Εισέπρατταν επί χρόνια προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, πιάστηκαν στα «δίχτυα» του ελέγχου και τώρα καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα. Η υπόθεση αφορά 51 Τρικαλινούς, οι οποίοι σε έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων διαπιστώθηκε ότι έπαιρναν επιδόματα νεκρών συγγενών τους, ή συνέχιζαν να εισπράττουν επιδόματα παρόλο που εργάζονταν ή εισέπρατταν σύνταξη.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε καταλογισμός των ποσών που είχαν εισπραχθεί παράνομα και οι 51 καλούνται να καταβάλουν συνολικά 413.000 ευρώ.
«Δεν πρόκειται για επιδόματα-μαϊμού, αφού όταν χορηγήθηκαν πρώτη φορά οι δικαιούχοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά για επιδόματα που συνέχιζαν να καταβάλλονται, ενώ εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους είχαν δοθεί», διευκρινίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την κοινωνική πρόνοια, Σταύρος Τραγάνης.
Παράλληλα εξηγεί: «Σε κάποιες περιπτώσεις ο δικαιούχος είχε πεθάνει και η σύζυγος ή τα παιδιά του που ήταν συνδικαιούχοι στον λογαριασμό του θανόντος συνέχιζαν να εισπράττουν το επίδομα, χωρίς να δηλώσουν τον θάνατο.
Αλλού, η δικαιούχος επιδόματος πρόνοιας συνέχιζε να παίρνει το βοήθημα παρόλο που είχε αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου.
Σε άλλες περιπτώσεις ο δικαιούχος επιδόματος αναπηρίας συνέχιζε να το παίρνει, παρόλο που άνοιξε κάποιο κατάστημα ή είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία. Αλλού βρήκαμε ότι δικαιούχοι επιδομάτων εισέπρατταν σύνταξη από το εξωτερικό». Η παλιότερη περίπτωση χρονολογείται από το 2000.
Οι 51 δεν είχαν εμφανιστεί στις κοινωνικές υπηρεσίες στο πλαίσιο απογραφικού ελέγχου και κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους που ακολούθησε αποδείχτηκε πως όλοι είχαν τον λόγο τους που δεν έδωσαν το «παρών»…
Οι υπηρεσίες καταλόγισαν προσωπικά στον καθένα τα ποσά που εισπράχτηκαν παράνομα και τους έδωσαν χρονικό περιθώριο για να τα καταβάλουν στον δήμο.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα καταγραφούν ως οφειλέτες και τα στοιχεία θα σταλούν στην αρμόδια Εφορία για να ακολουθηθεί η διαδικασία του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Πολλοί από τους οφειλέτες δήλωσαν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν, ενώ κάποιοι επικαλέστηκαν άγνοια. Σε μία περίπτωση, ο δικαιούχος έχασε το επίδομα της πρόνοιας, ύψους 330 ευρώ τον μήνα, όταν άρχισε να παίρνει άλλο, από το ΙΚΑ, ύψους 120 ευρώ, χωρίς να γνωρίζει, όπως είπε, το ασυμβίβαστο.
Για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων φαινομένων, ο Δήμος Τρικκαίων λαμβάνει, πλέον, μηνιαίες καταστάσεις για τους αποθανόντες από τα ληξιαρχεία ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ενώ ζητά σε τακτά διαστήματα στοιχεία και από τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ethnos 2013-12-30