Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη μείωση 5% των επικουρικών συντάξεων σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα από σήμερα.
Η μείωση αυτή θα είναι μεσοσταθμική, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή για κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα είναι μεγαλύτερη, για κάποιες άλλες μικρότερη και για κάποιες άλλες ανύπαρκτη, ανάλογα με το τι θα δείξει για τις οικονομικές αντοχές κάθε επικουρικού ταμείου ο «συντελεστής βιωσιμότητας» τον οποίο χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.
Κατά μέσο όρο, ο «μέσος» συνταξιούχος θα δει τις επικουρικές αποδοχές που λαμβάνει από το ταμείο του να είναι κατά 9 ευρώ λιγότερες κάθε μήνα (108 ευρώ σε ετήσια βάση). Η μέση επικουρική σύνταξη σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 180 ευρώ μηνιαίως.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων αφορά κάθε ένα από το 1,5 εκατ. δικαιούχων επικουρικών συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), ανεξάρτητα αν δεν θα δουν όλοι από τον επόμενο μήνα τις εν λόγω συντάξεις του να μειώνονται ή να μειώνονται στον ίδιο βαθμό.
Η μείωση αυτή αποτυπώνεται και στο ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2015 -18 που ψηφίστηκε από την Βουλή στις αρχές του μήνα.
Ενδεικτικά, αναφέρεται πως οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στα 3,634 δισ. ευρώ το 2014 από τα 3,764 δισ. ευρώ –που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014- διαμορφώθηκαν το 2013.
Η μείωση των εποικουρικών συντάξεων θα συνεχιστεί και το 2015 – 17, καθώς οι σχετικές δαπάνες θα φτάσουν τα 3,585 δισ. ευρώ το 2015, τα 3,464 δισ. ευρώ το 2016 και τα 3,442 δισ. ευρώ το 2017. Συνολικά, δηλαδή από το τέλος του 2013, δηλαδή με την κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, οι δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 9,3%.
Ο αριθμός των συνταξιούχων και, άρα, των δικαιούχων επικουρικών συντάξεων, αναμένεται, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας, να αυξηθεί μέχρι το 2018 κατά περίπου 100.000.
Αυτό σημαίνει, αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές, πως η μείωση των δαπανών για επικουρικές συντάξεις κατά 9,3% στο ίδιο περίπου διάστημα θα «μοιραστεί» αναλόγως στους συνταξιούχους. Με απλά λόγια λιγότερα χρήματα για περισσότερους συνταξιούχους σημαίνει μικρότερες συντάξεις, εκτός εάν μειωθούν οι δικαιούχοι…
Η μείωση των επικουρικών συντάξεων από τη 1η Ιουλίου του 2014 ανάλογα με τη «βιωσιμότητα» των επικουρικών ταμείων αποτελεί «πιλότο» για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της βασικής σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Η νέα βασική σύνταξη θα απαρτίζεται από ένα τμήμα το οποίο θα εγγυάται το κράτος και από ένα άλλο που υπολογίζεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος εργαζόμενος χωρίς καμία άλλη συνεισφορά από πλευράς κράτος.
Από το 2016, η συνεισφορά του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΕ θα είναι σταθερή και αμετάκλητη. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η κρατική χρηματοδότηση στα ταμεία θα ανέρχεται στα 9,325 δισ. ευρώ και προς τον ΟΑΕΔ στα 605 εκατ. ευρώ.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr