Στις 18 & 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», κάτι που συγκεντρώνει διεθνώς το ενδιαφέρον όλων των αναπηρικών φορέων και των μελετητών που ασχολούνται με τα ζητήματα της κοινότητας των ανθρώπων με αναπηρίες.
Όπως συμβαίνει πάντα, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω όταν πρόκειται για την αναπαραγωγή της αναπηρίας ως εμπειρίας και ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής στο επίπεδο του δημόσιου και του πολιτικού λόγου.
Μεγάλα ονόματα της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας βρέθηκαν στο συνέδριο και όλοι, σαν να ήταν συνεννοημένοι, δήλωσαν πώς δεν γνωρίζουν την «αναπηρία» ως θεματική.
Είναι δυνατόν οι σούπερ σταρ της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας να γνωρίζουν τα πάντα από πολιτικούς, καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές, life style όλων των εκδοχών κ.ά. και να μη γνωρίζουν τους ΑμεΑ, να μην γνωρίζουν δηλαδή αυτό που συμβαίνει στη μισή Ελλάδα;
Και το χειρότερο είναι πως όχι απλώς δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν τους ΑμεΑ, αλλά είχαν και άποψη για τους ΑμεΑ. Ξεκινώντας από τον Πάνο Σόμπολο, που ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δήλωνε σε πολλά σημεία της ομιλίας του πως οι δημοσιογράφοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους όταν κάνουν θέμα που είναι σχετικό με την αναπηρία και καταλήγοντας σε κρίσεις για τη σωστή δημοσιογραφία ως προς τους ΑμεΑ.
Δεν θα επιτρεπόταν να ειπωθεί τίποτα απ’ όλα αυτά εάν η κοινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας δεν ήταν ακυρωμένη κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά. Τώρα ο καθένας μπορεί να λέει για τους ΑμεΑ ό,τι θέλει, όπως το θέλει, όταν το θέλει, και αυτό που λέει να το λέει δημόσια και χωρίς να υπάρχει κάποια πολιτιστική αστυνομία για να ποινικοποιήσει την ανθρώπινη ανοησία όταν αυτή πολιτικοποιείται.
Η αλήθεια είναι πως η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες είναι πολιορκημένη χωρίς να έχει την δυνατότητα για το δημόσιο και πολιτικό λόγο και για δημόσια έκφραση αυτού που συμβαίνει στον εαυτό της.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπήρξαν και κάποιες πιο αναπηροκεντρικές τοποθετήσεις, που όμως απλώς απέσπασαν τη συμπάθεια, χωρίς να καταφέρουν να αλλάξουν τίποτα:
«Η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες είναι ένας μικρός χώρος που εμποδίζεται, αλλά όταν βρει ελεύθερο χώρο κάνει μεγάλα πράγματα στο βαθμό που δεν εμποδίζεται! Σε αυτή την πορεία, τα ΜΜΕ λάμπουν διά της απουσίας τους.
Εάν βαρεθήκατε να προκύπτει εκ σκηνοθετήσεως το θέμα, επιτρέποντας στον κόσμο να παίζει μποξ ή να κόβει τις φλέβες του, και εάν θέλετε να κάνετε θέμα για την αναπηρία με στόχο να ξανακάνετε θέμα για την αναπηρία, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες:
Ρίξτε μια ματιά στα ΜΜΕ του εξωτερικού για να διαπιστώσετε πως θέματα υπάρχουν, και ειδικά για την Ελλάδα υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα από αυτά που υπάρχουν στο εξωτερικό, επειδή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και είναι πολλά.
Η αναπηρία είναι κάτι το πολύ απλό και αυτοερμηνευόμενο: Είναι οικουμενική, είναι προσωπική εμπειρία και είναι διαφορά συνθηκών και όρων ζωής.
Πιστέψτε στις ικανότητες ή στις ανικανότητες των ανθρώπων με αναπηρίες και αφήστε την αναπηρία να σας μιλήσει, να σας επικοινωνήσει για να σας οδηγήσει στην ευστοχία και στον στόχο.
Δεν υπάρχει καλό ή κακό: Δεν είναι απαραιτήτως η ικανότητα καλή ούτε η ανικανότητα κακή. Και τα δύο είναι μεγέθη σχετικά.
Να πάρετε την αναπηρία στα σοβαρά. Μην υποτιμάτε την αναπηρία των ανθρώπων.
Καθοδηγήστε την έκφραση: Ανάλογα με το ΜΜΕ εκφράζονται και διαφορετικά. Διαφορετικά εκφράζονται στα δικά μας μέσα, διαφορετικά στα άλλα μέσα, ακόμη και όταν αυτά είναι τα δικά τους μέσα.
Βγάλτε περιεχόμενο και για τον ανάπηρο: Μην υποχρεώνετε τον ανάπηρο να αλλάξει σελίδα, σταθμό ή κανάλι επειδή το περιεχόμενο που υπάρχει και αναφέρεται στην αναπηρία του τον προσβάλλει. Αυτή με κανέναν τρόπο δεν είναι δημοτικότητα ούτε εμπορικότητα! Είναι εμπρησμός θέματος με αποτέλεσμα να μην ξανακάνετε θέμα για την αναπηρία. Είναι επαγγελματικό και επιχειρηματικό χαρακίρι!
Ο κόσμος θέλει την αυθεντική αλήθεια, και ακούει με προσοχή μόνο αυτούς που είναι αυθεντικoί, αυτούς που έχουν κάτι να πουν και αυτούς που λένε την αλήθεια!
Εάν το ΜΜΕ σας δεν είναι επαρκές και γι' αυτό δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, τότε αναζητήστε συνεργάτες που μπορούν, και δώστε τους τη δυνατότητα να σας βοηθήσουν! Εναλλακτικά, μην τους εμποδίζετε.
Επί του πρακτέου εύχομαι να γίνουν τα εξής:
1. Επανασχεδιασμός του Prisma+ και της ψηφιακής τηλεόρασης.
2. Δημιουργία δελτίου ειδήσεων με ταυτόχρονο σχολιασμό για ανθρώπους με αναπηρίες στη δημόσια τηλεόραση.
3. Χρηματοδότηση για τη δημιουργία πρακτορείου ειδήσεων για τις αναπηρίες με αναπαραγωγή όλης της διεθνούς ειδησεογραφίας.
Και όλα αυτά τώρα!»
Το συνέδριο, ωστόσο, μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε τη δική του αυτόνομη πορεία και η αναπηρία εξακολούθησε να μένει άγνωστη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους επαγγελματίες της.
Παρ’ όλα αυτά, στο κλείσιμο του συνεδρίου ο υπουργός επικρατείας ανάφερε τις νέες δεσμεύσεις του για το ακόλουθο 3ο Διεθνές Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2008.
Εν συντομία, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε για ένα πιο «στοχευμένο» 3ο Συνέδριο, σημειώνοντας πως «χρειάζεται πολλή δουλειά, προκειμένου να μπορέσουμε να διευρύνουμε μεν τη θεματολογία μας σε πλούτο ιδεών, να την κρατήσουμε δε στο δρόμο της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα ΜΜΕ και αντιστρόφως.» Δήλωσε πως το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα γίνει πια θεσμός, και πως η ΕΡΤ, εκτός από το Πρίσμα+, θα προβάλλει ταινίες (όχι μόνο τις πέντε που βραβεύθηκαν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αλλά και πολλές από τις υπόλοιπες) στα αναλογικά κανάλια, στην ΕΤ-1 ή τη ΝΕΤ. Επιπλέον, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που αφορά στην αδειοδότηση στο χώρο των ΜΜΕ, δήλωσε πως «θα περιληφθεί σε αυτό διάταξη με την οποία θα πριμοδοτούνται στην αδειοδότηση τα τηλεοπτικά κανάλια που θα περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους την προσβασιμότητα», ενώ αναφέρθηκε στη σύσταση του θεσμού της βράβευσης των οπτικοακουστικών μέσων για παιδιά με θέμα την Αναπηρία.
Τέλος, επεσήμανε την καθιέρωση των εκδόσεων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: το αλμανάκ με τα γεγονότα σε σύστημα Braille που εκδόθηκε πέρυσι και θα εκδίδεται κάθε χρόνο, το βιβλίο «Φύλλα Οικολογίας», που επίσης εκδόθηκε σε σύστημα Braille, καθώς και μια νέα έκδοση, η οποία αναφέρεται στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και τα πρακτικά του, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.ameamedia.gr/conference.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ,
email: info@disabled.gr