Ένα ασύρματο μουσικό γάντι που κατασκεύασε η εταιρεία Georgia Τech, όχι μόνο εκπαιδεύει τους χρήστες πώς να παίζουν μουσικά κομμάτια στο πιάνο, αλλά βελτιώνει και την κινητικότητα και αισθητικότητα των χεριών σε ανθρώπους με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Η συσκευή, που ονομάζεται Mobile Music Touch (MMT) και λειτουργεί σε συνδυασμό με έναν υπολογιστή και πλήκτρα, βελτίωσε τη διαδικασία αποκατάστασης ακόμα και σε ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο (δηλ. χρονικό διάστημα μετά το οποίο η όποια βελτίωση είναι ελάχιστη).
«Μετά την προκαταρκτική μας δουλειά το 2011, υποψιαστήκαμε πως το γάντι μπορεί να είχε θετικά αποτελέσματα σε άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού», λέει η επικεφαλής του έργου Tanya Markow. «Αλλά πραγματικά εκπλαγήκαμε με το πόσο μεγάλη ήταν αυτή η βελτίωση στην πράξη, κατά τη διάρκεια των ερευνών. Για παράδειγμα, μετά την χρήση του γαντιού, κάποιοι συμμετέχοντες μπορούσαν να νιώσουν την υφή των σεντονιών τους ή των ρούχων τους για πρώτη φορά μετά το ατύχημα».
Πώς λειτουργεί το μουσικό γάντι
Μόλις ένα τραγούδι προγραμματιστεί να παίξει στον υπολογιστή ή σε κινητό ή σε MP3 player, ο χρήστης μαθαίνει να το εκτελεί τόσο μέσω της αφής (καθώς το γάντι δονεί τα δάχτυλα που θα πρέπει να πατήσει) όσο και μέσω οπτικών ενδείξεων από το πληκτρολόγιο (το οποίο φωτίζει τα πλήκτρα που πρέπει να πατηθούν). Με την πάροδο του χρόνου, ο χρήστης μπορεί να απομνημονεύσει τα τραγούδια και να επεκτείνει το ρεπερτόριό του.
Σε αυτή την έρευνα, κάποιοι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το γάντι για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, και απλώς να φορούν το γάντι για 2 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα, μόνο για να νιώθουν τις δονήσεις. Άλλοι συμμετέχοντες εξασκούνταν στα τραγούδια με το γάντι και δεν το φορούσαν τον υπόλοιπο χρόνο.
Στο τέλος, οι ερευνητές ήλεγξαν την αισθητικότητα των συμμετεχόντων και τη συλληπτική ικανότητα των χεριών τους για να μετρήσουν την πρόοδό τους, και ανέφεραν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το γάντι είχαν όντως σημαντικότερη βελτίωση από άλλα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού.
Η Markow λέει πως αυτή η πρόοδος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στους αισθητηριακούς υποδοχείς του χεριού, λόγω των δονήσεων, που οδηγεί τελικά στην πυροδότηση του κινητικού φλοιού στον εγκέφαλο.
Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η χρήση του γαντιού πέρα από την ώρα εξάσκησης των μουσικών κομματιών έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα.
Περισσότερα για το Mobile Music Touch θα βρείτε στη διεύθυνση www.gtcmt.gatech.edu (κατηγορία Research).
Επιμέλεια: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Σεπτέμβριος 2012