ότι τα προσόντα τους δεν επαρκούν. Κάτι που ωστόσο έρχεται σε αντίφαση με τις διατάξεις του Ν.2519. Έτσι και αλλιώς, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι διορισμοί.
Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί αυτό που έχει γίνει συνείδηση πλέον σε όσους έχουν επαφή με το ΕΣΥ: Ότι το σύστημα διοίκησης των νοσοκομείων με τη σημερινή του μορφή έχει αποτύχει παταγωδώς. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν θέλει…

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …