Καταγράφονται τα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους βοηθήματα με στόχο να επιτευχθεί μείωση τιμής από το φθινόπωρο…
Η ζωή ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες είναι εξαιρετικά δύσκολη στη χώρα μας. Πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αποκλείονται από κοινόχρηστους χώρους λόγω ελλείψεων σε ειδικές ράμπες και ασανσέρ, ειδικές σημάνσεις και βοηθήματα σε δημόσια κτίρια και δρόμους. Οι αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε συνδυασμό με τη δυσκολία ένταξης στον χώρο εργασίας λόγω προκατάληψης και ασθενούς κοινωνικού κράτους καθιστούν αδύνατη την οικονομική επιβίωση των ΑμεΑ. Μόνο ο μηχανικός εξοπλισμός ή τα τεχνολογικά βοηθήματα που απαιτούνται για την αξιοπρεπή διαβίωση των ΑμεΑ στοιχίζουν στους ίδιους μια περιουσία, ενώ σπάνια παρέχεται πλήρης κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για πρώτη φορά ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, καθώς πραγματοποιούνται οι πρώτες κινήσεις για τη μείωση του κόστους (με την υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ) των βοηθημάτων για τα άτομα με αναπηρία. «Γνωρίζουμε κι εμείς ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι αδύνατη, αλλά ακόμη και η μείωσή του θα είναι σωτήρια για εμάς», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ο οποίος κάνει λόγο για ένα αίτημα το οποίο μετράει πάνω από δύο δεκαετίες.
Εγκριση από Ε.Ε.
Για πρώτη φορά βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια συμπλήρωσης του καταλόγου βοηθημάτων και υλικών για άτομα με αναπηρία που μπορούν να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία περίπλοκη, με δεδομένο ότι τα θέματα εφαρμογής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη χώρα μας ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), ο οποίος ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την 6η κοινοτική οδηγία (77/388/ΕΟΚ). Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε τροποποίησή του –όπως είναι η μείωση ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα– πρέπει να γίνεται με βάση την κοινοτική νομοθεσία και να εγκρίνεται από την Ε.Ε.
Προκειμένου να γίνει η συμπλήρωση του καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα προϊόντα και να δοθεί το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται κατ’ αρχάς να καταγράψει λεπτομερώς τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων φορέων. Εντός της εβδομάδος, μάλιστα, αναμένεται να αποσταλεί στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θα ζητείται η καταγραφή των αιτημάτων για ένταξη βοηθημάτων σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9%, βοηθημάτων που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν κινητικό ή άλλης μορφής πρόβλημα. Πρόθεση του αρμοδίου υφυπουργού Αντώνη Μπέζα είναι, ο κατάλογος αυτός να είναι όσο το δυνατόν διευρυμένος, αφού η πλήρης απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατή λόγω των περιορισμών που θέτει η κοινοτική νομοθεσία.
Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες θα ταξινομήσουν τα αγαθά κατά δασμολογική κλάση και, τέλος, ο κ. Μπέζας θα υποβάλει το σχετικό αίτημα, για υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των ειδών αυτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κύκλοι του υπ. Οικονομικών εκτιμούν πως έως το φθινόπωρο θα έχει λάβει η ελληνική πλευρά θετική απάντηση από την Ε.Ε., ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι το λευκό μπαστούνι για τους τυφλούς, τα φωτεινά σήματα ειδοποίησης, κειμενοτηλέφωνα, ενισχυτές τηλεφώνων και μπαταρίες ακουστικών για τους κωφούς. Οσον αφορά στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα αναλώσιμα υλικά που θα διαθέτει ο κατάλογος είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης νεφροπαθών τελικού σταδίου, τα υλικά αποσιδήρωσης των θαλασσαιμικών, αναλώσιμα αντλίας έκχυσης ινσουλίνης και οι δείκτες διαβήτου.
Της Αλεξανδρας Κασσιμη
Hμερομηνία : 11-06-06
Copyright: http://www.kathimerini.gr