Στέλιος Πισής. Ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης τα τελευταία χρόνια είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι και γράφει μουσική με τα δάχτυλα του ενός χεριού. Το ντοκιμαντέρ με στιγμές από τη ζωή του θα προβληθεί στο φεστιβάλ
«Ήθελα μέσα από το ντοκιμαντέρ όχι απλά να παρουσιάσω τη δουλειά μου, αλλά να δώσω πάνω απ΄ όλα ένα μήνυμα δύναμης. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει με άλλο μάτι τους ανθρώπους που έχουν κινητική αναπηρία. Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε άνθρωποι και μάλιστα πολύ δημιουργικοί».
O Στέλιος Πισής, πολίτης με κινητική αναπηρία, είναι ένας από τους πιο γνωστούς Κύπριους μουσικοσυνθέτες. Η ζωή του μάλιστα αποτέλεσε κεντρικό θέμα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Εmotion Ρictures» (16-18 Ιουνίου, Νέο Μουσείο Μπενάκη, www. ameamedia. gr/festival).
Το φεστιβάλ, το οποίο οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας- Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συνδέεται με το 2ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ». «Από τα άτομα με αναπηρία μαθαίνουμε τι σημαίνει δύναμη ζωής. Τελικά, εκεί όπου υπάρχουν οι μεγάλες δυσκολίες, υπάρχει και η κατάφαση για τη ζωή, και αυτό, ως κοινωνία, δεν πρέπει να το ξεχνάμε», λέει στα «ΝΕΑ» η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, κ. Μαίρη Παπαλιού.
33 ταινίες
Σε αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου, τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι 33, ωστόσο- όπως λέει- ο αριθμός των ταινιών που εστάλησαν ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. «Μας έστειλαν 350 ταινίες, πολλές απ΄ αυτές βραβευμένες. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε τις τελευταίες μέρες με Έλληνες καταξιωμένους και νέους δημιουργούς που έστειλαν 37 ταινίες. Κάθε ταινία είναι μια εμπειρία ζωής, μια πορεία αυτογνωσίας. Μιλούν για τον άνθρωπο, την ελπίδα, τον πόνο», σημειώνει η κ. Παπαλιού. Όπως υπογραμμίζει, στη χώρα μας ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. «Και δεν αναφέρομαι μόνο σε πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η προσβασιμότητα, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, στη συμφιλίωση όλων των πολιτών με την εικόνα των ατόμων με αναπηρία. Από αυτό, μόνο κερδισμένη θα βγει η κοινωνία μας».
Σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και του κινηματογράφου θα είναι μέλη της κριτικής επιτροπής, όπως ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας Ζαν- Μαρί Ντρο, ο καλλιτέχνης με αναπηρία, ιδρυτικό μέλος και πρώην διευθυντής του London Disability Film Festival Τσαγλάρ Κιμγιοντζού, ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο σκηνοθέτης και πολίτης με αναπηρία Αντώνης Ρέλλας και η πρόεδρος της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Ελένη Μουσταΐρα.
Το «παρών» στο φεστιβάλ θα δώσουν και δύο γυναίκες, άτομα με κινητική αναπηρία, που όχι μόνο τις εμπόδισε αλλά η κάθε μία διαπρέπει στον τομέα της: Η διάσημη εικαστική καλλιτέχνιδα Άλισον Λάπερ γεννήθηκε χωρίς χέρια και με πολύ μικρά πόδια, παρόλα αυτά έργα της έχουν εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί. Αλλά και η Έιμι Μάλινς, ηθοποιός, πρωταθλήτρια Παραολυμπιακών Αγώνων και μοντέλο βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ.
Η ανταπόκριση των σινεφίλ ήταν ιδιαίτερα θερμή. «Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που εκφράζουν τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον τους για το φεστιβάλ», συμπληρώνει η κ. Παπαλιού. Δεν είναι όμως μόνο το κοινό. Πάνω από διακόσιοι ελληνικοί δήμοι έχουν προθυμοποιηθεί να αξιοποιήσουν με προβολές τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ. Μάλιστα, δήμοι από την Παλαιστίνη, την Αγκόλα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ χαιρετίζουν το φεστιβάλ με επιστολές τους.
Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ, ενώ ο χώρος θα είναι προσπελάσιμος από τα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του φεστιβάλ, θα υπάρχει ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και υπότιτλοι για άτομα με κώφωση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
ΤΑ ΝΕΑ 30-5-2007