Σύμφωνα με έρευνα για τη «διαχείριση της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Equal για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, τον Ιούνιο του ‘08, και τα αποτελέσματα της οποίας διαβάσαμε σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, διαπιστώνεται πως στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ανήκει μόλις ο ένας από τους 100 εργαζομένους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Απασχόλησης, σε δείγμα 98 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με 18.487 άτομα προσωπικό (συνολικά). Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων επιχειρήσεων, προέκυψε ότι αρκετές από τις βασικές κατηγορίες των ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένοι, αποφυλακισμένοι, Τσιγγάνοι, μετανάστες, κ.ά.) έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προσληφθούν.
Συγκεκριμένα, το 51% έως 72,4% των εργοδοτών αρνούνται να προσλάβουν άτομα με ψυχικές ασθένειες (εκτός ιδρυμάτων), απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους, Τσιγγάνους και γενικότερα άτομα με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, σε ποσοστό 20,4% έως 46,9%, οι επιχειρήσεις δήλωσαν πως δεν δέχονται να προσλάβουν ένα άτομο από τις εξής ομάδες: νεαροί παραβατικοί, άστεγοι, άτομα με αναπηρίες (όπως με κινητικά προβλήματα ή τύφλωση), άνεργοι ηλικίας 40 έως 45 ετών, γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας.
Μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι οικονομικοί μετανάστες και οι παλιννοστούντες, με ποσοστό αρνητικών -ως προς το ενδεχόμενο πρόσληψης ατόμων από τις ομάδες αυτές- απαντήσεων των επιχειρήσεων που κυμαίνεται από 5,1% έως 15,3%.
Σημειώνουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα εργαζόμενα άτομα από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ανέρχονται (στο σύνολο των εργαζομένων) μόλις στο 1,17%, ενώ όσα άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καταφέρνουν να βρουν δουλειά, καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού.
20-6-2009