Tην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ευρέως αποδεκτού λεξιλογίου προς χρήση από τα ΜΜΕ, αναφορικά με τα Άτομα με Αναπηρία, αρχίζει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο αυτό γίνεται σε εκπλήρωση της σχετικής δέσμευσης του υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διεθνούς Διημερίδας 2006 με θέμα ”Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ”.
Η προσπάθεια αυτή ξεκινά με το άνοιγμα δημόσιου διαλόγου στην ιστοσελίδα αυτή όπου θα καταχωρίζονται και θα συζητούνται οι προτεινόμενοι όροι για τα άτομα με αναπηρία.
Από το διάλογο αυτό θα προκύψει ένα εγχειρίδιο με χρηστικές οδηγίες για τους δόκιμους (και αδόκιμους) όρους που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ όταν καλύπτουν θέματα που έχουν σχέση με άτομα με αναπηρία.
Σε συνεργασία με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, το εγχειρίδιο θα προωθηθεί σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνεται, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο διάλογο αυτό υποβάλλοντας τις προτάσεις τους με συγκεκριμένο λεξιλόγιο στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργηθεί στον ιστότοπο της ΓΓΕ-ΓΓΕ www.minpress.gr, μέχρι τις 30/11/2006. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ομιλούντα ιστότοπο φιλικό προς τους χρήστες με αναπηρία.
Ο άξονας της προσπάθειας καταγραφής των κοινωνικά αποδεκτών όρων και εκφράσεων για τους ανάπηρους συνανθρώπους μας, υπαγορεύεται από την υποχρέωσή μας να περιορίσουμε τη δημιουργία και διατήρηση των αρνητικών στερεότυπων που δυσχεραίνουν σοβαρά τη ζωή πολλών συμπολιτών μας, είτε μέσω των ΜΜΕ, ή στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Όπως επισημαίνεται, η προσπάθεια αυτή πρέπει να επικεντρωθεί στη γενική πρακτική αποφυγής χρήσης:
* Καταφανώς προσβλητικών όρων και εκφράσεων,
* Αμφίσημων όρων που δημιουργούν σύγχυση,
* Μεροληπτικής ή ”ρατσιστικής” γλώσσας,
* Κατηγοριοποιήσεων και εκφράσεων κοινωνικού αποκλεισμού,
* ”Ευφημιστικών” όρων που είναι δυνατόν να προκαλέσουν οίκτο και
* Μεταφορικών εννοιών και γλώσσας που μειώνουν την προσωπικότητα του ανάπηρου συμπολίτη μας,
* Καθώς και η αποφυγή και άλλων αρνητικών τάσεων που παρατηρούνται στην κοινωνία μας και μεταφέρονται ή πολλαπλασιάζονται από τα ΜΜΕ.
Εξάλλου, για τα οπτικοακουστικά Μέσα και ειδικότερα την τηλεόραση, στόχος είναι να καταρτιστεί ένα ”πρωτόκολλο σημειολογικών αναφορών” με περιγραφές των θετικών και των αρνητικών σημείων της τηλεοπτικής πρακτικής.
04/10/06
http://www.euro2day.gr