Τις σοβαρές ελλείψεις στα συγκοινωνιακά μέσα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα για τα ΑμεΑ.
«Δυστυχώς, είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να κάνουμε… είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας η στήριξη των ΑμεΑ» σημείωσε, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων. Ειδικότερα, ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας βάσει του οποίου θα γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να εξυπηρετούνται τα ΑμεΑ. Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ πέρα από την κατασκευή των υποδομών προβλέπεται και η εκπαίδευση του προσωπικού.
Ο υπουργός Μεταφορών παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα προβλήματα είναι πολλά
«Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία πως όλοι μπορούν να συμβάλουν στην ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στη ζωή» ήταν το σχόλιο του Γ. Θεοδωράκη, προέδρου της επιτροπής του υπουργείου για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
Στο τροχαίο υλικό που θα προμηθεύονται οι συγκοινωνιακές εταιρείες θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την παρουσία ειδικού εξοπλισμού για την επιβίβαση και αποβίβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ο υπουργός σημείωσε πως αν και θεωρητικά όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ της πρωτεύουσας έχουν σήμερα το σχετικό εξοπλισμό, στην πράξη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι ειδικές ράμπες δεν λειτουργούν. Μέριμνα λαμβάνεται και για την επέκταση του μέτρου των μεταλλικών προεξοχών που υπάρχουν σήμερα σε 272 στάσεις, ενώ η εξυπηρέτηση των ΑμεΑ θα περιλαμβάνεται πλέον και στις προδιαγραφές για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ.
Οσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, υπογράφεται υπουργική απόφαση που θα προβλέπει πως για όλες τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρία άνω του 67% θα παρέχονται:
– 1.000 λεπτά χρόνου ομιλίας για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις το μήνα.
– Εκπτωση 18 ευρώ για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
– Εκπτωση 50% στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
– Ατελής πρόσβαση με γραπτά μηνύματα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
– Ατελής πρόσβαση στην υπηρεσία τηλεφωνικού καταλόγου σε άτομα με προβλήματα όρασης.
– Εγκατάσταση κοινόχρηστων τηλεκειμενογράφων.
– Κατά προτεραιότητα αποκατάσταση βλαβών.
– Δυνατότητα πληροφόρησης για το ύψος του λογαριασμού ατελώς.
Οι περισσότερες από τις ανωτέρω υπηρεσίες θα παρέχονται από τον ΟΤΕ, ενώ δικαιούχοι των μέτρων θα είναι όσοι έχουν εισόδημα ώς και 35.000 ετησίως.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/12/2007